Jestem nowy na forum wiec na poczatek serdecznie wszystkich witam. Jak wszyscy szukam tutaj swojego pomyslu lub poparcia wlasnego na biznes - chodzi mi po glowie produkcja oprogramowania. Jako czlowiek zajmujacy sie tym zawodowo wiem, ze jest za trzesienie wszelkich aplikacji do niemal wszystkiego. Czesto zadarza sie jednak, ze potrzeba czegos zupelnie unikalnego, albo ze dany klient nie wie, ze mozna osiagnac cos tym, co sie ma :D, albo niekiedy nie ma potrzeby kupowac czegos za kosmiczne pieniadze po to, aby zrobic jedna rzecz. Kwestia tylko obrania kierunku - czy nastawic sie bardziej na bardzo specyficzne aplikacje dla wymagajacych klientow (mam na koncie kilka takich aplikacji) - ale wtedy istnieje potrzeba szukania klientow, pisac maly software (na poczatek) ogolno dostepny, tutaj problem z tematyka, bo konkurencja ogromna. A moze pojsc zupelnie w inna strone, uswiadamc klientow, ze wiele rzezcy moga zrobic tym, co maja dostepne, robic jakies szkolenia, itp? Doswiadczenie mam spore, takze w pracy za granica, wiedza jest, oprogramowanie do produkcji takze, sprzet itp...
Wiadomo, ze proces produkcji softu nie jest krotki, czasem trwa wiele miesiecy i lat (na takie rzeczy na razie za wczesnie sie porywac), wiec jak rozwiazac kwestie finansowe? Brac jakas czesc nalzeznosci z gory? W koncu za cos trzeba zyc... bardziej nastawic sie na wlasna firme, umowy o dzielo, zlecenia? Pisac wieczorami w domu po pracy? :)