Witam
Jestem na PKPiR, VAT. DG od stycznia 2007r, na stracie.
Swego czasu zrobiłem błąd zaliczając program komputerowy do księgowania oraz tusz do drukarki do KUP bez wcześniejszego wciągnięcia sprzętu komputerowego do firmy. PC-ta mam sprzed 4 lat, drukarkę z grudnia 2006 zakupiona na FV. Wiem, że powinienem PC-ta jak i drukarkę wpisać do ksiązki zaraz na początku działalności - kompa, dowodem wew (brutto) drukarkę, fakturą (netto). Lecz tego nie zrobiłem a deklaracje VAT-7K już dawno złożone. Nie chcę bawić się w korekty. By wybrnąc jakoś z błędu pomyślałem że może na umowę kupna-sprzedaży zestawu komputerowego wprowadzić w koszty dowodem wew. w kwocie brutto. Koszty mi sie trochę zwiększą, ale to bez znaczenia, za to Vat-u nie ruszę to też wszystkie dotychczasowe deklaracje VAT-K7 będą zgodne. Jestem ciekawy co Wy na to. Proszę podpowiedzcie mi czy tak będzie dobrze bo sen z oczu mi spędza kłopot którego sobie narobiłem.
p.s jeszcze jedno - umowa kupna byłaby na około 700 zł, to myślę, że "sprzedający" nic nie musi zgłaszać do US lub składać jakieś deklaracje.
pozdrawiam