|
Produkcja pelletu |
Produkcja pelletu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam Forumowiczów.Mam do znających sie pytanie,jak tak na prawde wychodzi interes z pelletem.Jestem coraz bliższy produkowaniu pelletu.Mam miejsce magazyn i plac.Tylko wiedzy mało.Z czego najlepiej produkować pellet.I ile ton musiałbym produkować by na tym zarobić.Mam w planach 150 ton miesięcznie.Ja to licze tak 150 ton X 550 zł za tone = 82500 zł Dajmy na to że z tych 82500zł odejdzie 2/3 za koszty produkcji to i tak niby zostaje na czysto zostało by około 18 tyś zł.Wydaje się zbyt piękne by było prawdziwe.Jak to jest w praktyce.Dziękuje za kazde odp.
Chyba żarty opowiadasz. Za 550 mogę mieć dobry miał, a troszkę dołożę i kupię węgiel o wartości opałowej miażdżącej ten twój pelet. Tak, że musisz sprzedawać dużo taniej, bo nikomu normalnemu nie opłaci się z tym bawić. A czy taniej jesteś w stanie wyprodukować?
PS: Nie wiem jak obecnie stoi węgiel brunatny, cena pewnie 1/2 z tego twojego 550 zł to pewnie gdyby go wysuszył i palił z miałem to jeszcze taniej wyjdzie. Niemcy palą takim peletem powszechnie w domach.
Zaczynając myśleć o takim rodzaju swojego biznesu powinieneś najpierw dużo dowiedzieć sie na ten temat. A zamierzając ruszyć z tym biznesem powinieneś być juz po szczegółowych obliczeniach co do szans na jego powodzenie i wiedzę na temat produkcji mieć w jednym palcu. Nie chce cię tu zniechęcać czy coś w tym stylu ale na szybko przeliczyłem to po swojemu i trochę wiem na ten temat bo analizowałem temat brykietu. A więc chcesz produkować 150 ton miesięcznie czyli ok 7 ton dziennie. Wiąże sie to z wydajnością 700 kg na godzinę pracy. Do osiągnięcia tego wyniku będziesz potrzebował conajmniej 3 wysokiej wydajności minimum 250 kg na godzinę pelleciarki co wiąże sie z wydatkiem kilkudziesięciu tysięcy za sztukę. Średniej wydajności do 100 kg na godzinę maszyna ma silnik ok 7,5 kW. Czyli olbrzymie ilości energii będą pobierać 3 maszyny o większej wydajności. Teraz trzeba uwzględnić postoje i awarie maszyn co wiąże sie z dużymi kosztami napraw i brakiem produkcji przez czas naprawy. Teraz kolejna kwestia transportu i zakupu 150 ton surowca trocin czy słomy miesięcznie oraz wysuszenie go do odpowiedniej wilgotności. Zapakowanie tych 150 ton. Do obsługi takiego przedsięwzięcia potrzeba minimum 3 pracowników i olbrzymich kosztów na jego rozruch. I jeszcze najważniejsza kwestia sprzedaży tego produktu. Trochę czarno to przedstawiłem ale radziłbym zaczynać od mniejszej ilości i przeanalizowaniu szczegół po szczególe każdego pomysłu. Pozdrawiamścią 700 kg na godzinę pracy. Do osiągnięcia tego wyniku będziesz potrzebował conajmniej 3 wysokiej wydajności minimum 250 kg na godzinę pelleciarki co wiąże sie z wydatkiem kilkudziesięciu tysięcy za sztukę. Średniej wydajności do 100 kg na godzinę maszyna ma silnik ok 7,5 kW. Czyli olbrzymie ilości energii będą pobierać 3 maszyny o większej wydajności. Teraz trzeba uwzględnić postoje i awarie maszyn co wiąże sie z dużymi kosztami napraw i brakiem produkcji przez czas naprawy. Teraz kolejna kwestia transportu i zakupu 150 ton surowca trocin czy słomy miesięcznie oraz wysuszenie go do odpowiedniej wilgotności. Zapakowanie tych 150 ton. Do obsługi takiego przedsięwzięcia potrzeba minimum 3 pracowników i olbrzymich kosztów na jego rozruch. I jeszcze najważniejsza kwestia sprzedaży tego produktu. Trochę czarno to przedstawiłem ale radziłbym zaczynać od mniejszej ilości i przeanalizowaniu szczegół po szczególe każdego pomysłu. Pozdrawiam
Nie wiem czy tak sobie żarty stroje tam gdzie mieszkam w promilu 100 km cena pelletu jest około 600 zł za tone.Węgiel brunatny około 770 zł tona.Wczesniej się pooglaszalem i podałem cene 500 zł tona.Ludzie dzwonili i pytali skąd ta cena czy to jakis nie przekręt.W ciągu tygodnia chętnych było na około 80 ton zamawiali po 6/8 ton.I dalej dzwonią a ja nie mam produkcji.Tak troche nie ładnie ale badanie rynku musiało być.Nie mysle tu o produkcji na całą polske ale na obręb 80 km od miejsca zamieszkania.Jesli są chetni za tą cene to czemu mam nie produkować.Znalazłem maszyne do produkcji 15kw wydajnosc do 400 kg na godz.I mysle ze spokojnie by sobie poradziła z produkcją na niewielką skale.Do tego drewno kominkowe i jakis interesik jest, nie mysle tu o milionowych zyskach ale powinnio wyjsc troszke wiecej jak srednia krajowa.
Węgiel brunatny 770 zł/tona? W Niemczech tyle nie kosztuje, na alledrogo wypatrzyłem po 300 zł z dowozem!!!
