|
Prywatna poczta - strona 6 |
Prywatna pocztaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
A nie uważacie że to interes odchodzący do lamusa. Coraz więcej firm korzysta z internetu
Zgadza się. Coraz więcej firm korzysta z inetrnetu wysyłając wiadomość, że jest poczta do odbioru :lol: Jeszcze długo długo ważne dokumenty będą wysyłane pocztą a nie przez internet
witam,
skoro przesyłki są wysyłane głównie dla klientów instytucjonalnych,a nie indywidualnych (skoro nie ma jawnej sieci oddziałów to chyba tak jest) to nie jest to sposób nowy, już teraz znajduje się na rynku wiele firm, które zajmują się tzw."przesyłkami adresowymi" przesyłki takie są prawie zawsze za potwierdzeniem odbioru , a ceny wahają się od 0,8 - 5 pln. pozdrawiam
Zgadza się. Już dziś jest wiele firm które działają tak jak opisujesz.
ALE: 1. Połowa z nich robi to nielegalnie (bez wpisu do UKE, brak regulaminów itp.) 2. My nosimy przesyłki nie tylko za poświadczeniem odbioru, ale każdy list 3. Normalną rzeczą jest , że na początku działalności, nastawiamy się na klientów instytucjonalnych , bo oni są masowymi nadawcami, a to za ich pieniadze tą sieć chcemy zbudować. Niewykluczone, że klienci indywidualni też będą korzystać z naszych usług. 4. Punkty nasze sąjak najbardziej jawne
witam,
-na kolportaż adresowy nie trzeba mieć wpisu w UKE. -a potwierdzenie odbioru to już standard w tej branży , a ceny zaczynają się już od 0,80 pln/przesyłkę
Jak nie trzeba , jak trzeba. ZPO , żeby miało moc doręczeniową, usługodawca musi mieć wpis do UKE. Owszem jak mówiłem są firmy bez wpisu, nie mają mocy doręczeniowej. Dostając od nich jakiekolwiek wezwanie zpo jest ono g...o warte
hmmm....
mówimy o 2 różnych rzeczach - pisma urzędowe oczywiscie muszą być dostarczane przez firmę która wpis w UKE. - rachunki, wszelkiego typu nagrody w konkursach, wszelkie czasopisma itp - są wysyłane za potwierdzeniem odbioru, a firma nie musi mieć wpisu w UKE
jaki numer PKD jest właściwy dla takiej firmy, która nie musi być zgłoszona w UKE ?
KRAKUFFFF
Przeczytaj prawo pocztowe. Potem się wypowiadaj. Nieważne jaka przesyłka, czy to rachunek, gazeta bóg wie co jeszcze, zapakowane w koperte, obowiązuje prawo pocztowe i trzeba być wpisanym do UKE. INACZEJ PRAWO ŁAMIESZ I JESTEŚ PIRATEM POCZTOWYM. Jesli chodzi o nr pkd do prowadzenia takiej działalnosci o jest 64,12 b [ Dodano: Pon Sie 07, 2006 5:03 pm ] Każdy drug adresowy podlega prawu pocztowemu. Możesz mieć naprawde różne pkd, ale prowdząc taką działalność, bez rejestracji i łamiąc prawo pocztowe, ryzykujesz duże kary z UKE.
hehe ale żeś wymyślił
istnieje też PKD 64.12 A przesyłki kurierskie- wcześniejsze "przewóz przesyłek, przewóz przesyłek kurierskich ( z wyłączeniem zastrzeżonych dla Poczty Polskiej) gdyby było jak mówisz większość przesyłek wysyłana byłaby piracko. Jeżeli przyjdzie do mnie klient A i przyniesie 200 gazet z listem dziękującym klientom za prenumeratę, a ja to rozwiozę i przedstawię klientowi listę z podpisami klientów odbierających przesyłkę to jestem piratem pocztowym? Jeżlei tak uważasz to przedstaw fragment wypisu prawnego...
Wszystko się zgadza. Istnieje 64,12 A. Ale też trzeba mieć wpis do UKE. A dlaczego tak jest to nie do mnie pytanie tylko do ustawodawców. Doręczając te 200 gazet też obowiązuje cię prawo pocztowe, jeśli są adresowane. Oczywiście jeśli firma zleca ci taką pracę. Bo jeśli jesteś pracownikiem tejże firmy, to możesz takie przesyłki nosić jakie przesyłki własne.
hmmm... proszę w takim razie o zapis prawny.
Czyli rozumiem,że Urząd Miasta który zleca np. gońcowi roznoszenie przesyłek lub doręczeń musi mieć wpis? Nie zgadzam się z tym co napisałeś, bo jest to wyjątkowa bzdura. Nie podam niestety przykładów, bo wymaga tego ode mnie tajemnica zawodowa, ale sam znam kilkadziesiąt firm, które przez zewnętrznych wykonawców roznoszą swoje przesyłki, prenumeraty itp. Sam mam zapis we wpisie firmy o dystrybucji materiałów reklamowych i przesyłek, a to czy ma być podpis przy odbiorze to sprawa klient-kontrahent
Tak goniec który roznosi przesyłki dla UM musi mieć wpis do UKE. Chyba, że urząd zlecił to swojemu pracownikowi, tak jak napisałem i robi to jako przesyłki własne. To wtedy wpis do UKE nie jest wymagany. Pozatym nierozumiem twoich zaciekliwości. Nad prawem pocztowym pracowało tylu różnych prawników , w całej polsce. U mnie w mieście wydałem kasę na 3 różnych i każdy tak samo to interpretował. Weźmiesz gazetkę , rzucisz ją pod drzwi, ok. Tu nie masz żadnych obostrzeń, bo są to ulotki. Ale każdy druk adresowy podlega prawu pocztowmu, istnieją obszary zastrzeżone. Była taka poczta prywatna w rybniku. Po roku gość wymiękł i zarejstrował się w UKE. W ciągu roku dostał dużo dziesiątek tysięcy zł kar.
możesz podrzucić odpowiedni przypis?
skoro prowadzicie prywatną pocztę to chyba takowy macie? A przykład Pana z Rybnika jest zupełnie inny niż opisujemy - on zajmuje się stricte dostarczaniem listów
USTAWA
z dnia 12 czerwca 2003 r. Prawo pocztowe (Dz. U. z dnia 24 lipca 2003 r.) Rozdział 2 Uprawnienia do wykonywania działalności pocztowej Art. 6. 1. Wykonywanie działalności pocztowej w zakresie przyjmowania, przemieszczania i doręczania przesyłek z korespondencją lub przesyłek dla ociemniałych wymaga zezwolenia na wykonywanie działalności pocztowej, zwanego dalej "zezwoleniem", jeżeli przepisy ustawy nie stanowią inaczej. 2. Wykonywanie działalności pocztowej niewymagającej zezwolenia podlega pisemnemu zgłoszeniu działalności pocztowej, zwanemu dalej "zgłoszeniem". 3. Nie wymaga zgłoszenia działalność pocztowa polegająca na przyjmowaniu, przemieszczaniu i doręczaniu druków bezadresowych. DOKŁADNIE OPISUJE TO PODPUNKT 3
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prywatna poczta - strona 6": - Poczta Kwiatowa :) - Multi-poczta - Poczta miejska - UMOWA Z POCZTA CZY KURIEREM? - wysylka poczta i podatek ZW
|
|