mam 20 tys zł,mieszkam w 100 tys miescie,
jest u nasz 3 producentów ale mają wysokie ceny
chciałbym wejsc w produkcje roletek materiałowych
warto?
moze ktoś juz produkuje i coś podpowie?
dzieki i pozdrawiam
|
Produkcja roletek materiałowych |
Produkcja roletek materiałowych
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam 20 tys zł,mieszkam w 100 tys miescie,
jest u nasz 3 producentów ale mają wysokie ceny chciałbym wejsc w produkcje roletek materiałowych warto? moze ktoś juz produkuje i coś podpowie? dzieki i pozdrawiam
na roletach sie nie znam ale .. na allegro furore robią ekrany do projektorów (zadoptowane wlasnie takie rolety materiałowe) - są tylko 2 producenci ogłaszający sie tam - moze to też dla Ciebie jakaś luka! Podstawa to duzy wybór szerokości i dobry materiał (podstawa - nie przepuszczający światła ale tego chyba nie musze Ci mowić)
pozdrawiam, Horzy
Zainteresował mnie temat produkcji rolet, wiosna idzie to temat na czasie.
Znajoma ostatnio kupiła roletki materiałowe na wszystkie okna i było u niej trzech przedstawicieli firm produkujących rolety ze swoją ofertą to ceny mam aktualne. Policzmy ile takie firmy zarabiają, na papierze oczywiście. Znajoma ma trzy okna składające sie z dwu skrzydeł wymiary rolet(materiału tekstylnego) 42x120 i 72x120 i jednych drzwi balkonowych 70x230 Trzy firmy przedstawiły bardzo podobne ceny od 900zl do 1080 za lepsze materiały to wszystko za rolety wewnętrzne w kasetkach.Znajoma jednak sie zdecydowała na rolety mini podobnie zbudowane tyle że bez kasety osłonowej i bez przyklejanych prowadnic materiału a na żyłkach.Zamówiła je w sklepie z wykończeniem wnętrz podając samodzielnie dokonane pomiary no i montaż sama musiała zrobić moimi rencami he he.Za rolety zapłaciła 330zł brutto. Policzyłem ile będą kosztowały materiały do wyprodukowania takich rolet 1 okno: tkanina dali jej długość 150 mimo że okno ma wysokość 120 ale myślę że maja taka szerokość belki z materiałem to nie obcinali policzę 150cm i dodatkowo 20% strat bo inni producenci materiałów mają belki po 180cm, 1.71m2+20%=2.05x7.5złm2=15zl mechanizm łańcuszkowy mini 2x 2.2zł=4.4zł rura fi 19 1.14mx2.2zł+30% strat= 3.42zł łańcuch 4m x o.25grm =1zł łącznik do łańcucha 2x10gr=20gr taśma fizelina do rury fi 19 tu nie wiem czy 1czy więcej sztuk bo nie wiem do czego ona służy (pewnie do mocowania tkaniny do rury) i jak wygląda zakładam 2szt x 40gr=80gr taśma bandażowa to samo co wyżej zakładam 2szt x20gr=40gr obciążnik daje lepszy alu 2zł x1.14+30% strat =3zł zaślepka boczna obciążnika 4x10gr=40gr żyłka 2x2.4zł=4.8zł płytka z klejem 2x70gr=1.4zł razem dało:34.82+22%vat=42.5zł za jedno okno za drzwi wyszło 25zł brutto wszystko razem:152zł brutto koszty materiałów czyli zysk wyszedł 177.5zł z tych trzech okien. Koszty materiałów zapewne będą trochę mniejsze gdyż te ceny można negocjować i straty tkanin ograniczyć ale trzeba doliczyć koszty funkcjonowania firmy to zakładam że ten zysk jest realny.Nie wiem jak wygląda produkcja ale widząc prostą budowę tych rolet myślę że w 2-3godz można takie rolety wyprodukować.Oczywiście problemem jest jak zwykle znalezienie klientów i tu dochodzą dodatkowe koszty na reklamę bez której w tej branży nie da sie funkcjonować. Inną kwestią sa rolety w kasetkach ich produkcja jest trochę bardziej skomplikowana bo pomiar trzeba dokonać samemu na miejscu, wykonać wszystko bardzo dokładnie co do milimetra i zamontować na miejscu.Czyli 2 lub3 wizyty u klienta a to są koszty ale i zysk na nich jest dużo większy doliczając nawet do rolet mini 30%-40% więcej na materiał (kasetka i prowadnice)to i tak zostaje jakieś 500zł czystego zysku. Co wy na to? Może ktoś zorientowany sie wypowie bo na pierwszy rzut oka wygląda to nieźle.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Zapraszam do mojego tematu jak i mojch postów na temat rolet.
