Witam wszystkich.
Mam pytanie. Piszę programy komputerowe, które później sprzedaję w internecie za pomocą systemu SMS Premium (programy FireBurn Wizard oraz Dziennik Nauczyciela). W ten sposób pośrednik operatora komórkowego rozlicza mnie z podatku (odejmuje vat od kwoty którą uzbierałem). Zbieram wszystkie rachunki i wydruki.
1. Czy wystarczy, że te rachunki pokażę przy rozliczeniu PIT (ile zarobiłem i ile mi odjęto) i urzędnik (po zapłaceniu :)) odpowiednio mi to wpisze w rozliczenie?
Założyłem konto bankowe, aby pośrednik operatora mógł mi tam przesyłać pieniądze.
2. Czy w rozliczeniu PIT wystarczy że dostarczę wydruki z przelewów które otrzymałem?
SMS Premium to nieopłacalny jak dla mnie system. Chcę zmienić formę sprzedaży moich programów komputerowych: program będzie kosztował 14.90 PLN i użytkownik, który będzie chciał kupić do niego klucz rejestracyjny będzie musiał przesłać podaną kwotę na moje konto bankowe.
3. Jestem osobą fizyczną, nie prowadzę działalności gospodarczej. Chcę prawnie zarabiać te pieniądze i nie wiem czy wystarczy że przy deklaracji PIT pokażę ile pieniędzy miałem na koncie bankowym.
4. Czy muszę jednak prowadzić rozliczenia VAT? (nie jestem przecież vatowcem)