|
Programy pod Linuxa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy wg. Was jest sens tworzyć proste programy pod linuxa, ew. oparte na przeglądarce, np. do ewidencji infrastruktury IT w rzedsiębiorstwie, czy program do najprostszego fakturowania tak,aby użytkownik nie czuł wyraźnej róznicy między windows a linuxem.
Sens jest, tylko czy aby ktoś to kupi (jeśli to chcesz sprzedawać)?
Jest sens robić oprogramowanie obsługiwane przez przeglądarkę, niezależnie od systemu operacyjnego.
Moim zdaniem, jest sens - pod linuxa nadal brakuje wielu prostych aplikacji przydatnych w codziennej pracy. Do wystawiania faktur jest dosłownie kilka aplikacji, każda ma swoje niemałe wady (ja ostatecznie używam arkusza kalkulacyjnego wzbogaconego o trochę "bajerów").
Tylko nie mów, że chodzi o to, żeby nie czuć różnicy między linuxem a windowsem, bo o nie o to chodzi użytkownikom linuxów :). Pozdrawiam. AM.
Jeśli o brak różnic między windowsem a linuxem, to chodziło mi wyłącznie o interfejs. Dla mnie nie ma znaczenia, czy otwieram coś w FF na linuxie czy na windzie. Linux w obecnym stanie wg mnie ma miejsce jako desktop jako darmowa alternatywa. Przeglądarka traktuję jako pewnego rodzaju engine, które jest gotowe do pracy zaraz po instalacji systemu. W parze Linux+przeglądarka, chodzi o tanie i szybkie wdrożenie.
Z Linuksem jest tak, że osoby go używające oczekują darmowego softu - ciężko będzie na tym zarobić. Pewne rozwiązanie znalazł Lefthand - można używać ich oprogramowania za darmo ale przy uruchomieniu trzeba obejrzeć reklamy. Uwierz mi, jest to na tyle uciążliwe (trwa ponad minutę), że człowiek nabiera ochotę na zakup licencji po pierwszym uruchomieniu ;-) a nie jest droga. Rozwiązanie "przez przeglądarkę" jest bardzo dobre - co prawda istnieje już ifirma.pl - ale rozumiem, że Twoje oprogramowanie będzie można zainstalować na własnym serwerze.
|
|