Witam mój kolega jest producentem rolet materiałowych w kasecie ma też w ofercie moskitiery wertikale i żaluzje z drewnianymi listkami siedziba okolice Warszawy zyski w sezonie czyli tak od powiedzmy marca do max października nawet 15.000zł na czysto poza sezonem nic trzeba prowadzić coś dodatkowo jeśli tego nigdy nie robiłeś to najpierw u kogoś pracuj bo popsujesz komuś tylko okna osoby zainteresowane współpraca z okolic Wawy zapraszam na priv
Gooolf ale może skoro znasz temat to powiesz chociaż czy te moje obliczenia nie odbiegają zbytnio od rzeczywistości i czy produkując/montując u klienta rolety w kasetkach na przykładowe trzy okna jesteśmy w stanie na czysto zarobić 400zł ile czasu powinno nam to zająć?
Twój wątek to reklama twojego biznesu (zysku ze szkolenia) i nic więcej tam nie chcesz mówić.Nie twierdzę że nie skorzystam ale chociaż orientacyjnie powiedz ile pieniędzy jest potrzebne na taką działalność to znaczy ile i jakie maszyny a także ile na materiały.Chyba to nie jest jakaś tajemnica i na podstawie tych informacji nie otworzę sam takiej działalności a będę wiedział co mnie czeka finansowo. Według mnie potrzebne jest z większych rzeczy stabilny równy stół o wymiarach min 2mx3m z jakimiś prowadnicami do przesuwania ostrza wzdłuż i w poprzek.Piła tarczowa do cięcia aluminiowych i plastikowych elementów na dokładny wymiar i pewnie trochę drobnych narzędzi.Myślę że 8 tyś wystarczy. Materiały to pewnie największy kosztem będą tkaniny których asortyment od początku musimy mieć duży. Chociaż z 10 rodzajów tkanin w 5 kolorach co daje 50 belek materiałów każda 30-50mb 180-200cm szerokości w cenie 15 zł mb to jakieś 20 tyś zł na same tkaniny reszta materiałów to już raczej tanie rzeczy ale parę tyś jeszcze naleci. Liczę że 30 tyś na początek trzeba mieć jeżeli sie mylę to napisz gdzie i na ile to będzie dla wszystkich interesujących sie tym tematem cenna wskazówka czy ich na to stać bo wydaję się na pierwszy rzut oka że to tani w rozruchu biznes. Chipso w sezonie te 2 tyś na miesiąc na czysto przy własnej działalności jeszcze pod Warszawą to nie są jakieś straszne kokosy.Napisz ile lat kolega to prowadzi i jak sie przykłada do roboty 8 godz i do domciu czy się stara to rozwijać.Pewnie że najlepszym sposobem byłoby sie gdzieś zatrudnić na parę tygodni tylko jak pójdziesz do takiego producenta i powiesz że chcesz u niego pracować przy roletach i nic nie umiesz to on wyczuje żeś na przeszpiegi przyszedł a po drugie znajdź takiego co przyjmuje do pracy. Czemu piszesz że popsuje komuś okna? Montażem? kiedyś sam sobie montowałem takie rolety w kasetkach i to przecież jest proste a te rolety co teraz je większość robi to nawet bez wiercenia sie montuje ostatnio zamontowałem takie na te trzy okna w 2 godz bez pośpiechu robiąc to pierwszy raz chyba że myślisz o zewnętrznych ale to ich mało sie raczej zakłada i to trochę co innego.
Chipso w sezonie te 2 tyś na miesiąc na czysto przy własnej działalności jeszcze pod Warszawą to nie są jakieś straszne kokosy.Napisz ile lat kolega to prowadzi i jak sie przykłada do roboty 8 godz i do domciu czy się stara to rozwijać.Pewnie że najlepszym sposobem byłoby sie gdzieś zatrudnić na parę tygodni tylko jak pójdziesz do takiego producenta i powiesz że chcesz u niego pracować przy roletach i nic nie umiesz to on wyczuje żeś na przeszpiegi przyszedł a po drugie znajdź takiego co przyjmuje do pracy.
