Witam,
Od dłuższego czasu mam aspiracje na własny biznes, otóż mój pomysł polega na świadczeniu usług w branży IT na terenie Katowic i okolic
firmom będe oferował pozycjonowanie, budowanie serwisów www, pisanie programów dostosowanych do potrzeb przedsiębiorstwa, opieka nad sprzętem komputerowym na zasadzie opłacanego abonamentu, oraz szeroko rozumianą grafikę komputerową (ulotki, plakaty, wizytówki itp)
klientom indywidualnym oferować bede szeroko rozumiany serwis komputerowy, naprawy, składanie komputerów
Biznes planuję otworzyć razem z kolegą, lecz przewiduję iż we dwóch możemy nie dać rady dlatego będę sie wspierać studentami, absolwentami szkół technicznych o profilu informatycznym(umowa o dzieło)
Więc... na start nie trzeba zbyt dużych nakładów finansowych, samochód mam, lokal na początku nie bedzie potrzebny gdyż wszystkie naprawy bedą u klienta.
Zyski (wersja pesymistyczna) 20 napraw u klientów indywidualnych x50 zł = 1000 zł, obsługa na zasadzie abonamentu 5 firm = ok 600 zł
budowa 1 serwisu internetowego = 500 zł
jest to 2100 zł zysków
koszty - zus 280 zł (zniżka bo nie prowadziłem jeszcze działalnośći) 500 zł paliwo
zostaje około 1300 zł, wynik niezbyt zadawalający ale obliczenia są naprawde pesymistyczne
chętnie usłyszę każdą krytykę która wpłynie na kształtowanie mojego pomysłu.
pozdrawiam
cyberegg