|
Promowanie firmy przez rabaty, kupony, okazje? |
Promowanie firmy przez rabaty, kupony, okazje?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Czy myślicie,że dzięki rabatom ,kuponom, okazjom można pozyskać klientów i podnieść utarg. Chodzi mi np o okazje typu -restauracja daje zniżke -5% w dni i godziny gdzie jest mniejszy utarg. Piszę teraz prace o tym i byłabym wdzieczna za jakąś porade. Moze ktoś z was stosuje tego typu okazje jak tak to czy może napisac jakie i czy daje to jakiś pozytywny rezultat?
I tak i nie.
TAK bo ludzie uwielbiają zniżki i w zasadzie kto ich nie daje ten mniej handluje. NIE bo część zniżek/promocji jest totalnie nieprzemyślana, by nie powiedzieć głupia. By rozpropagować restauracje potrzebny jest plan, pomysł na jej rozwinięcie, zniżki czy rabaty to tylko narzędzia. Jak jedzenie jest niedobre czy średnie to żadna promocja nie pomoże. Trzeba zadbać najpierw o podstawy, menu z kilku czy kilkunastu świeżych potraw, dobrze ugotowane, przystępna cena i dobra promocja. To skuteczniejsze niż zniżka na kota w worku.
Jasne że skuteczne a niby na czym powstał sukces grupowych zakupów, grupon, city itp. Niestety 5 % nie brzmi tak okazale, lepiej w reklamie napisać np. 60 % rabatu (z czego rabat dotyczy jednego dwóch dań, które cieszą się mniejszą popularnością) na pozostałe 5 %.
proszę poczytać ten wątek: zakupy-grupowe-bez-prowizji-od-sprzedazy-vt96313.html
Moje pytanie - jaką pracę na ten temat piszesz? Bo jeśli jest to jakakolwiek praca dyplomowa to chyba i tak musisz swoją teorię poprzeć badaniami (swoimi bądź książkowymi, jakkolwiek). Same domysły z forum chyba nie wystarczą?
Uważam, że jest to bardzo skuteczna forma reklamy. Powstało mnóstwo portali grupowych zakupów. Knajpki prześcigają się w produkcji ulotek w których proponują zniżki. Ostatnio pojawiają się strony z reklamą zniżek lokalnych, jak choćby Tutejszy(kropka)pl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Promowanie firmy przez rabaty, kupony, okazje?": - Promowanie firmy cateringowej w internecie - Reklama przez rabaty dla pracowników firm współpracujących. - Straciłem okazję na świetną nazwę firmy, co zrobić? - kupony rabatowe 7% na auto - Kupony reklamowe google skat sie biora ?
• Strona 1 z 1
|
|