Witam,
jestem poważnie zainteresowany otworzeniem jakiejś działalności produkcyjno-handlowej. Ze wszystkich przeanalizowanych (pobieżnie) opcji z branży budowlanej, najciekawsza wydała mi się właśnie "Produkcja styropianu". Jeśli ktoś jest chociaż trochę znawcą tego tematu to proszę o pomoc. Mam już działkę 4500 m2, na której mam zamiar pobudować hale,trochę kapitału do zainwestowania, oraz dobrą zdolność kredytową (na pokrycie reszty inwestycji). Nie rozmawiałem jeszcze z nikim z tej branży, jedyne co to zamawiałem ten produkt wielokrotnie u przedstawiciela handlowego. Nie wiem jakie muszą być wymiary takiej hali produkcyjnej i czy taka działka jest wystarczająca na wielkość ? Położenie jest dosyć dobre bo przy trasie E7 Warszawa-Gdańsk. Ilu pracowników potrzebuje do obsługi linii produkcyjnej o wydajności 30 lub 50 m3/godzinę ? Gdzie można najtaniej kupić surowiec do produkcji styropianu (granulatu polistyrenu) ? No i oczywiście czy to przedsięwzięcie ma przyszłość i jest rentowne ?
Rozważałem produkcje okien i styropianu. Może powiecie mi czy chociaż dobrze się przymierzam ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi na postawione pytania i różne podpowiedzi ( nawet te niemiłe, bo takie też pewnie się pojawią).
Pozdrawiam
Robert