|
Produkcja pelletu oplacalne? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co myslicie o produkcji pelletu.wiem ze ten temat byl juz kilka razy ale chcialbym go odnowic.mam w planach na poczatku lata ruszyc z produkcja ale ciagle jestem w trakcie zbierania informacji,interesuje mnie praktycznie wszystko...chce kupic maszyny ktore robia pellet 700/900 kg/h.znalazlem kontakt do kupna maszyn wraz calym montazem i obsluga.facet oferuje pomoc w uzyskaniu dofinansowania z uni.wiem ze z trocinami moze byc problem[bo z tego chce robic],ale mysle ze sobie poradze bo mam 2 znajomych ktozy maja stolarnie i z tartaku tez troszke zalatwie.ciezko jest mi cos z tym tematem ruszyc bo obecnie przebywam za granica.jak jest ze zbytem??wyczytalem kilka ogloszen ktore chca kupic nawet 1000ton/miesiac przez caly rok ale daleko od mojego miasta.zastanawiam sie czy jest na to latwy zbyt w polsce.wiem ze na niemcy jest duzy, ale to sie oplaca tylko w duzych ilosciach.co myslicie o tym temacie?prosze o dobre rady....
witam
Poszukuje inwestora, partnera, udziałowca. Posiadam hale przemysłowe na Ukrainie, Iwano-Frankowsk (Ukraina Zachodnia, Podkarpacie) 300km od granicy Polskiej. Hala 2000 m2, budynek piętrowy 600 m2, plac 2h, wszystkie media. Poszukuje uczciwego partnera do uruchomienia produkcji biomasy. Łatwy, i darmowy dostęp do surowca (trociny, słoma, inne). Również bardzo dobre ujęcia wody źródlanej, nadaje się do produkcji (ekspertyza sanepidu). Działalność gospodarcza. Możliwe inne propozycje. Właściciel Prosze o kontakt na PW e-mail; puhbuduj@wp.pl
Po jakiej cenie przy odbiorze 40t możesz odsprzedać to ja powiem czy to opłacalne dla mnie. A masz dostęp do trociny suszonej czy bezpośrednio z tartaku?
powiem tak, na Ukrainie jestem w stanie wyprodukowac miesięcznie 200ton peletu.
koszt produkcji 1 ton to 24zł+ transport do UE. trociny posiadam różne,ale w dużych ilościaćh. Interesuje mnie linia produkcyjna i produkcja na miejscu.
puhbuduj rozumiem, że twój koszt produkcji nie uwzględnia amortyzacji zakupionego sprzętu?
NIE.
Jeżeli nowa linja to serwis pokrywa.dwa lata
A jak jest ze zbytem mniejszych ilosci? a skupuja powiedzmy po 10 lub 20 ton miesiecznie? czy odrazu 200 trzeba napierdzielic?
No nie trzeba, ale koszty produkcji pewnie będą wyższe.
jestem za granica i wszystko zalatwiam przez telefon lub email,a to duza roznica.za pare dni lece do polski na pare dni to bede wiedzial wiecej o trocinach,maszynach itp.
Po jakiej cenie przy odbiorze 40t możesz odsprzedać to ja powiem czy to opłacalne dla mnie. A masz dostęp do trociny suszonej czy bezpośrednio z tartaku?[/quote]
czy ktos juz produkuje pellet w polsce i jak to wyglada w realiach?
Interesowałem sie tym tematem dość długo i stwierdziłem jedno, jeżeli zamierzasz (i masz warunki- stały dostawca trocin) to minimalna produkcja to 100t na miesiac. poważni odbiorcy nie będą 100ba rozmawiać jeżeli powiesz im , że bedziesz miał 20-30t na miecha. Wiem ze na sto procent jest problem z surowcem, chyba że masz stały dostep do trocin. Nie wiem czy wiesz ale do wyprodukowania tony pelletu trzeba około 8 mp trocin- suchych!!! mokre kosztuja srednio 30zł za 1mp, suche, raczej na tony średnio 180-200zł za tone.
ile potrzeba mp trociny mokrej do zrobienia 1 tony pelletu.i jakie to sa koszta?czyli co tona trocin suchych to koszt ok 200zl,czyli tona peletu to koszt produkcji 200 zl bez dodatkowych kosztow same trociny??prosze o rady
prosty wynik 7-8 mp trocin zalezy jaka wilgotność wtedy wiadomo jakiej jakosci bedzie pellet najlepeiej jakby miał około8% ale 12-15% ujdzie jezeli klijentem bedzie np. twój sąsiad. Policz teraz koszt wysusszenia trocin, wszystko zalezy jaka suszarnie bedziesz miał. ja miałem pomysł na samą produkcje trocin do pelletu tzw. przemysłowego niespełniajacego normy DIN.
Jankes84 czyli co liczmy ze 8 mp trociny mokrej to koszt ok 220-240zl,a ile dochodzi za wysuszenie tego do dobrych rezultatow.bo lipe raz sprzedaz i na tym staniesz.to nie te czasy.towar musi byc dobry szczegolnie jak chcesz sie wbic na rynek
a np sprzedaz detaliczna? 200 zl za tone to i tona pelletu powinna wyjsc. chyba ze sie myle :)
we wroclawiu za tone pelletu bierze sie w detalu miedzy 700 a 800 zl wiec powinno sie oplacac. fakt ze do tego dochodza jakies koszty produkcji. ale chyba nie sa az tak wielkie
|
|