Wykonałem ostatnio analizy dotyczące oceny, czy działania PROVIDENT są zgodne z prawem.
W mojej ocenie PROVIDENT rażąco narusza Ustawę o ochronie danych osobowych, Ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów oraz Ustawę o kredycie konsumenckim.
Poniżej prezentuję treść skargi wniesionej 2 lipca br. do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (z pominięciem danych personalnych oraz adresowych osoby wnoszącej skargę).
Zapraszam do dyskusji, zwłaszcza jeśli spotkaliście się bezpośrednio lub pośrednio z działaniami PROVIDENT, które w Waszej ocenie są bezprawne.
(Dane personalne oraz
adresowe wnoszącego
skargę zostały usunięte)
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Pan Michał Serzycki
00-193 Warszawa
ul. Stawki 2
Skarga
Wnoszę skargę na rażące naruszanie Art. 1. i Art.6. Ustawy o ochronie danych osobowych oraz Art. 47 Konstytucji RP przez PROVIDENT Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, przy ul. Polnej 11.
W dniu 24 kwietnia 2007 zaciągnąłem pożyczkę w PROVIDENT, której udzieliła mi przedstawicielka PROVIDENT. Przedstawicielka zaproponowała mi tylko jeden sposób spłaty pożyczki w ramach tzw. „obsługi domowej”, który polega na tym, iż przedstawiciel PROVIDENT umawia się z pożyczkobiorcą na odbiór kolejnych spłat w mieszkaniu pożyczkobiorcy. Na moje zastrzeżenia w zakresie ochrony moich dóbr osobistych przedstawicielka oświadczyła, iż będzie osobiście przyjeżdżać po odbiór spłat i będzie przestrzegać ustalonych terminów oraz zapewniła mnie, iż PROVIDENT stosuje w tzw. „obsłudze domowej pożyczek” procedury zgodne z Ustawą o ochronie danych osobowych.
W praktyce okazało się, iż rotacja w zatrudnieniu przedstawicieli PROVIDENT jest bardzo wysoka i przedstawiciele często się zmieniają (podczas dwunastu wizyt było u mnie pięciu przedstawicieli). Istotną okolicznością jest fakt, iż mieszkam w budownictwie wielorodzinnym, a PROVIDENT nigdy nie uprzedzał mnie o zmianie przedstawiciela.
Nowi niezapowiedziani przedstawiciele, przybywali każdorazowo w najbardziej nieoczekiwanych sytuacjach, niezgodnie z umówionymi terminami.
Procedura stosowana przez PROVIDENT jest niezgodna z Ustawą o ochronie danych osobowych, ponieważ nowy przedstawiciel przedstawia się na korytarzu lub w otwartych drzwiach mieszkania oraz informuje pożyczkobiorcę, iż jest przedstawicielem PROVIDENT.
O ile, samo przedstawienie się nie jest naruszeniem Ustawy o ochronie danych osobowych, to wymienianie nazwy PROVIDENT na progu mieszkania jest informacją dla osób postronnych, iż osoba odwiedzana przez przedstawiciela posiada niskie dochody i nie posiada bankowej zdolności kredytowej.
Informowałem PROVIDENT, iż przy zmianie przedstawiciela prowadzącego tzw. „obsługę domową” pożyczkobiorcy istnieją sposoby prowadzenia obsługi w sposób zgodny z Ustawą o ochronie danych osobowych poprzez:
1. Telefoniczne, listowne lub elektroniczne informowanie pożyczkobiorcy o zmianie przedstawiciela.
2. Wyposażenie przedstawicieli w identyfikatory firmowe PROVIDENT.
3. Uniknięcie wymieniania przez przedstawicieli nazwy PROVIDENT w drzwiach mieszkania lub na korytarzu w przypadku budownictwa wielorodzinnego. W takim przypadku identyfikacja przedstawiciela PROVIDENT następowałaby na podstawie podanego imienia i nazwiska, przy potwierdzeniu wiarygodności przedstawiciela identyfikatorem.
