|
produkcja pustaków |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pomysł na biznes: produkcja pustaków. Uważam, że biorąc pod uwagę na popyt na towary budowlane nie jest to głupi pomysł, jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Nie jestem budowlańcem a w internecie nie udało mi się zaleźć żadnych informacji. Może ktoś coś podpowie?
Na forum znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań. Warto abyś przeczytał posty przyklejone w poszczególnych działach oraz sprawdził, czy pytanie lub temat już nie był poruszany na łamach forum! Do tego używamy opcji SZUKAJ. Dziękuję!
Produkcja materiałów budowlanych Produkcja cegieł, pustaków
Z pustakow nikt juz nie buduje chyba od 20 lat, sa rakotworcze.
Rakotwórcze jest praktycznie wszystko, a czy nie buduje się? No nie wiem, ja ciągle widzę pustaki na budowach, choć sam zdecydowałem się na inny budulec dla domu i najważniejszym kryterium było dla mnie właśnie zdrowie.
Moim zdanie nie wypali, bo kto by chciał kupić pustak, lepiej robic bloczki gazobetonowe
cześć. jestem studentem a w międzyczasie dorabiam w betoniarni (już trzeci rok). Aktualnie jestem na produkcji ogrodzeń betonowych, ale w zeszłym roku robiłem też pustaki. Odnośnie opłacalności: moim zdaniem możesz spróbować. Koszt wyprodukowania pustaka będzie mniejszy niż np kostki betonowej. W mojej firmie zrezygnowali co prawda od tego roku z pustaków z tego względu, że mają bardzo dużo zamówień właśnie na kostkę. Klientami są w 90% duże firmy, które raczej nie zainteresują się pustakiem. klientów musisz szukać w osobach prywatnych z mniejszym zasobem portfela;) Pozdrawiam!
Cegły moim zdaniem to wcale nie jest przeżytek. Wiadomo domy i inne buduje sie ostatnio przeważnie z pustaków, ale mniejsze rzeczy to już z cegieł.
Kominy domowe? Kominki wewnątrz domu? Mniejsze ścianki w piwnicach? Ostatnio murowałem taki murek na ogródku właśnie z cegieł Okna i drzwi, podczas wprawiania nie stosuje sie pustaków tylko właśnie cegły by wypełnić luki (przynajmniej taniej jest i wygodniej niż zalewać betonem)
Z tego co wiem, pustaki z zuzlu sa zabronione, no chyba ze z czego innego chcesz robic, pozatym musisz miec atesty, znak B, to raczej nie jest bardzo duzy problem i musisz miec badania współczynnika U który musi byc mniejszy niż 0,5
Ktoś kto to pisze jest no nie chce przeklinać. Jest kilka rodzajów pustaków: żużlowe, suporex, betonowe i wiele innych. Są i gliniane. Nie mówie o cegłach. Panowie trzeba mieć pojęcie co się pisze!!
Produkcja pustaków to napewno dobry biznes zwłaszcza ze w ciągu roku pustaki(suporex) podrozaly prawie 200%, a ich składniki nie az tyle. Zbyt na to jest tylko że najgorzej jest spełnić normy.
Witam.
Postaram się krótko acz treściwie: 1."Z pustakow nikt juz nie buduje chyba od 20 lat, sa rakotworcze".-To z czego w takim razie muruje się ściany piwnic?Z Ytonga i Porotherma? 2."Moim zdanie nie wypali, bo kto by chciał kupić pustak, lepiej robic bloczki gazobetonowe".-Po pierwsze jeżeli chodzi o sprzedaż to nigdy nie patrzy się przez swój pryzmat.To,że ja nie lubię Coca-Coli to nie oznacza,że nie lubią jej również miliony ludzi.Kto kupi takie pustaki?Ktoś kto chce tanio wymurować piwnicę,altanę,garaż etc.Poza tym kolego chyba nie za bardzo zdajesz sobie sprawę jak produkuje się gazobeton i jakie są koszty. 3."Klientami są w 90% duże firmy, które raczej nie zainteresują się pustakiem. klientów musisz szukać w osobach prywatnych z mniejszym zasobem portfela;)"-Widać,że kolega siedzi w branży.Dobre wskazówki kolega daje.Duże firmy zastępują "bawienie się" pustakami na ściany żelbetowe monolityczne. 4."...pozatym musisz miec atesty, znak B, to raczej nie jest bardzo duzy problem i musisz miec badania współczynnika U który musi byc mniejszy niż 0,5..."-Rzeczywiście "nieduży"problem.Kilka lub kilkanaście miesięcy na wydanie aprobat i deklaracji.Każde badanie w ITB kosztuje od kilku do kilkunastu tysięcy złotych a badań jest kilka.Prosty rachunek. 5...."Zbyt na to jest tylko że najgorzej jest spełnić normy."-...a raczej sprzedać.Bo samo sie nie zrobi. Możesz produkować pustaki bez aprobaty ale wtedy tylko praktycznie dla klientów indywidualnych bo żaden kierownik budowy będący przy zdrowych zmysłach nie odbierze roboty wykonanej z pustaków bez aprobaty ITB. Powodzenia.
|
|