Witam!
Mam pewne doświadczenie z programami wspomagającymi projektowanie (AutoCAD, SolidEdge, SolidWorks) a także z prostymi programami do tworzenia wizualizacji (Google SketchUp+Kerkythea). Posiadam jeden z powyższych programów (oczywiście oryginał) i zastanawiam się nad otwarciem własnej działalności.
I tu kilka pomysłów:
a) tworzenie projektów i wizualizacji dla firm brukarskich/klientów indywidualnych (projekty i wizualizacja ułożenia kostki brukowej)
b) korepetycje z projektowania i używania programów typu CAD
c) podwykonastwo w zakresie projektowania dla biur architektonicznych
d) inne ?
Jesli chodzi o punkt A próbowałem rozpoznac rynek (miasto 80tys na południowym-zachodzie Polski) ale brak znaczącego odzewu.
Punkt B - rozumiem, że muszę posiadać certyfikat Autodesku (producenta AutoCAD'a) aby profesjonalnie zajmować się nauczaniem/korepetycjami z tego programu -tak ? (prowadziłem kilka szkoleń dla znajomych)
Punkt C - brak znaczącego odzewu ze strony lokalnych biur projektowych...
Dodam, że jestem samoukiem jeżeli chodzi o w/w programy i nie posiadam uprawnień budowniczych/konstruktorskich - niemniej posiadam pewne doswiadczenie w zakresie projektowania części mechanicznych oraz w zakresie prostych wizualizacji w Google SketchUp.
Ktoś ma jakieś pomysły jak wykorzystać te umiejętności ??? Dodam, że wykonywanie rysunków dla studentów/uczniów średnio mnie interesuje...
pozdrawiam !