Czemu piszesz że popsuje komuś okna? Montażem? kiedyś sam sobie montowałem takie rolety w kasetkach i to przecież jest proste a te rolety co teraz je większość robi to nawet bez wiercenia sie montuje ostatnio zamontowałem takie na te trzy okna w 2 godz bez pośpiechu robiąc to pierwszy raz chyba że myślisz o zewnętrznych ale to ich mało sie raczej zakłada i to trochę co innego.[/quote] Gdzie ja napisałem 2 tyś na miesiąc? napisałem w sezonie do 15000zł na czysto ale miasto duże więc trzeba to brać pod uwagę najlepsze są zlecenia od firm i administracji publicznej , teraz tak kolega prowadzi firmie od 3 lat a wcześniej 2 lata pracował w takiej firmie obecnie zainwestował 70000zł w rozbudowę warsztatu i większy samochód konkrecja w tej branży jest ogromna nie pracuje 8 godzin dziennie w sezonie zaczyna o 8.00 rano wraca do domu po 20.00 ale teraz planuje zatrudnienie pomocnika na co stara się dostać dofinansowanie.w tej pracy jest bardzo ważna dokładność i gwarancja, większość zleceń przychodzi pocztą pantoflową jeśli spieprzysz komuś rolety to możesz być pewien że w okolicy już nikt nie skorzysta z twoich usług.
Witam,
Jako, że pracuję w takiej firmie jako sprzedawca i zajmuję się między innymi zakupem towarów, fakturami (ogólnie rzecz biorąc wszystkim), mogę Ci troszkę podpowiedzieć. Więc tak... zacznijmy od opłacalności takiego biznesu... - jest to opłacalne w okresie powiedzmy od marca do września, bo wtedy właśnie słońce najbardziej nam przeszkadza... i roletki są nam potrzebne. Nie wiem czy powinieneś wchodzić tylko w same roletki, a to z tego względu, że ludzie coraz częściej chcą czegoś innego - ostatnim hitem są rolety Rzymskie lub Austriackie, żaluzje plisowane. Wydaje mi się, że mógłbyś się więc zastanowić nad własną produkcją rolet materiałowych, a dodatkowo jako sprzedawca oferować inne wyroby (żaluzje, plisy, moskitiery, rolety zewnętrzne) na zasadzie (kupuje jako hurtownik i sprzedaję to dalej dla klienta indywidualnego z montażem). Jeżeli chodzi o rolety materiałowe - my jako firma mamy ich w ofercie kilka: 1) Rolety materiałowe typu MINI - dwa rodzaje (z prowadzeniem żyłkowym i bez prowadzenia) - są to rolety materiałowe zakładane na skrzydło okienne bez przykręcania i bez obudowy 2) Rolety materiałowe w KASECIE - trzy rodzaje (dwa przykręcane do listwy przyszybowej i jedna przyklejana do ramy okiennej - gdyż nie wszyscy klienci chcą wiercić sobie w oknie - chociaż akurat w listwie przyszybowej można, gdyż jest ona pusta i wymienialna) - są to rolety w kasetach aluminiowych z prowadnicami przyklejanymi na taśmie dwustronnej 3) Rolety materiałowe STANDARDOWE - kilka rodzajów, w zależności od potrzebnej wielkości - są to rolety wolnowiszące, bez żadnego prowadzenia, montowane do ściany lub sufitu - wykonywane do szerokości nawet 450cm 4) Rolety materiałowe STANDARDOWE W KASECIE - są to rolety w kasecie przykręcane do ściany lub sufitu Jeżeli chodzi o wymiary rolet... to na szerokości docinasz wszystko pod klienta... bo nie wiadomo jaka jest szerokość jego okna (więc nie możesz mieć gotowych tylko kilku wymiarów)... co do wysokości, to przeważnie szerokość belki z materiałem wynosi 180-200 cm, a więc tnąc z szerokości nie ma sensu dodatkowo przycinać rolety. Wiąże się to z trzema przedziałami cenowymi (na wysokości rolety)... bo standardowo jest są to 180cm, 200cm i 250cm. W przypadku rolet w kasetach... wymiar powinieneś mieć co 10cm na wysokości, bo musisz dociąć prowadnice. Co się tyczy Twoich wyliczeń... w przypadku rolet materiałowych wolnowiszących ok... natomiast w przypadku rolet w kasecie... elementów składowych jest troszkę więcej. Jako hurtowni... detali do rolet... radzę poczytać na temat firmy HOSTEN oraz ANWIS (google). Będziesz miał pytania... pisz... postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości i czasu. Pozdrawiam serdecznie Daniel
Chipso napisałeś że
czyli w 8 miesięcy 15 tyś na czysto jak rozumiem to wychodzi 2 tyś na miesiąc chyba że miałeś na myśli 15 tyś na miesiąc w sezonie to wchodzę w to już dzisiaj. Sprecyzuj jak możesz bo nie jest to do końca zrozumiałe te 15 tyś w sezonie a to podstawowa rzecz jakie zyski maja inni już parę lat działający bo my zaczynający możemy liczyć co najwyżej na jakąś część tych zarobków. Poczta pantoflowa jest bardzo ważna zgadzam sie tylko przy rozpoczynaniu działalności takiej nie mamy i musimy mocno inwestować w reklamę nie ma innego wyjścia.
