|
Prywatne przedszkole |
Prywatne przedszkole
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
czy ktoś sie orientuje do jakiej grupy i ile dopłaca gmina jeżeli otwarte zostanie dodatkowe przedszkole? czy trzeba miec jakieś ekstra zezwolenia? oczywiście poza odpowiedznim wykształceniem / w przypadku prowadzenia zajęć/ i dostasowaniem budynku / pp., sanepid/!
Jeśli chodzi o dopłate z gminy to zależy to od uzgodnień między Tobą a gminą, ale waha sie ona w granicach okolo 65% na kazde dziecko, przedszkole podlega pod kuratorium oświaty i tu zaczynają sie schody, ponieważ trzeba wypełnić stos dokumentów, aby to wszystko zarejestrować. Jeszcze wieksze schody zaczynaja się jesli chodzi o akceptacje budynku- sanepid czepia sie wszystkiego-wiec wszystko musi byc dopiete na ostatni guzik.
Gmina dopłaca około 75% kwoty dopłacanej do dziecka w przedszkolu publicznym. Trzeba jednak zgłosić do 30 września poprzedniego roku listę dzieci.
co do wymogów: sanepid, straż pożarna i kuratorium. Najwięcej jazdy jest z sanepidem - bo nie ma ustalonych reguł gry i każda gmina może mieć inne wymogi. Najważniejsze wymogi: lokal musi mieć 3,20 m wysokości, kibelki i umywalki dla małych dzieci.
Byl odcinek firmy na ten temat. Mozna sie sporo dowiedziec
Witam. Zastanawiałam się nad założeniem małego przedszkola dla dzieci od 1 roku życia do 3 lat. Takie przedszkole z prawdziwego zdarzenia jest chyba dla mnie jeszcze nie osiągalne. Poczytałam trochę jakie wymogi trzeba spełnić to się przeraziłam. Warunki architektoniczne już są zbyt duża barierą. Myślę raczej o takim domowym przedszkolu prowadzonym w wynajętym mieszkaniu, ok. 80 m2. Trzeba by obniżyć koszty utrzymania to można myśleć o konkurencyjnych cenach. Zamiast płacić firmie cateringowej można gotować samemu, a menu ustalać raz w tygodniu z rodzicami .
Może ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?
zapomniałam dodać że pomysł ten narodził się gdy szukałam miejsca dla moich dzieci (nadal szukam). Mam dwie córeczki- półtoraroczną i czteromiesięczną. Dostać się do żłobka publicznego graniczy z cudem, a prywatnie oddać dzieci to trzeba by zarabiać fortunę.
Zastanawiałam się też czy może umówić się z mamami które mają podobny problem i pomaszerować do kuratorium , do Prezydenta Wrocławia itp. i wyrazić wspólną wolę utworzenia takiego żłobka lub przedszkola i uzyskać jakieś dotacje. W końcu mamy prorodzinny model. Może są chętne mamy żeby poprzeć ten pomysł????????
A co z wykształceniem, jesli nie masz odpowiedniego nie bedziesz uczestniczyć tam jako kadra pedagogiczna, jasli zamierzalas.
Do 3 lat to jest żłobek, a nie przedszkole. Przedszkole to dzieci od 3 do 6 lat.
Przedszkole to nazwa zarezerwowana dla instytucji podlegajacych pod Ustawę o systemie oświaty. Od lektury tej ustawy należy zacząć. Później straż pożarna, sanepid, kuratorium itp. Myślę, że już po wizycie w straży zapał znacznie opadnie. Przedszkole to oświata: nadzór pedagogiczny, wizytacje, pomoc psychologiczna; przedszkole to też zakład żywienia zbiorowego itd. Musisz pamiętać, że to wszystko dotyczy bezpieczeństwa dzieci, a więc nie ma zmiłuj, nikt oka nie przymknie nawet na z pozoru błache uchybienia. O odpowiedniej kadrze pedagogicznej nie wspomnę, dzieci można powierzyć tylko wykwalifikowanym nauczycielom, nie zatrudnisz więc sympatycznej pani Zosi, jeśli nie ma dyplomu nauczyciela wychowania przedszkolnego.
