|
Produkcja świerszczy, koników polnych, białych robaków,myszy |
Produkcja świerszczy, koników polnych, białych robaków,myszy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Posiadam 20 tyś zł i myśle o otwarciu "produkcji" świerszczy, koników polnych, białych robaków,myszy itd. dla odbiorców prywatnych jak i hurtowych. Co myślicie o tym pomyśle ?
"Produkcji" ?? Nie przypadkiem hodowli?? Czy to takie trudne słowo :o
Nooo chyba że masz na myśli produkcje plastikowych zabawek..
fajny temat,ale czy na to jest popyt?
rozwojowa branża. też o tym czytałem.
myślę, że za 20 tys można cos już zacząć robić. Najlepiej to kupić na początek kilka sztuk zobaczyć o co w tym chodzi, gdzie popełnilismy ewentualne błędy jeśliby już nam mini hodowla padła. No i najważniejsza rzecz ODBIORCY. Bo z samego allegro wątpie żeby się to utrzymało.
Dzięki za odpowiedzi. Myślałem żeby pojeździć po sklepach zoologicznych i się popytać czy będzie popyt.
Tu poczytaj. No chyba że juz czytałeś kilka dni temu i stąd masz ten pomysł..
http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,1102 ... uTube.html
Największy zbyt na owady karmowe był przed 2/3 laty
Ceny były właśnie takie jak w artykule wyborczej tj. świerszcz 120zł, co do drewniaka to cena za litr wynosiła zazwyczaj 55 / 65zł szarańcza 0,80 - 1,20 cena 2zł jest bardzo przesadzona. Niestety ostatnie dwa lata pokazały, że bum terrarystyczny w naszym kraju niestety odszedł do lamusa... zostali najwytrwalsi hodowcy i hobbiści którzy mogli sobie na to hobby pozwolić z uwagi na niemałe koszty utrzymania pupili. Ceny hurtowe na przełomie kilku lat pozostają bez zmian i kształtują się mniej więcej tak: świerszcze 45-55zł/litr w zależności od gatunku - owady dorosłe szarańcza - od 0,35-55gr drewnojad - 30-35pln/litr mącznik - od 13,50litr Każdy owad jest inny w hodowli i innego zaplecza potrzebuje. Temperatury w hodowlach to 30st. Hodowla ma sens jednak musi być duża,a żeby była duża musi być zbyt. Zbyt krajowy jest niewielki, a znaczne potrzeby rynku zaspokajane są przez owady czeskie i niemieckie z dużych hodowli. Konkurencja z Czechami i Niemcami jest niestety ciężka. Niestety nie masz wiedzy na ten temat co widzę po zapytaniu. Nie będziesz w stanie hodować wszystkiego co się rusza w jednym pomieszczeniu. Potrzeba odpowiedniej wiedzy, doświadczenia, kontaktów i co najważniejsze ZBYTU. Na moim przykładzie (zajmowałem się importem, sprzedażą i hodowlą gadów w b.dużych ilościach właśnie w latach 2005/2009 - największy boom!). Dziś mam niezbędną wiedzę, odwiedzałem największe czeskie i niemieckie hodowle jako klient hurtowy. Widziałem jakie są problemy tych hodowli (np. sezonowość pokarmu). Często hodowli owadów czy ssaków karmowych towarzyszy niemiłosierny smród. Obecnie posiadam: - pomieszczenia ok. 100m2 - kapitał 35tyś w gotówce - wiedzę na temat hodowli i cen... Jednak po kalkulacji i rentowności dochodzę do wniosku że nie warto inwestować tej kasy w ten biznes niestety. Stopa zwrotu, czas, koszty powiązane -głównie ogrzewanie i chłodnia na pokarmy zielone ze sterowaniem CO2... to duże koszty a rynek zbytu niepewny i niestety rozwój rynku terrarystycznego zależy w dużej części od polskiego portfela i tego ile rodzice dadzą dzieciakowi na hobby... tak to właśnie młodzież stanowi większość rynku. Możesz próbować ale bez wiedzy, doświadczenia niestety ale stracisz 20k i kupe czasu...
