|
Proszę o rady dla początkujących - strona 2 |
Proszę o rady dla początkujących
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
reSell to symulator
Prosiłbym o pomoc, może jakaś stronke ktoś ma lub coś ?
Mam 1000 zł, lecz na początku chciałbym zainwestować 100zł i sprawdzić czy coś mi z tą giełdą wyjdzie :D interesuje mnie Dom Maklerski Banku BPS. I djamy na to kupuje sobie akcje spółki TS która sztuka wynosi 0,10zł za 100 zł mam 1000 sztuk i moje pytanie czy coś jeszcze będzie za to prowizji ? Czy coś ?
Prowizja z reguły ok. 0,38 - 0,39% od zakupu i sprzedaży ale nie mniej jak 3 zł. To wszystko zależy od biura maklerskiego, w xtb jest 0,25%. Dla Twojego przykładu za 100 zł, masz za zakup 3 zł prowizji plus potem prowizja od sprzedaży, czyli dobrych kilka procent to same koszty a zysk żaden. Żeby coś się opłacało kupić i sprzedać to około 1 tys. minimum za spółkę, chyba że się trafi na coś co wzrośnie xx % w ekspresowym tempie.
Załóż sobie darmowy portfel i potestuj http://www.money.pl/portfel/informacje/
Dla 100 zł prowizja będzie w dwie strony (kupno-sprzedaż) 6 zł, czyli 6%. Dla takiej spółki groszowej o cenie 10 groszy musi nastąpić wzrost o 1 gr (bo taki jest krok notowania) więc inwestycja powinna się zwrócić bez problemu. Jednak musisz wziąć pod uwagę kolejkę tj. ilość sprzedających. Nie jest łatwe sprzedać takie akcje, dopiero wytworzona presja kupujących potrafi wywołać oczekiwany wzrost.
Proponuję rozpocząć przygodę z giełdą z akcjami o większej cenie (minimum 1 zł) i odpowiedniej płynności (ilości transakcji dokonywanych dziennie(minimum 100 tys. obrotu) Daniel
Witam
Jeśli chodzi w co i jak inwestować na giełdzie osoby początkujące powinny najpierw uzyskać trochę wiedzy o samej giełdzie oraz o pojęciach które są stosowane w rynku giełdowym , chociażby po to aby wiedzieć jak analizować hossy i bessy giełdowe. Uważam, że dla początkujących osób świetnym rozwiązaniem jest udział w Konferencjach biznesowo-inwestycyjnych , można tam podczas 2 dniowego KBI uzyskać wiele niezbędnych informacji jak i gdzie inwestować ,jak generować wysokie zyski kapitałowe. Ja osobiście brałam udział w takiej konferencji mimo że na giełdzie inwestuje już ładnych parę lat. Naprawdę polecam jeśli ktoś chce uzyskać więcej informacji na temat KBI chętnie pomoge Pozdrawiam
Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach - jest to niestety stwierdzenie bolesne, ale prawdziwe. Dlatego na sam początek przygody z giełdą polecałbym uczestnictwo w wielu jej wirtualnych wydaniach np. www[kropka]gragieldowa[kropka]pl/ - znajdziemy tam podstawowe informacje "jak zacząć" które pozwolą nam choć trochę zrozumieć funkcjonowanie giełdy. Do tego obracając wirtualnymi pieniędzmi możemy sprawdzić, czy nasze przypuszczenia okazują się słuszne. Jeśli tak możemy przejść na giełdę prawdziwą. Jeśli nie - zawsze mniej boli strata kilkunastu dni, które poświeciliśmy wirtualnemu wydaniu,niż pieniędzy, które byśmy zainwestowali.
To taka mniej bolesna forma nauki
witam chcialem sie dowiedziec gdzie i jak sprzedac akcje stoczni gdanskiej to pracownicze akcje i nie wiem czy wogole mozna je sprzedac mam ich 30tys. i nie wiem co dalej z nimi zrobic
Obrót akcjami pracowniczymi jest utrudniony z uwagi na brak formalnego rynku obrotu. A niestety nie można dawać ogłoszeń o sprzedaży np. w prasie bo zakazuje tego ustawa o obrocie. Najlepiej podejść do biura zarządu firmy i zapytać się czy nie skupują akcji. Czasami można zdobyć kontakt do osób, które chcą takie akcje nabyć. Nie jest to jednak proste.
Jeżeli akcje są zdematerializowane księgę akcyjną prowadzi Dom Maklerski (masz akcje papierową czy jest to komputerowy wydruk stanu posiadania lub świadectwo depozytowe), wówczas można po pieczątce sprawdzić kto to jest i zadzwonić (pieczątka jest obowiązkowa na takim dokumencie)
Sprawdź również podobne tematy:
- Witam Prosze o rady !!
- NALEŚNIKARNIA - PROSZE O RADY O PROGNOZE - Biznes piekarnia. Prosze o rady - SKLEP INTERNETOWY - PROSZE O RADY - Witam i prosze o pomoc i rady:) - Zakupy na telefon - prosze o rady - Zaczynam z giełdą prosze o rady . - Prodkucja skarpet , Proszę o rady informacje! - Przejecie spółki - proszę o rady i opinie!!! Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|