Ciekaw jestem jeszcze jaki udział poszczególnych produktów jest w przypadku takich producentów.
To znaczy czy na przykład 70% to roletki w kasetach 10% moskitiery 10% żaluzje pionowe pozostałe 10% to markizy i cała reszta. Znając jaki jest rozkład procentowy możemy na początku sie skupić na rzeczach najbardziej chodliwych nie inwestując w te które są tylko dodatkiem by mieć całościową ofertę.
Do 15000zł miesięcznie w miesiącach najcieplejszych i najjaśniejszych no i pełnych owadów ale podkreślam ma dobrych dostawców i obsługuje Warszawę i okolice, procentowo nie określę ci co z schodzi najlepiej na pewno na 1 miejscu są rolety w kasecie a na drugim moskitiery
Daniel nie zauważyłem twojego posta pisząc swoje wcześniejsze mam oczywiście jeszcze sporo pytań jak możesz to podpowiedz bo dowiedzieć się czegoś konkretnego i to z pierwszych rąk na forum to rzadkość.
1. Czy moje szacunki odnośnie konieczności posiadania 10 gatunków tkanin w 5 kolorach to na początek wystarczy czy klienci nie pójdą do konkurencji bo tam większy wybór.To i tak koszt około 20 tyś na same tkaniny a w wypadku większego asortymentu to sumy się robią spore bo chyba nikt mi na początek nie sprzeda po 10 mb materiału nawet po wyższej cenie. Czy są takie możliwości? A może lepiej kupić 20 gatunków tkanin ale w 2-3 kolorach.Jak to jest u Ciebie są jakieś ulubione tkaniny i kolory? 2. Jakie są potrzebne maszyny na początek tylko do roletek w kasetkach i moskitier czy ten stół do cięcia tkanin to musi być z ostrzem napędzanym elektrycznie czy są takie ręczne i ile takie coś kosztuje ktoś pisał stół z prowadzeniem bocznym chyba 5 tyś.I ta piła do cięcia rur i profili to jakaś specjalna jest bo widzę że moje rolety w kasetkach zwłaszcza kasetki są bardzo ładnie ucięte bez żadnych śladów na brzegach zwykła piła tak raczej nie utnie i ślad zostawi.Co to za piła? 3. Piszesz że klienci chcą coś innego nowego ale wasza firma jest pewnie w dużym mieście istnieje parę lat i ma kapitał to zgoda ale ja mieszkam na prowincji i raczej nastawiałbym sie na zwykłego klient skuszonego niska ceną a potrzebującego dobrych rolet, bogatsi na pewno pójdą do uznanych producentów nawet płacąc więcej a ja nie mogę mieć dużego asortymentu na początek bo mnie koszt materiałów zabije.Obliczyłem koszt mini rolet z prowadzeniem żyłkowym a nie wiem o ile będzie wyższa cena materiałów w roletach w kasetce o ile procent? To na nich bym raczej bazował i ciekawi mnie opłacalność wychodzi mi że to jakieś 200% trochę zbyt pięknie.Jaki jest stosunek ceny materiał/gotowa zamontowana roletka w kasetce? 4. Z Twojego poprzedniego posta nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
znaczy jak klient ma wysokość do 180 cm to liczycie za 180 cm bo i tak z reszty tkaniny nic nie zrobicie i zostawiacie na 180cm tak samo z 200cm ale co z 250 cm tniecie z długości czy są belki na 250 cm? Co z tą zależnością między wymiarami co 10 cm w kasetkach i docięciem prowadnic bo nie łapię.Chodzi o to ze za dużo materiału się nie zmieści w kasetce? Ale prowadnice w niczym tu nie przeszkadzają.