Mączniki chyba lądują jako białko w przetworach mięsnopodobnych >> przynajmniej tak było powiedziane w jakimś dokumencie , opisywali hodowle w Niemczech.
Ponoć bardziej opłacalne niż hodowla zwierząt , przy robalach jest praktycznie 100% przerób zieleniny na białko. Może w końcu trafi się moda na robaczywy fast-fod :D
Dzieki za szczerą i wyczerpującą odpowiedź. To był jeden z moich pomysłów na biznes.
Nie ma sprawy ;)
Możesz spróbować po mału rozwijać tą hodowle ale pod żadnym pozorem nie inwestuj całej kwoty... Jak będziesz potrzebował jakiś informacji, pomocy na odległość to pisz śmiało - pomogę. Ale jeśli masz lepszy pomysł od tego to nie inwestuj wszystkiego w jeden kierunek...
Też myslałem o tym, a dokładnie nad szarańczą. Mam zamiar przedzwonić do kilkunastu (kilkudziesięciu) sklepów zoologicznych i popytać czy kupują w ogóle szarańcze, a jeśli tak to po ile. Kokosów z tego nie bedzie jeśli nie masz kontraktu np. z ZOO, ale nie wymagaja dużej uwagi z drugiej strony wiec mozna spokojnie iść na jakis etat 8h, a po godzinacgh zajmowac się sprzedażą i opieka nad szarańczą.
szponiciel,
możesz zajmować się dodatkowo szarańczą - oczywiście! Ale jest kilka pytań na które musisz znaleźć odpowiedź: 1. Konkurencja z obecnymi dostawcami Będzie to niezwykle trudne ponieważ dostawcy na ogół mają całą żywą karmówkę. Sklepy zdecydują się na dostawe Twoich szarańczy jeśli cena będzie dużo niższa. 2. Cena j.w Sklep obecnie kupuje szarańcze w cenie od 60 - 80groszy brutto. tj. ok. 50gr netto Będziesz w stanie konkurować z tą ceną? 3. Dostawa do sklepów - koszty związane z dowozem i "wycena" czasu poświęconego na rozwożenie Raczej nie pogodzisz etatu z rozwożeniem karmówki po sklepach. 4. Hodowla, karma, umiejętności Czy masz jakieś doświadczenie hodowlane związane z tym gatunkiem? Dostawcy pokarmu - o ile latem to pastwisko i koszenie trawy + pokarmy sypkie tak zimą? Zakup pekińskiej, a z jej ceną bywa różnie.... 5. Budowa odpowiednich pojemników hodowlanych, koszty ogrzewania i oświetlenia. można jeszcze kilka ważnych elementów wymieniać jednak myślę, że wystarczy. Jeśli nie masz doświadczenia to zacznij od hodowli hobbistycznej, ale koszty ogrzewania, karm i oświetlenia będą nawet przy małym pomieszczeniu bardzo wysokie. Osobiście znałem właściciela hodowli za granicą, który zasuwał z żoną przy hodowli szarańczy po 10h dziennie, miał zbyt, produkował bardzo duże ilości.... zrezygnował z uwagi na podwyżkę ceny właśnie pekińskiej... wystarczyła różnica na kilogramie 15gr (a kupował ją po 90groszy w przeliczeniu!!!) Aby kupić u nas w tej cenie pekińską trzeba nabyć jednorazowo powyżej tony ;/ Niestety...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkcja świerszczy, koników polnych, białych robaków,myszy": - Hodowla robaków jadalnych - Łapki na myszy, szczury - Elektroniczna 100% skutecznosci pulapka na myszy - Poszukiwany dostawca trufli białych i czarnych - 1560 szt. białych, nowych KOSZUL z Armii FRANCUSKIEJ
• Strona 1 z 1
|
|