|
Proszę o rady dla początkujących |
Proszę o rady dla początkujących
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Tu chciałabym podyskutować o giełdzie ale między laikami i zawodowcami Dopiero się uczę i dlatego mam kilka pytań Miło mi będzie jak ktoś by mi pomógł i odpisał na nurtujące mnie pytania i oczywiście jak ktos inny ma pytania niech tez zadaj Wiec zaczynam
Mam pytanie jestem początkująca na forum i na giełdzie również. Lecz mam nadzieję , że wszystkiego się szybko nauczę I mam tu do wszystkich takie skromne pytanie może ktoś zechce mi to wytłumaczyć krok po kroku. 1. Kupiłam akcji 1000 np. po 1 zl teraz one wzrosły i Kurs odn otwrty jest 1,20 cos tam w procentach w górę idzie ale chodzi mi o tabelkę [T] kurs ostatni i tu jest 1,22 Ja rozumiem ze musze teraz wystawiać za mniej tak?? A jak to teraz wystawiać nap ze sprzedam akcje po 1,25 co mam zrobić może ktoś mi dokładnie to wytłumaczyć czekam na odpowiedź i z góry dziękuję
Nie wiem o co dokładnie chodzi z tą tabelką ale myślę że chodzi Ci o zakres wahań kursu w ciągu dnia sesyjnego tj. cena otwarcia, maksymalna, minimalna i zamknięcia. Więc 1,22 oznacza cenę ustaloną podczas podczas zamknięcia rynku (fixingu zamknięcia) o godzinie 16.20.
Składając zlecenie sprzedaży określasz poziom ceny najniższy jaki akceptujesz tzn. wystawiając zlecenie po 1,25 złotego jesteś pewna że nie sprzedaż niżej, a jak warunki rynkowe na to pozwolą to będziesz mogła sprzedać wyżej. Nie będę opisywał jak to jest możliwe ale w miarę poznawania tajników wiedzy rynkowej na pewno to poznasz. Ważne jest również w przypadku wystawiania zlecenia znacznie powyżej ceny transakcyjnej (ceny po której aktualnie zawierane są transakcje) wybrać okres ważności zlecenia z datą przyszłą np. dwa tygodnie do przodu. Wtedy Twoje zlecenie będzie czekało w arkuszu zleceń na realizację. To Twoje początki na rynku więc radzę nie testować na żywych pieniądzach tylko trochę o tym poczytać albo założyć rachunek demo i poćwiczyć jak składać zlecenia - np. zakładając konto demo w grze giełdowej.
Ja też dopiero zaczynam, i mam pytanie, prosze o wyrozumiałość. Jeśli kupie (przez internet) akcje 10 spółek z WIG20 po 1000zł (każdej spółki) i na drugi dzień wystawie je na sprzedaz po cenie takiej żeby zarobić z terminem ważnośći np 2tyg. to jakie mam szanse na sukces i czy to dobry sposób ? Obserwując WIG20 często jest np. 1,2% wzrostu dzięnnie (oczywiście w dół też)
jeżeli trafisz na hosse to duże, jeśli nie to kicha :) szczerze - szanse nikłe ...niestety . a jeżeli naprawdę nie masz nic a nic pojęcia o GPW to sięgnij po książkę np. Dr Elder - Zawód Inwestor Giełdowy
To co chcesz zrobić to testowanie jakiejś strategii. Nie polecam z uwagi na to, że robisz to żywą gotówką. Na jakiej podstawie wybierasz akcje z W20, jaka stopa zwrotu Cię interesuje, Kiedy uznasz że strategia nie spełnia twoich oczekiwań i trzeba będzie sprzedać akcje? To kilka pytań. Jeżeli chcesz zainwestować około 10 tys złoty to należy zbudować portfel akcji na podstawie konkretnych przemyślanych działań. Opierając się na konstrukcji fundamentalnej spółek, potencjału wartości, potencjału wzrostu, czy po prostu sytuacji na wykresie - analiza techniczna. Wszystko to oparte powinno być na zarządzaniu kapitałem, budową punktów wejścia i wyjścia z rynku. Pamiętaj - metoda (strategia) a potem dyscyplina w inwestowaniu to podstawa. Oczywiście trzeba przygotować się na niepowodzenia - dlatego też poznanie własnej awersji do ryzyka to również sprawa kluczowa. Pozdrawiam
Dzięki, jeśli chodzi o lekture to napewno musze jeszcze poczytac, ale jeszcze pare pytań np:
1.Jeśli wystawie na sprzedaz akcje po cenie niższej niż sa aktualnie notowane, to czy mam pewność że je sprzedam, od czego to zalezy?
