Dzień dobry.
Jestem bardzo początkującą osobą jeśli chodzi o biznes :D Niebawem zakładam moją 1 firmę (nie chciał bym żeby to była moja 1 i zarazem ostatnia firma :D), wobec czego chciał bym Państwa zapytać o kilka spraw związanych z opodatkowaniem działalności gospodarczej. W związku z tym że działalność będzie prawdopodobnie na początku mała zdecydowałem się na ryczałt. I teraz tak będą dwa główne źródła przychodu:
- produkcja akcesoriów samochodowych z materiałów skóropodobnych oraz handel tymi produktami.
- handel detaliczny (będę kupował towar z hurtowni) przedmiotów codziennego użytku w domu (np. odświeżacz powietrza ).
Pytania są takie:
- z tego co się orientowałem to handel detaliczny obejmie stawka 3% ?? Czy dobrze myślę ??
- jaką stawkę za to mam stosować do akcesoriów samochodowych które WYPRODUKUJĘ (będę miał rachunki na materiały do wyprodukowania, nici, sztuczna skóra itp.) i samodzielnie sprzedam ??
Dodam że działalność będzie prowadzona w internecie w obu przypadkach !!
PKD które wybrałem to:
47.91.Z - do handlu w internecie
45.32.Z - sprzedaż detal części i akcesoriów do pojazdów samochodowych
45.40.Z - sprzedaż hurt i detal części i akcesoriów do motocykli
13.99.Z - produkcja pozostałych wyrobów tekstylnych <--- czy tu można zaliczyć sztuczną skórę ??
22.29.Z - produkcja pozostałych wyrobów z tworzyw sztucznych <-- czy tutaj można zaliczyć sztuczną skórę ??
29.32.Z - produkcja pozostałych akcesoriów do pojazdów samochodowych <--- czy tutaj mogę zaliczyć wyroby ze sztucznej skóry (choćby taki mieszek na drążek zmiany biegów).
Jeśli ktoś by mi pomógł będę bardzo wdzięczny.