|
Produkcja płyt wiórowych |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co myślicie o takiej produkcji? Budownictwo się rozwija, a co za tym idzie wzrasta popyt na meble. Dodatkowo odnotowano znaczny wzrost cen drewna, przez co zapotrzebowanie na płyty wiórowe z pewnościa wzrośnie. Ile może kosztować taka linia produkcyjna, pomniejszając koszty o budowę hali gdyż takową posiadam? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Na naszym rynku jest kilku producentyów płyt.
Ogólnie to jest monopol i nikt nie ma wpływu na to. Linia do produkcji płyty to kika milionów PLN a może i więcej.
Pomyliłeś walutę...to euro a nie PLN Pracuję w firmie, która produkuje meble (obecnie członek Bergruen Holdings) i graniczymy przez "płot" z Pfleidererem więc wiem ile coś takiego kosztuje. Do tego to jest światowy potentat w produkcji płyty wiórowej, teraz dochodzi do tego HDF i MDF, więc nie wiem czy to jest możliwe, aby kolega/ twórca tematu mógł wejść na ten rynek. Trzeba mieć grube miliony euro, by zacząć od podstaw.
Lol, naprawde nie spodziewalem sie az tak wysokich kosztów. Chyba bedzie trzeba pomyslec o jakims tartaku.
Ja również pracuje w fabryce produkującej meble i wiem jakie ilosci samochodów z płytami wyjeżdrza z fabryki płyty.
A teraz liczby: dziennie wyjeżdrza około 200 samochodów (tirów) z płytą. Ten fakt chyba wystarczy, aby pomyśleć nad tematem produkcji płyt.
|
|