|
Produkcja styropianu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co sadzicie o produkcj styropianu do ociepleń, jaka jest mniej wiecej rentownosc takiej produkcji. Czy jest ktos na forum z tej branzy kto chcialby sie podzielic wiedza?
Przy dzisiejszym boomie na materialy budowlane taka produkcja jest bardzo opłacalna. Problemem jest tu linia produkcyjna a zwłaszcza jej koszt. Nowa niewielka linia technologiczna o wydajnosci 20 m3/h to koszt rzedu 250 tys EUR. Do tego dochodza koszty wykupu ziemi oraz budowa hali produkcyjnej wraz z kotlownia.
masz tych pare zbednych milinow do uruchomienia produkcji?
troszeczke sie chyba pomyliłes w oszacowaniu kosztów postawienia kompletnej linii produkcyjnej, wlasnie otrzymalem cennik jednej z wiodacych producentów maszyn do produkcji styropianu i cena opiewa na okolo 1,9 mln zl, plus oczywiscie odpowiednia hala i zaplecze na rozwoj to juz jest mala fabryka a nie dzialalnosc podworkowa.
pozdrawiam
czyli mialem racje? nie trudno bylo sie domyslec....;-)
Więc wygląda to tak obiekt odpowiedni mam wkladu w wysokosci 2 mln nie mam ale znalazlem linie o wiele tansza. Mam dostep do wmiare racjonalnych kredytow i nimi chcialbym sie podeprzec. I teraz pytanie czy przy tej produkcji po odliczeniu robocizny nosnikow energii transportu surowca zostanie cos jeszcze na splate kredytu i na chleb z maslem. Chodzi mi mniej wiecej o to jakiej wielkosci marzy sie mozna na tej produkcji spodziewac.
Budynek przeznaczony do spieniania, formowania i przecinania bloków styropianowych
powinien mieć następujące (minimum) wymiary : * dł. 45 m * szer. 16 m * wys. 7 m Część przeznaczona na silosy surowca spienionego oraz kotłownię wymaga powierzchni (minimum) : * dł. 27 m * szer. 18 m Powierzchnia magazynowania bloków gotowych powinna mieć min. 2000 m2. Czy dalej uważasz ze masz odpowiednie pomieszczenia???
dlugosc 90m szerokosc 14m dach spadzisty w szczycie ma 9m plac utwardzony 8000m2 z mozliwoscia postawienia kolejnej hali.
edit: aha hala jest bez wewnetrznych podpor powiedz mi bishop te wymiary i ta cena maszyny to dla jednostki o jakiej mocy produkcji?
Z podanych wymiarow hala nadaje sie pod produkcje.
http://www.styropex.infowm.pl/templates ... es/30.html
jest to linia o wydajności 20tys m3/mc, roczna wydajnosc szacowana jest na okolo 270 tys m3, przy załozenu wykorzystania mozliwosci linii w 80%, przy zatrudnieniu trzy zmianowym, pieniadze z tego są ale wkład wlasny musi byc tez spory, dodam tylko ze miesiecznie potrzebujesz okolo 315 ton surowca(granulatu polistyrenu) jego cena waha sie w granicach okolo 100 euro/tone. Takze pieniadze na maszyny to nie wszystko potrzeba o wiele wicej kasy na start. Tak czy inaczej zycze sukcesów, sam o tym mysle, ale dopiero jak wroce do kraju, na razie zbieram wszystkie info na necie.
pozdrawiam
Dzieki Biskupie za odpowiedz, ja myslalem o produkcji wielkosci 2k max 5k m3 miesiecznie Ty natopomiast zakladasz potezna produkcje (z mojej perspektywy) dlatego sie obawiam czy taka mala produkcja bedzie rentowna- ja przedewszystkim chce zagospodarowac obiekt ktory stoi mi bezuzyteczny i generuje koszty, a z granulatem niestety jest roznie polscy producenci tacy jak dwory w tym roku sprzedaja calosc i ciezko u nich kupic zreszta maja swoja spolke produkujaca styropian austrotherm a importowany granulat kosztuje nawet do 7 zl za kg w tym tez widze straszne zagrozenie tzn w niekontrolowanych i naglyw wzrostach cen granulatu.
Kolejna rzecza ktora mnie martiw to planowana ustawa ministra srodowiska ktora bedzie faworyzowala welne mineralna. A przy rosnacej cenie styropianu welna moze sie stac tylko nieco drozsza alternatywa. Sa tez producenci ktorzy oszczedzaja na surowcu maksymalnie wykorzystujac regranulat oraz na czasie nie sezonujac blokow sila rzeczy maja tez niższa cene jak z nimi konkurowac ja zakladam ze jesli juz cos robic to porzadnie (chodzi mi o jakosc produktu). Mam bardzo wiele watpliwosci co do tej produkcj. Wyglada to lepiej przy tak poteznej produkcji jak wspomniales ale faktycznie przy takiej lini o jakiej Ty mowisz potrzbne by mi byly dodatkowe halle a na to sie chyba nie porwe. Nie wiem tez czy przez kolejne lata nadal bedzie taki popyt na styropian obawiam sie ze moze sie ten caly boom dosc szybko skonczyc. Tak wiec jestem w rozterce ale musze cos zrobic. Tez Ci zycze powodzenia i pozdrawiam.
wiecie cos nt. technologii?? technologia i kosztorys na poczatek,wydaje mi sie ze trzeba zaczac od tego
do juventino
tym swoim stwierdzeniem prawie odkryles ameryke, rzecz jasna ze od technologii trzeba zaczac, polecam google i magiczne slowo maszyny do produkcji styropianu zapewniam ze wszystkiego mozna sie dowiedziec wystarczy tylko odrobina checi i czasu a nie liczyc na gotowca pozdrawiam
przyznam sie ze nie szukalem bo jak dla mnie to za drogi interes ale watpie zebys tak z googli dowiedzial sie wszystkiego co potrzebne pozdro
moze i wszystkiego sie nie dowiesz ale znajdziesz namiary producentów i kontaktujac sie z nimi przesla zainteresowanym wszystkie niezbedne informacje, sproboj ja napisalem do wielu i dostalem wszystkie dokladne informacje, tak wiec mozna
pozdrawiam
|
|