Za 700zł/tona to można kupić dobry węgiel - orzech lub kostka z dowozem o wartości kalorycznej niszczącej twój pelet. Gdzie mieszkasz?
Co do tych wydajności to ni bierz tego na serio (jest zapewne mniejsza) ; najważniejsze jest tutaj doświadczenie.
Co do cen to niektórzy mają piece tylko na pelet , oprócz tego słyszałem że eurokomuna planuje wprowadzić podatki od węgla.
wchodzisz na Allegro , wpisujesz pellet i już wiesz że cena za tonę to od 500 do 850 złotych - cena rynkowa, nie z Księżyca.
czy już wiesz z czego będziesz robił ten pellet ? - masz stałe źródło materiału ? - gdzie będziesz robił ten pellet ?
A jaki jest sens kupowania takiego peletu? Wartość opałowa jest dużo niższa od węgla, którego można kupić w tej cenie. Miał, czy ekogroszek można kupić dużo taniej, a i tak wartość opałowa jest dużo wyższa.
Myśle że bede go robił z trocin mam do nich spory i ciągły dostęp .A ma byc robiony u mnie na wsi nic nie wynajmuje.Właśnie wruciłem z Ukrainy przywiozłem 22 tony pelletu tak na początek czy jednak będzie szedł.Już dzisiaj sprzedałem 7 ton i chetnych jest na prawie reszte.Tak że myśle mogło by to się sprzedawać zwłaszcza ze u nas w regionie (Lubelskie) nie bardzo gdzie to kupić,a Ukraina tak blisko.Sporo mam znajomych którzy też z kolei znaja kogos tam kto ma piec do tego typu opału.Od ucha do ucha i zainteresowanie jest.A czy to się opłaca tym palić czy nie mało mnie interesuje byle pieniądz z tego był.Ale to samo jest z paliwem wiadomo ze sa odmiany lepsze np.verva i gold na statoilu a i tak sie szuka gdzie taniej a u nas pellet tanszy od węgla.
Sam sobie zaprzeczasz. Ukraińcy na pewno nie palą jakimś peletem, bo mają dużo tańszy węgiel niż u Nas, a zasoby pewnie kilka razy większe.
Powodzenia w biznesie.
Kolego byłeś znasz ich wiesz co jedzą jak żyją a z resztą co to ma do rzeczy.Skąd ty masz takie śmiałe informacje że węgiel jest u nich tanszy niż pellet.Nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.Ale jak zwykle trafi się sędzia.Wracając do tematu wie ktoś może z czego sie najbardziej opłaca robić pellet.Z jakiego surowca wychodzi najwieksza kaloryczność.
PS Powodzenia nie trzeba mi zyczyć godz temu sprzedałem ostatnią tone.Wrzystko bez transportu bo i nie mam samochodu.Rozeszło sie po 480 zł za tone.Szczęście początkującego ? Być może na piwo i obiad zarobiłem
Kolego napisz, gdzie mieszkasz. Nie wiem, ale u mnie na Mazowszu ludzie korzystają z wujka google i już na alledrogo wypatrzyłem kilka ofert węgla w cenie tego peletu. A na Ukrainie wszystko jest 2-3 razy tańsze niż w PL. Zaczynając od węgla, papierosów, a na ON, czy benzynie kończąc.
Za 480 zeta tona dobrego węgla? Buuuahahahahahah dobre a gdzie transport na północ itd? Chyba, że jakiś kradzioch zbierany z torowiska z kamieniami oszukany na wadze to tak. Pełno takich ofert na śląsku jest nawet sami jeżdżą po domach i pytają no ale odważ się i kup taki węgiel to potem będziesz w zimie zębami dzwonił z zimna i co 30min do centrala latał chyba, że masz piec zasypowy to przy minus 20 będziesz go opróżniał - powodzenia.
Dobry węgiel kosztuje inaczej palisz kamieniem i ni huhu ci się to nie opłaci. Gość chce przez allegro węgiel kupować normalnie porty ze śmiechu opadają buuhahahahahah eheheheheheh ihihihihihi doooobreeeee :) tekst miesiąca.
Według tej strony węgla na Ukrainie jest więcej niż w Polsce, a że koszta wydobycia są tańsze niż u nas to jak najbardziej jest opłacalne sprowadzanie, tylko oczywiście trzeba byłoby przywozić tego w dużych ilościach, żeby to miało jakiś sens.
Żebyś nie popuścił. Na stronce: http://www.ua.all.biz/pl/g740161/ Znalazłem ofertę miału, który i tak miażdży ten ten pellet za 300 UAH/tona, gdzie 1 UAH = 0,35 zł. Czyli tona ponad 100 zł, znalazłem jeszcze bardzo dobry węgiel za 1000 UAH/tona. Policz sobie geniuszu, ile kosztuje tona... Tak, że mało kto tam pali peletem, chyba, że ma swój materiał do produkcji. Kupowanie na alledrogo węgla? Co w tym złego. Mogę sobie zobaczyć jakie są ceny, a mi osobiście nie chce się przechodzić 10 sklepów i szukać najtańszego. Pelet? Gdybym miał surowce do produkcji dla siebie to bardzo chętnie. Ale jak cena peletu 600 zł/tona, a dobry węgiel 700-750 zł/tona to jaki sens jest kupować pelet?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja pelletu": - Produkcja pelletu - Produkcja pelletu - produkcja pelletu oplacalne? - Produkcja pelletu ze zboża (gospodarstwo) - Produkcja pelletu/brykietu- własne nieruchomości.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|