|
Program do biznes planu |
Program do biznes planu
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Witam, mam już pomysł na biznes, teraz czas na napisanie biznes planu. Czy istnieją jakieś programy komputerowe które krok po kroku pomagają przy stworzeniu poprawnego biznes planu ?
na początek wystarczy odpowedzieć na pytania zadawane w formularzu biznesplanu dla dzialania 6.2.POKL. program word i czesc finansowa w excel'u. Jeśli piszesz dla siebie, to biznesplan nie musi być poprawny, ma być uczciwy i wiarygodny . pozdrawiam
Widziałem gdzieś taki program tylko że po angielsku. Miał już gotowe formularze w excelu, wystarczyło je tylko pouzupełniać. Każda sekcja była dokładnie opisana co ma sie w niej znajdować. Wydaje mi się że o wiele szybciej można byłoby stworzyć biznes plan który miałby wszystko co powinien mieć.
biznesplan to nie jest jeden wzorcowy dokument tylko zbiór analiz i wnioskow dotyczacych jakiegos projketu. Siłą rzeczy zależnie od porjektu zawiera różne elementy, na formum też sporo nt temat naopisowno i nie ma co wyważać otwrtych drzwi. IMHO wzór 6.2 POKL jest całkwoicie wystrczajacy dla strtującej małej lub 1 osobowej DG. Ale może chcesz wiecej. Najlpeszy wzór jaki znam to Podrećznik pisania przesłowych studiów wykonlaności Behrens'a i hawranka. Circa 500 stron instrukcji o pisaniu biznesuplanu i jego aspektów, zalecany przez UNIDO. do tego program Comfar 3, za bodajze 2,5 tys euro. ja też polecam
zgadzam się z tobą, każdy biznes ma inny charakter i powinien zawierać inne opisy i statystki. Tam, na początku określało się do czego robimy biznes plan, czy sprzedajemy produkty,usługi czy to i to, czy jesteśmy organizacją nonprofit, czy będziemy współpracować z dystrybutorami i wiele innych. Na podstawie tego wywiadu dobierane były odpowiednie formularze i arkusze
Prymitywny, ale zawsze coś:
Znalazłem dosyć dobry program do napisania porządnego biznes planu - ten tubu jest darmowy ale zbyt prostacki. Za ten trzeba zapłacić 150 pln ale dobrze się w nim pisze - są instrukcje, przykłady, gotowe arkusze kalkulacyjne i dostajemy dokument już gotowy do wydruku. Na tej stronie można go obejrzeć i zobaczyć demo - gtplan[kropka]com Już myślałem że nie znajdę nic takiego w polskiej wersji językowej ale warto było poszperać.
warto spróbować :)
no warto, jak dla mnie (czyli laika w pisaniu biznes planów) był bardzo pomocny. Opisuje wszystko co powinno znaleźć się w biznes planie i pomaga zrobić wszystkie obliczenia, wykresy, itp. Cały dokument jest odpowiednio formatowany i wygląda dosyć profesjonalnie
Jest co najmniej kilka programów w języku polskim, które mogą pomóc przy pisaniu biznes planu. Niedawno pisałem taki biznes plan dla banku przy pomocy biura rachunkowego, które korzystało z programu iBiznesPlan. Bank wymagał, aby analizy były zgodne z polską ustawą o rachunkowości a ten program właśnie to posiada.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Program do biznes planu": - BIZNES PLAN, czym sie kierowac przy pisaniu biznes planu - Potrzebuję Biznes planu... - Dane do biznes planu - napisanie biznes planu - Potrzebuje biznes planu
• Strona 1 z 1
|
|