|
Prywatna Plaza |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie czy jest takie cos jak prywatna plaza ?? Mozna kupic jakas czesc plazy nad baltykiem ?? i przyciagnac na nia turystow ?? np jakimis atrakcjami ?? Myslal ktos nad tym ?? moze ktos wie takze ile takie cos by kosztowalo ?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :wink:
A może coś takiego. Zagospodarować jakąś starą żwirownię z jeziorami blisko lasu
ogarnąć teren i przygotować pod turystów albo działki na sprzedaż
Hmm....
Z tego co się orientuję - dostęp do wody musi być swobodny, tzn że nie możesz pobierać opłat za dostęp do morza, jeziora, rzeki itp. Nie możesz ogrodzić plaży żadną siatką, ponieważ wtedy swobodnego dostępu nie ma! No a co za tym idzie - nie możesz pobierać opłaty za wstęp na taką plażę. I to nie tylko tyczy się morza - dostęp do nawet najmniejszego bajorka musi być ogólnie dostępny. Jeżeli bajorko jest prywatne, to np. właściciel może zakazać połowu ryb, ale podejść do wody i nabrać sobie wiaderko mułu :) każdy może :) Inaczej jest z poligonami - no ale Ty poligonu nie chcesz zrobić :P Tak więc nawet, jakby jakaś gmina by Ci sprzedała lub wydzierżawiła kawałek plaży, to nie mógłbyś zabronić nikomu przez nią przejść. Zresztą - jak masz dużo gotówki, to kup kawałek jakiejś starej żwirowni, wykop dziurę, zalej wodą, zbuduj domki kempingowe i zbijaj kasę na wypoczywających :) Tylko ta żwirownia musi mieć dobre położenie :) Bo wszystkie strategiczne jeziora są już obstawione. Ale to wydatek co najmniej kilkudziesięciu milionów złotych... PS. Pewnie zauważyłeś, że większość ośrodków wypoczynkowych nad wodą jest ogrodzonych? Jest to niezgodne z prawem, ale nikt chyba jeszcze sie o to w sądzie nie kłócił. Jeśli źle piszę - poprawcie mnie. Ale mam te wiadomości "z pierwszej ręki". Pozdrawiam i powodzenia :)
Specjalista, ja sie z Toba nie zgodze, bo w moich rejonach maja ludzie stawy hodowlane na karpie i teren jest otoczony ogrodzeniem, i wejscie jest zabronione pod kara.
Jezeli jest ocean,morze, jezioro lub rzeka. To moge sie zgodzic ze nie mozna ogrodzic plaze. Z tego co sie orientuje to mozna wydzierzawic/kupic i zbudowac jakies atrakcje platne badz bezplatne.
Specjalista ma rację. Znalazłem coś takiego:
"ustawa Prawo wodne Art. 27. 1. Zabrania się grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar. 2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy grodzenia terenów stref ochronnych ustanowionych na podstawie ustawy oraz obrębów hodowlanych ustanowionych na podstawie przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym. "
CZyli ja mam racje, tak jak pisalem morza, rzeki i jeziora nie wolno ogradzac.
Ale stawy hodowlane mozna ogradzac.
No tak, ale kolega chce przecież wydzierżawić plażę nad Bałtykiem, a tam ryb się nie hoduje :) Mozliwe że stawy można zagrodzić, ale jaka to atrakcja iść nad staw? Jest to przecież zabezpieczenie przed kłusownikami.
Czyli mamy rację obydwoje :) Troche Ty i trochę ja :) Pozdrawiam
Czyli z nad jeziorem nie mozna pobierac pieniedzy za wstep mozna tylko zapewnic atrakcje za pieniaze jesli dobrze zrozumialem Tak ????
racja.
Tak dobrze zrozumiałeś. Chyba że inne przepisy wykluczają taką możliwość, bo jak Ci wiadomo Polska to kraj wielkich możliwości i tutaj wszystko jest możliwe. Jeden przepis wyklucza drugi itp. Tak więc o bardziej szczegółowe informacje najlepiej się udać do prawnika.
Panowie, przepis się tyczy zbironików naturalnych a nie sztucznych taki jak staw hodowlany np.
W okolicach Warszawy jest duże jezioro Zegrzyńskie które jest zbiornikiem sztucznym i tam są plaże gdzie za wstęp trzeba zapłacić.
|
|