Witam wszystkich serdecznie :) jestem tu nowy i przy okazji zielony . Od kilku dni przeszukuje całe forum niby wszystko jest ale ja mam kilka pytań na które na pewno odpowiedzieć gdzieś jest ale nie mogę znaleźć :( Chodzi mi o założenie własnej firmy remontowo-budowlanej . Opisze jak wygląda moja sytuacja: Jestem uczniem 4 klasy technikum w tym roku kończe szkołę , zamierzam sie dalej uczyć na jakimś studium gdyż nie chce iść do wojska. Myślałem nad tym co będę robił w przyszłości szukałem ofert pracy dla siebie ale nic konkretnego nie znalazłem a tu nagle z nieba spadł mi znajomy rodziców który prowadzi własną DG (wykończenia wewnątrz) taka jaką ja chce założyć, chodzi o to ze szuka pomocnika ale nie chce nikogo przyjmować do siebie odpowiadało by mu jak by ktoś miał własną DG i ja właśnie myślę założyć taką DG i pracować z nim , praca na pewno będzie bo teraz w budownictwie jest BUM . I teraz najważniejsza sprawa znam wszystkie kroki co trzeba zrobić by założyć taką działalność ale konkretnie chodzi mi o :
1.Czy po skończeniu tech.mech. będę miał problemy z dostaniem dotacji z UP
2. Założyłem firmę wszystko działa i wtedy idę do UP po dotacje???
3.Nie mam w domu komputera , chce za dotacje kupić laptopa i założyć internet by zwiększyć swoje możliwości czy UP może mi nie uznać laptopa ??? Bo tak to muszę latać do cafe lub kolegi.
3. Dostają dotacje na firmę remontowo-budowlaną jest jakiś wykaż czego nie mogę kupić za dotacje??
4. I o co chodzi z tym wliczaniem w koszty firmy nie rozumiem tego ze np paliwo sie odlicza
To było by na tyle z góry dziękuje jeśli ktoś odpowie na moje pytanie będę wdzięczny