Witam.
1. Rozpoczęłam jednoosobową działalność gospodarczą 1 lutego. Czy muszę do wtorku (20 luty) składać jakieś deklaracje do US? Czy deklarację za luty składam do 20 marca, a teraz nie muszę?
2. Jak już wspomniałam jest to jednoosobowa DG. Narazie nikogo nie zatrudniam. Wobec tego jakie deklaracje muszę złożyć? Jak to wyglada w 2007 roku, bo wczesniej chyba skladalo sie inne deklaracje.
3. Chcę zatrudnić pracownika na umowę o dzieło. Jakie miesięczne deklaracje muszę składać za tego pracownika? Rozumiem, że jesli zatrudniam więcej niż jedną osobę, np. dwie, na umowę o dzieło, to wszystko to zawieram w jednej deklaracji, a potem składam do swojego US - razem ze swoim PITem 20 dnia miesiąca. A pod koniec roku wypełniam inną deklarację i wysyłam już do US osoby z którą podpisuję umowę, tak? Napiszcie mi jakie to deklaracje:)
4. Powiedzmy, że do 20 marca nie miałam żadnego dochodu ze swojej firmy (koszty byly wieksze niz przychod). Czy musze wobec tego skladac deklaracje comiesieczna? Czy dopiero w momencie kiedy wystapi dochod?
Z gory dziekuje za pomoc!:)