tak sprzedaż - wszystko obsługuje system
Pamiętaj również o tym, że rynek system kierowany jest zleceniami tj. możesz wystawić zlecenie z ceną niższą od aktualnej transakcyjnej (lub ceny ustalanej w trakcie otwarcia lub zamknięcia rynku) ale czy będzie zrealizowane w całości zależy od wolumenów poszczególnych stron - kupna i sprzedaży. W przypadku ustalania kursów fixingowych (początek i koniec notowań) brany jest także pod uwagę czas przyjęcia zlecenia do systemu giełdowego.
A oco dokładnie chodzi z wolumenów poszczególnych stron ?? mógłby ktoś dokładnie wytłumaczyć??? dzieki z gory
Witam.Z wolumenem po obu stronach chodzi o to jak wiele sztuk(po stronie kupna)uczestnicy rynku chcą kupić i jak wiele sztuk(po stronie sprzedaży)uczestnicy chcą sprzedać.Obok jest jeszcze podana liczba ofert czyli w ilu zleceniach zawiera się ten wolumen.Trzeba by jeszcze dodać,że poszczególne liczby dotyczą tylko danego wiersza.Jeśli masz wyświetlanie większej ilości niż jednej najlepszej oferty,to dla reszty ofert te liczby będą w odpowiednich wierszach.Trochę ciężko to wyjaśnić bez rysunku:)Mam tylko nadzieje że każdy kto zadaje tego typu pytania ma zamiar się uczyć na wirtualnych pieniądzach:)Pozdrawiam
dzięki
Od 1go czerwca mam "Symulator gry na giełdzie" i jestem na plusie ok.300zł a mój portfel był warty 5000zl, jak dla mnie to dużo biorąc pod uwage to że na poczatku nie bardzo wiedzialem o co w tym chodzi, problem polega na tym że to... SYMULATOR (klikam i kupuje, klikam i sprzedaje). Jak bardzo symulator różni się od rzeczywistości ???
Witam.Wynik ten może być całkiem w porządku jeśli posługujesz się jakaś zdefiniowaną metoda.Jeśli obracasz na "czuja" to jest to po prostu przypadek,równie dobrze mogło być sporo lepiej i sporo gorzej.Drugą kwestią jest to,że niecały miesiąc to zdecydowanie za krótko żeby oceniać umiejętności lub system.W końcu od czegoś musisz zacząć,więc podejście prawidłowe,ja po prostu chce Ci uświadomić jakim złudzeniom nie powinieneś ulegać.W kwestiach technicznych symulatory aż tak znacznie nie różnią się od prawdziwych aplikacji do składania zleceń.W realu masz większe możliwości,zaczynając od notowań rzeczywistych,poprzez kupę przydatnych narzędzi, a kończąc na większym wyborze zleceń.A podstawową różnicą i najważniejszą jest psychologia.Jak pogrzebiesz trochę w sieci to powinieneś coś wynaleźć w tym temacie,a tymczasem może zajrzyj na stronę SII i posłuchaj ostatniego podcastu.Chciałem wkleić link do niego ale ktoś tu bardzo inteligentnie wymyślił że "nowi użytkownicy nie mogą wklejać linków".Gratuluje administracji.
Troszkę ten temat jest tam poruszony.Pozdrawiam
Poprosiłbym ten link na PW :)
Sprawdź również podobne tematy:
- Witam Prosze o rady !!
- NALEŚNIKARNIA - PROSZE O RADY O PROGNOZE - Biznes piekarnia. Prosze o rady - SKLEP INTERNETOWY - PROSZE O RADY - Witam i prosze o pomoc i rady:) - Zakupy na telefon - prosze o rady - Zaczynam z giełdą prosze o rady . - Prodkucja skarpet , Proszę o rady informacje! - Przejecie spółki - proszę o rady i opinie!!! Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|