|
Promocja poprzez kreowanie wydarzeń |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jestem chyba jednym z najmłodszych użytkowników forum, mam 23 lata, mimo to od 5 lat pracuję w branży artystycznej, sam studiuję malarstwo i wystawiam w galeriach w Polsce i Europie. Zorganizowałem około 100 koncertów, wystaw, targów sztuki itd... Obecnie razem z przyjacielem ( specjalistą od tworzenia różnych struktur on-line) i koleżanką ( studentka zarządzania na Politechnice) rozpoczynamy działalnośc w zakresie eventu. Problem jest taki, że przedsiębiorcy często nieufnie patrzą na naszą firmę , biorąc pod uwagę nasz młody wiek. My jesteśmy przekonani o naszym profesjonalnym przygotowaniu i doświadczeniu. Jak można zdobyc Wasze zaufanie Panie i Panowie ze świata biznesu :) ?
Wiek w firmie kreującej wizerunek? Chyba że jest to produkt nastawiony dla ludzi starszych bo kto jak kto ale młody dla młodego zazwyczaj dobrze doradza.
Podstawą jest doświadczenie, ale w tym wieku wszystko przed Tobą. Nie wymagaj, by w tym wieku decydenci dużych firm traktowali Cię jak rówieśników. Nie wiń jednakże przedsiębiorców, tylko popatrz w metrykę Twojej firmy. Oni nie znają Twojej firmy, nie mają rekomendacji. No cóż, nad reklamą musisz jeszcze popracować, ale wykaż trochę skromności, bo w tym wieku wie się zwykle niewiele.
Wcale nie jesteś najmłodszy :-)
Więcej wiary w siebie - ja, jak miałem 21 lat zostałem radnym w Radzie Miejskiej. Unikaj stwierdzeń w stylu "jesteśmy młodzi, ale..." samo słowo "ALE" kojarzy się negatywnie, bo w słuchaczu/czytelniku wzbudza obawę że jednak coś jest nie tak. Mając na koncie 100 wydarzeń wystarczy zrobić wypasioną prezentację/filmik/www i klient sam będzie wiedział że rozmawia z profesjonalistami.
dziekuję za slowa poparcia, lecz z jednej strony jest namowa do skromności, z drugiej do wzmożenia reklamy, to się chyba gryzie :) ? Jeśli chodzi o prezentacje, to filmik z naszych imprez jest nawet na you tube, więc każdy może go obejrzec.
a co mamy wstukać w wyszkiwarkę? nie dałeś linka.
np można wpisac : dobrogrupa, albo koncert galago band
Drogi kolego sam jestem w Twoim wieku, od ponad 2 lat prowadzę firmę i mam dla Ciebie 2 naprawdę dobre rady.
1. REFERENCJE REFERENCJE REFERENCJE 2. Znalezienie partnera znanego w środowisku biznesowym w którym się obracasz (np. prawnika, lekarza), którego do siebie przekonacie i który zajmie się marketingiem szeptanym. "Krzysiu konferencje chcesz zrobić? Znam firmę młodych ludzi, którzy świetnie sobie z tym poradzą" da Ci więcej niż wiele reklam. Jego wiek, pozycja jest dla odbiorcy gwarancją Waszego doświadczenia.
Jak znam życie to o waszym wieku, klienci się dowiedzą jak im sami powiecie :) Nie mówcie o wieku, tylko doświadczeniu. Klient na pewno się znajdzie. Jeśli macie bogate portfolio, a jak sam mówisz 100 różnego rodzaju spotkań/ imprez to nie ma obaw. Nie jest powiedziane, że młody musi zrobić źle, o czym już wielu ludzi się przekonało. Na zachętę dodam, że 23 lata to wcale nie jest nie wiadomo jak wczesna pora na własny, poważny biznes. Choć faktem jest, że warto w ekipie mieć kogoś starszego.
Wiem, że mamy doświadczenie, jednak trochę innego rodzaju. Do tej pory organizowaliśmy głównie koncerty . Dlatego od razu kojarzeni jesteśmy z imprezami dla młodych ,, gniewnych " . Sprawia nam pewne trudności zmiana wizerunku z ,, koncertowego" na "konferencyjny" a przecież w gruncie rzeczy tu i tu chodzi o to samo.
Ale myślę, że to też ma swoje dobre strony. Wiele masowych imprez jest właśnie kierowanych do młodych(również duchem :)). Dlatego to może okazać się pomocne właśnie, nawet w chwili gdy zamierzony wizerunek jest inny. A tak swoją drogą, może przyda się współpraca, z ludźmi którzy pomogą wypromować zmieniony wizerunek ? Hmm...
Witam,
czytałem post i musialem odpisac;] głownie apropo wieku i prowadzenia DG. Sam mam 20 lat i od pol roku prowadze dzialalnosc i rzeczywiscie nie bylo latwo na samym poczatku bo nikt nie chcial zaufac jeszcze wtedy 19 latkowi. to co robilem zle bylo to ze przedstawialem sie czaami jako " mlody i kreatywny" "mlody i pomyslowy"... myslalem ze to niektorych zmotywuje ze dadza mi szanse no ale hehe jak wspomnial poprzednik nauczylem sie nie mowic o wieku ale o doswiadczeniu, o tym co zrobilem, z kim podpisalem umowe, jakich pozyskalem kontrachentow, kogo znam... etc etc itp itd.... to co mnie zadziwilo bylo to ze ludzie zaczeli patrzec na mnie zupelnie inaczej i traktowac mnie powazniej.... czasami jak dowiedzieli sie ile mam lat (byli to nieliczni) to ze tak powiem byli w malym szoku. Także wiek naprawde nie jest wazny... wazne przynajmniej dla mnie jest to zeby umiec dobrze sie zaprezentowac i (jak ktos nie jest ) udać poważnego i przede wszystkim opowiadac o tym co sie zrobilo. Dodam jeszcze ze sam poniekad działam w branzy rozrywkowej i moj produkt skierowany jest do ludzi mlodych.. mimo to moimi kontrachentami są ludzie starsi głównie właściciele klubow, restauracji etc. Także będąc młodym można zrobić tak aby i ci mlodsi i ci starsi traktowali cie poważnie;].... a sie rozpisalem, moze to nie miec sensu wiec jak cos to z gory przepraszam, pozdrawiam,
A niektórzy w Twoim wieku mają już spore doświadczenie w biznesie. Narcyzm jednak nie pomaga, bo ogranicza bystrość widzenia. Piszesz o zwykłym działaniach Public Relation jak o jakimś odkryciu, a to robiono już 40 lat temu. Na naszym rynku, faktycznie, masz jeszcze szanse, ale trzeba ciężko pracować ;-( buuuu, okrutne życie. Samo reklamowanie się na forum nie wystarczy.
W kontaktach z przyszłymi klientami trzeba być pewnym siebie i zdecydowanym na zdobycie zlecenia, jeśli sam nie uwierzysz w siebie, to klient, także nie uwierzy w Ciebie, że możesz sprostać zleceniu i zrobić to najlepiej. Także przy spotkaniu z klientami radzę być przede wszystkim pewnym siebie i gotowym na nowe wyzwania, trzeba udowodnić, że zlecenie wykona się najlepiej z wszystkich innych kandydatów. Wiek nie ma nic wspólnego z prowadzeniem działalności, tak jak już wspomnieli moi poprzednicy liczy się doświadczenie, a dokładniej umiejętny sposób przedstawienia swoich dotychczasowych osiągnięć. Życzę wiary we własne możliwości, a doświadczenie przyjdzie z czasem, a nie z wiekiem.
|
|