|
Produkty hurtowe |
Produkty hurtowe
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, mam pewien pomysł na biznes jednak poszukuję kilku informacji. Orientuje się ktoś może jakie produkty bądź grupy produktów są znacznie tańsze kupowane hurtem niż detalem? Teraz chyba już ceny na Allegro itp. są tak wyśrubowane, że ceny są raczej zbliżone do cen hurtowych. Wydaje mi się jednak, że nie dotyczy to wszystkich kategorii produktów. Poszukuję wskazówek w tej sprawie :) Z góry dzięki za pomoc.
HAHAHAHAHA faktycznie odkrywczy ten pomysł! :D Odpowiedź brzmi: wszystkie. Tylko, że to zależy od skali hurtu.
g455 - Daruj sobie takie teksty. Pomysłu nie mogę zdradzić, ale nie jest on taki prosty jak myślisz ;) Pytam tylko o grupy produktów podatnych na zmianę cen w hurcie. Z tego co wiem - jest różnie w tych kwestiach.
Czyli tak naprawdę nic nie wiesz.
Jest tak jak napisałem - wszystkie produkty są tańsze w hurcie niż w detalu. Sprawa rozbija się tylko o rozmiar tego hurtu; dla koszulek to będzie 1000 sztuk za 10000 zł, dla kart graficznych 30 sztuk za 25 tysięcy, dla samochodów 3 sztuki, itd. To jest wprost proporocjonalne do ceny produktu.
Praktycznie wszystkie produkty kupowane hurtem są tańsze. Jeszcze nie spotkałem się z hurtownią, która ma ceny wyższe niż są w detalu. A jeżeli taka hurtownia jest to znaczy, że jej upadek jest bliski.
A co do Allegro, to z tego co zauważyłem ceny są tańsze niż w hurtowniach.
Allegro to detal, a te dwa zdania obok siebie są mocno bez sensu. Bo zakładam, że mówiąc "tańsze ceny", chodzi Ci o "niższe ceny".
Tak, chodziło mi o niższe ceny. Rusz trochę głową, bo mówiąc detal nie mam na myśli portali aukcyjnych. Tam sprzedają zarówno producenci, hurtownicy, jak i detaliści. Dla firm, jak i dla osób indywidualnych. W pojedynczych sztukach, jak i w hurtowych ilościach. Allegro i spółka to bardzo specyficzny rynek, którego nie można jednoznacznie określać mianem detalu.
Czy widzisz na allegro produkty sprzedawane detaliczne, tańsze niż w hurtowniach po cenach hurtowych?
Jeżeli widzisz, to mogę sobie ruszać głową w lewo i prawo, a Twoje dwa wcześniejsze zdania, o których mówiłem i tak są bez sensu.
Ja widzę. Wiele jest takich produktów.
Dokładnie tak.
Czekam na Twoje argumenty odnośnie tej tezy.
Jeżeli w moim poprzednim poście i dwóch następnych po nim ich nie widzisz, to ja już nic na to nie poradzę.
Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Zero konkretów, a jedynie bezpodstawne oskarżanie innych i wytykanie palcem na coś czego nie ma. Współczuję Tobie i Twoim bliskim. Rozmowa z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Czekam na filmik na YouTube jak kręcisz głową w prawo i lewo.
Jak ten kraj ma się rozwijać skoro mamy takich studenciaków?
Może chronologicznie będzie Ci łatwiej. Napisałeś wypowiedź, w której padły dwa zdania:
Ja delikatnie zwróciłem Ci uwagę, że jedno zdanie jest zaprzeczeniem drugiego. Ty zamiast przeprosić za niejasne wyrażenie się i doprecyzować co masz na myśli, kończąc naszą dyskusję, strzelasz focha i każesz mi ruszać głową. Mówisz, że na allegro to jest i hurt i detal. To ja się zgadzam, że może i jest, i zadaję pytanie:
Co potwierdzasz, zgadzając się z g455:
Tym samym powiedziałeś, że na allegro detalicznie sprzedawane produkty są często tańsze niż w hurtowniach. Tym samym zanegowałeś swoje wcześniejsze zdanie:
Jednocześnie zgodziłeś się ze swoim drugim z omawianych zdań:
A tym samym zgodziłeś się ze mną, że oba stwierdzenia obok siebie są co najmniej niekonsekwencją. Przy okazji próbując mnie trochę nieumiejętnie obrażać. Podsumowując, najpierw stwierdziłeś, że nie widziałeś hurtowi, która ma ceny wyższe niż detal, a potem mówisz, że jest wiele produktów sprzedawanych w detalu, po cenie niższej niż cena hurtowa w hurtowni. Mam nadzieję, że teraz kumasz w czym rzecz i wysłowisz się jasno i konsekwentnie, jak przystało na poważnego biznesmena w garniturze ;) Miałem Cię studenciaku za bystrego chłopaka. No ale nie przejmuj się, wiele w moich oczach nie straciłeś, bo każdy ma prawo mieć gorszy dzień.
Jezeli np. chodzi o produkty markowe to ceny na Allegro nie mozna porownywac bo duzo z produktow jest falszywych.
Ja podam ciekawy przykład: alkohol.
Kupowany w hurtowni jest droższy niż w większości marketów. Jedyny problem polega na tym, że markety nie wystawiają faktur na alkohol, swoją drogą zastanawia mnie czy to do końca legalne bo przecież każdy vatowiec ma obowiązek wystawiania faktur. Spotkałem się też z taką sytuacją, że ok wystawili mi fakturę ale na fakturze był zapis "alkohol zakupiony w sklepie xxx nie może być dalej odsprzedawany" czy coś w podobnym tonie.Normalnie to dawałem księgowemu i jakoś się nikt nie czepiał (jeszcze). Nie do końca wiem o co w tym chodzi ale podejrzewam, ze ma to coś wspólnego z układami z producentami i hurtowniami.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Produkty hurtowe": - ceny hurtowe - Hurtowe ceny - Ceny hurtowe - Rynki hurtowe w Polsce - Opony - ilości hurtowe!!!!!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|