Witam Serdecznie.
Jestem studentem zaocznym 2 roku na ekonomii, nie dysponuje dużym kapitałem, pracuje i odkładam, moim celem jest póki co pomnażanie kapitału.
Wpadłem na pomysł by udzielać pożyczek póki co wśród znajomych. Oprocentowanie jakie ustaliłem to 10% z żyrantem i 20% bez żyranta. Obydwie oprocentowania w skali roku. Według myśli np. Pożyczając 1000 zł na 12 m-cy, w pierwszym przypadku zyskujemy 100 a w drugim 200 zł. Dalej według myśli chciałbym żeby to było na umowie, gdzie analizując na pierwszym przykładzie wypisujemy pożyczkę pieniężną na 1100 zł, a w rzeczywistości dajemy 1000, żeby uniknąć płacenia podatku itp. Pożyczkobiorcy przekazujemy pieniądze w postaci gotówki do ręki, a on z kolei spłaca w comiesięcznych ratach przelewem na konto określone w umowie.
Wzory umowy można bezpłatnie pobrać z internetu, ale nie wiem czy taki dokument wraz z wykazem operacji na rachunku jest jakby co podstawą do odniesienia sukcesu związanego z przypadkiem niespłacania pożyczki na drodze sądowej, a jeżeli jest to jak dokładnie taka umowa powinna wyglądać z żyrantem i bez niego.
Bardzo proszę o pomoc oraz linki.
Serdecznie Pozdrawiam