Stoję na stanowisku, iż opisane przeze mnie działania PROVIDENT są sprzeczne z Ustawą o ochronie danych osobowych. Podpisanie przez pożyczkobiorcę zgody na tzw. „obsługę domową” nie jest zgodą pożyczkobiorcy na pośrednie przekazywanie osobom postronnym informacji o cotygodniowych wizytach przedstawiciela PROVIDENT, a taką informacją jest wymienianie w drzwiach mieszkania lub na korytarzu nazwy PROVIDENT. Z pożyczek w PROVIDENT korzystają osoby o najniższych dochodach, nie posiadające zdolności kredytowej w bankach i statystyczny obywatel kojarzy przedstawiciela PROVIDENT odwiedzającego jego sąsiada, jako osobę o niskich dochodach, która zaciąga wysokooprocentowane pożyczki w PROVIDENT, ponieważ nie otrzyma kredytu w banku. Dlatego zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych PROVIDENT winien być zobowiązany do stosowania takich procedur, które nie będą pozwalały na identyfikację pożyczkobiorcy z firmą PROVIDENT.
W szczególności dotyczy to sytuacji wynikających ze zmiany przedstawiciela.
W rozmowie telefonicznej menedżer PROVIDENT Dorota D. oświadczyła, iż podawanie nazwy firmy ma charakter zwyczajowy. Uważam, iż specyfika działalności PROVIDENT wymaga stosowania odmiennych procedur ponieważ:
1. Prowadzenie bezpośredniej akwizycji w mieszkaniach, osobiste przekazywanie ofert sprzedaży oraz bezpośrednia sprzedaż przez przedstawicieli firm jest na ogół czynnością jednorazową, a jeśli nawet jest czynnością wielokrotną, to nie wskazuje na niski status dochodowy potencjalnego lub rzeczywistego klienta.
2. W sytuacji, gdy ten sam przedstawiciel prowadzi tzw. „obsługę domową” od momentu udzielenia przez PROVIDENT pożyczki, aż do ostatecznej spłaty pożyczki można przyjąć, iż przy pełnej dyskrecji przedstawiciela oraz niewymienianiu nazwy PROVIDENT w drzwiach mieszkania lub na korytarzu, Ustawa o ochronie danych osobowych nie jest naruszana. Naruszenie ustawy o ochronie danych osobowych przez PROVIDENT następuje w sytuacji, gdy następuje zmiana przedstawiciela PROVIDENT i pożyczkobiorca zamieszkuje w budownictwie wielorodzinnym.
3. Zasadne jest przyjęcie, iż w przypadku zmiany przedstawiciela PROVIDENT każda wizyta przedstawiciela winna odbywać się w taki sposób, by osoby postronne nie mogły identyfikować osoby przedstawiciela PROVIDENT, udzielającej wysokooprocentowanych pożyczek z osobą pożyczkobiorcy.
4. W sytuacji, gdy nie jest możliwa całkowite zabezpieczenie danych osobowych, dotyczących sytuacji pożyczkobiorcy (np. w wyniku podsłuchiwania przez sąsiadów rozmów prowadzonych przez przedstawicieli PROVIDENT z pożyczkobiorcami w mieszkaniach pożyczkobiorców) winny być spełnione przez PROVIDENT wymagania minimalne w zakresie ochrony danych osobowych, do których niewątpliwie należy:
A) niewymienialnie przez przedstawicieli nazwy PROVIDENT na korytarzu oraz przy otwartych drzwiach mieszkania pożyczkobiorcy,
B) stworzenie przez PROVIDENT systemu komunikacji z pożyczkobiorcami, za pośrednictwem którego PROVIDENT będzie informował pożyczkobiorców o zmianie przedstawicieli, prowadzących tzw. „obsługę” domową każdego z pożyczkobiorców PROVIDENT.
Wnoszę o uznanie za niezgodne z Ustawą o ochronie danych osobowych procedury opisane powyżej, stosowane przez PROVIDENT oraz wydanie decyzji administracyjnej nakazującej usunięcie przez PROVIDENT uchybień do poziomu wymagań minimalnych określonych w punkcie 4 A) oraz 4 B).
Z uwagi na skalę naruszenia przez PROVIDENT Polska Art.49.1. i Art.51.1. Ustawy o ochronie danych osobowych, które to naruszenie dotyczy co najmniej kilkuset tysięcy klientów PROVIDENT, wnoszę o skierowanie sprawy do właściwej prokuratury.
Z poważaniem
…………………
……., dn. 2 lipca 2008 r.