I jeszcze jedno, w przedszkolu nie ma menu, jest jadłospis dekadowy - kontrolowany przez Sanepid. Spełnione muszą w nim być normy żywieniowe zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Badany jest szczególowo - zapotrzebowanie na składniki żywieniowe, witaminy, mikroelementy, kalorie itp. zgodnie z normami.
Własne żywienie w przedszkolu- to prowadzenie zakładu żywienia zbiorowego, czyli HACCP inne takie.
Dziękuję za opinie. Tak, tak, macie rację ten pomysł jest troche haotyczny i nie przemyślany jeszcze do końca. Ja raczej myślałam o żłobku, tylko tak napisałam w temacie i zostało. Gdybym założyła żłobek i mamy same przynosiłyby jedzenie dla swoich dzieci lub składniki, bo z takimi maluchami to temat żywienia jest trochę indywidualny. Czytałam troszkę na temat wymogów przy zakładaniu takiego żłobka ale gdyby to było na zasadzie mały " Domowy Żłobek"??????????
A propos wszelakiego upraszczania, obchodzenia wymagań etc.: ja wiem, że jest tego multum i trudno temu sprostać. Zastanów się jednak, jak Ty drobiazgowo sprawdzałabyś miejsce, w którym Twoje dziecko zostanie samo, pod czyjąś opieką, na ileś godzin codziennie. Zatem, każdy "papierek", każde zezwolenie, każde zaświadczenie o spełnianiu norm jest ważne, a czasem to też za mało. Nikt nie odda Ci dziecka na "ładne oczka" i na Twoje zapewnienie, że masz dobre intencje, i że będzie mu dobrze.
Nie mówię, że normy które trzeba spełnić, i cała ta biurokracja zapewnią dziecku szczęście. Ale na pewno wyeliminują wiele potencjalnych problemów, z których istnienia nie zdajesz sobie póki co sprawy.
Witam,
http://www.biznesforum.pl/topics13/jak- ... t17631.htm http://www.biznesforum.pl/topics17/prze ... t15523.htm http://www.biznesforum.pl/topics17/star ... vt7615.htm http://www.biznesforum.pl/topics17/prze ... t12866.htm http://www.biznesforum.pl/topics17/opie ... t17451.htm Na przyszlosc radze skorzystac z opcji Szukaj. Tematow dotyczacych przedszkoli i ogolnie opieki nad dziecmi jest duzo wiecej. Pozdrawiam Jerry
witam,
ostanio obilo mi sie o uszy ze przy takiego typu działalnosci od 1 01 2008 dostajesz jakieś dotacje z urzędu w zaleznosci od tego ilu masz wychwankow. Pomusł niezły a ja od siebie dozucił bym własny odbior i dostarczenie dzieciaka z i do domu. Pozdro.
rodzice biją się o miejsca dla swoich pociech w przedszkolach, wiele odchodzi z kwitkiem
juz nie mówiąc o terenach wiejskich gdzie tylko znikoma część dzieci chodzi do przedszkoli, od paru tygodni obowiązuje rozporządzenie Ministra Edukacji dotyczące tworzenia "miniprzedszkola" , reguluje m.in. wymogi dla takiego małego przedszkola: - min. 3 dzieci, - zatrudniony wychowawca o odpowiedznich kwalifikacjach (do nauczania przedszkolnego), - odpowiednio wyposażony lokal (stoliki i krzesełka o odpowiedniej wysokości, pomoce dydaktyczne), - sufit na odpowiedniej wysokości (pow. 2,4 m) - dziecko może przebywać tam jedynie kilka godzin, - odpowiednie warunki sanitarne, sporo jest przeszkód w tym prawie jednak moim zdaniem i tak warto
o tym już każdy słyszał i co w tym inowatorskiego ? albo odkrywczego? skoro nie zakładają to znaczy że się nie opłaca chyba ????? ;)
Sprawdź również podobne tematy:
- PRYWATNE PRZEDSZKOLE
- Prywatne przedszkole - Przedszkole prywatne, żłobek - Prywatne przedszkole - Kalisz - Jak otworzyc prywatne przedszkole - DOTACJA NA PRYWATNE PRZEDSZKOLE - Jak otworzyc prywatne domowe przedszkole? - Sala zabaw i prywatne przedszkole - "Poczekalnia dla dzieci" - Nie prywatne przedszkole Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|