Hey,
Jeżeli chodzi o tkaniny, to koszt 1mb tkaniny w hurcie wynosi około 14-16 zł. Jest to tkanina jednokolorowa - czym ciemniejsza, tym mniej promieni słonecznych przepuszcza. Przeważnie belka materiału ma około 50mb i jej szerokość wynosi 200cm. Co do kolorów, to wydaje mi się, że na początku nie warto inwestować w belki materiałów, a to z tego względu, że każda większa hurtownia sprzeda Ci dokładnie tyle materiału ile potrzebujesz - wiadomo, że jest to troszkę wyższa cena zakupu (około 10-15%), ale pozwala Ci mieć w swojej kolekcji nawet ponad 80 materiałów jednokolorowych. Dodatkowo, możesz także sprowadzać materiały podgumowane (w 100% zaciemniające) oraz we wzorki. Jeżeli chodzi o maszyny, to potrzebujesz piłę (jak sam pisałeś) - wystarczy jakaś piłą stołowa lepszego gatunku (Makita, Dewalt) z regulowanym kątem - żebyś mógł np. dociąć jakiś profil pod kątem 45 stopni. Potrzebujesz także stołu do cięcia materiału - wszystko po to, żeby materiał był równo docięty. Jeżeli chodzi o stół - nie ma sensu inwestować w jakieś dziwne maszyny... zwykły stół z prowadnikiem do ręcznego cięcia. Zresztą... zamawiając tkaniny, możesz zamówić docięte pod wymiar - nie ma sensu więc wtedy kupować stołu. Moskitiera... składana ręcznie na zwykłym stole (jedynie co potrzebna ta piła do cięcia). Jeżeli chodzi o koszt rolety... to musisz sam sobie to opracować - nie wiem jakie rabaty dostaniesz na początek sprowadzając sobie części. Nic nie kosztuje Cię kontakt z jakąś większą firmą, żeby przysłali Ci cenniki... i jak mógłbyś z nimi nawiązać współpracę. Co się tyczy materiałów, to przeważnie jest tak... że w roletach MINI są to właśnie te trzy predziały (180cm, 200cm, 250cm) - jest to spowodowane tym, że kiedy sam tniesz materiały do 180cm tniesz z szerokości, a gdy na 200 lub 250cm z długości i zostaje Ci dość długi odpad - który oczywiście możesz wykorzystać. Co do rolet w kasecie, to ja pisałem jak jest u nas... co 10cm przelicznik. Więc pierwsze co... poszukać hurtowni... popytać o cenę materiału i detali... zrobić kalkulację... i walczyć... walczyć... walczyć... Powodzonka... Pozdrawiam Daniel
Witam
Jak uważasz czy zaczynając od zera i nie mając wcześniej doczynienia z tym biznesem jest sens zaczynać? Majsterkowania raczej się nie boję a konstrukcje nie wyglądają na skomplikowane. Z tego co czytałem to z roletami mini to nie powinno być problemu gorzej z roletami w kasecie. Możesz coś więcej powiedzieć o tym stole do cięcia materiału. Własna konstrukcja czy można gdzieś dostać gotowy. Gdzie można takie coś kupić. Jak wygląda sprawa z obróbką materiału po cięciu myślę że brzegi będą poszarpane i co wtedy maszyna do szycia + krawcowa ? czy jakoś inaczej się to wykańcza. Czy prawda jest to że dostawcy elementów przeprowadzają też krótkie szkolenia dotyczące produkcji? Jak to wygląda z twoich obserwacji skomplikowana jest to sprawa czy nie? Czy w twojej firmie robicie tylko rolety czy też inne rzeczy bo jak napisałeś sezon trwa ok 6 miesięcy a co z resztą roku? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Paweł
Niestety mam złe wieści z allegro
http://www.allegro.pl/item934804057_roleta_w_kasecie_rolety_przyklejane_z_prowadnicami.html mini roletka każde 2cm szerokości do wysokości 140cm 1.4zł roletki w kasetkach 1cm=1zł plus wysyłka Moje obliczenia zysków trochę w łeb biorą Koszt materiałów rolety mini szerokość 57cm wyszło 42zł a na allegro kupimy za 80zl przebicie trochę stopniało ale coś jeszcze zostaje. Daniel czy tkaniny kupie taniej w hurtowni tkanin czy w firmie handlującej akcesoriami do rolet, tylko oni jakiś słaby asortyment mają.
Sprawdź również podobne tematy:
- SPRZEDAM PRODUKCJE ROLETEK MATERIAŁOWYCH
- Produkcja rolet materiałowych - Sprzedaż roletek, żaluzji itd. - system sprzedaży - Sprzedaż i montaż rolet materiałowych, żaluzji - Sprzedam zestaw maszyn do produkcji rolet materiałowych - Sprzedam firmę lub maszyny do produkcji rolet materiałowych - Produkcja tv - Produkcja - Cnc a produkcja. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|