mam pytanie jeśli wpłace kase na lokate 5 miesięczną czy 3 miesięczna na załózmy 5 % to dostane całe 5 czy a raczej ile mi odejmą
złóżmy 100zł na 5mieś. i 5 % to dostanę po 5 miesiącach 105zł czy np 102,44 zł
sory za tak prosty przykład
Pozdr.
|
Prroblem z lokatą |
Prroblem z lokatą
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
mam pytanie jeśli wpłace kase na lokate 5 miesięczną czy 3 miesięczna na załózmy 5 % to dostane całe 5 czy a raczej ile mi odejmą
złóżmy 100zł na 5mieś. i 5 % to dostanę po 5 miesiącach 105zł czy np 102,44 zł sory za tak prosty przykład Pozdr.
generalnie to bedzie tak ze od lokaty
odejma ci podatek belki 18% i inflacje to chyba wszystko, takze nie bardzo sie opłata istnieja o wiele lepsze sposoby Pozdrawiam
NP. ??
Wydaje mi się że te 5% to w skali roku jest i jest o tym napisane małym drukiem bo banki przeważnie tak robią.
Czyli ze 100zł po 5 miesiącach masz 105zł od tego odejmą podatek belki 1zł i zostanie 4zł dla Ciebie
Zawsze oprocentowanie się podaje w skali rocznej. Od tego jeszcze trzeba odjąć 19% belki.
http://www.money.pl/banki/kalkulatory/lokatowy/
Za 100 PLN po 5 miesiącach otrzyma się 2,05-2,14 PLN. /bez podatku, który nie zapłacisz, bo nie przekroczyłeś sumy 2,49-więc się go nie nalicza/. Różnice biorą się stąd, że 5 miesięcy może mieć dni 150 wtedy 2,05 lub 156 wtedy 2,14.
Nareszcie Robert, wyprostowałeś te herezje przedmówców.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prroblem z lokatą": - Lokata 12%!!?? - Lokata na 430.000 PLN ??? - LOkata - lokata - Lokata 10 000 zł
• Strona 1 z 1
|
|