Witam
Posiadam teren z przeznaczeniem do cmentarz (2ha) pod Łodzia a dokładnie około 1km od miasta. Czekam na oferty
|
Prywatny cmentarz ? - strona 2 |
Prywatny cmentarz ?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
Posiadam teren z przeznaczeniem do cmentarz (2ha) pod Łodzia a dokładnie około 1km od miasta. Czekam na oferty
bylabym wdzieczna za informacje jak zalozyc cmentarz prywatny ? dziekuje za wszelkie informacje
Witam, Bardzo proszę o pomoc w kwestii cmentarza prywatnego. Moze kilka slow o mojej sytuacji odnosnie mojej dzialki. Mam dzialke w miescie nieopodal kosciola. Miasto chce od Nas wywylaszczyc teren, pod cmentarz. Aktualnie trwaja negocjacje wywlaszczeniowe miedzy Nami a miastem. Miasto wydalo plany zagospodarowania przestrzennego pod cmentarz !!! Dlatego pomyslallem sobie, ze moze zaloze wlasny cmentarz skoro wydane sa plany zagospodorowania pod cmentarz. Bardzo prosze o pomoc gdzie moglbym znalezc wymagane informacje odnosnie zalozenie prywatnego cmentarza, ktora ustawa lub rozporzadzenie o tym mowi, ktore miniserstwo tym sie zajmuje...... Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Sprawa jest dla mnie bardzo pilna, gdyz na chwile obecna kwota wywlaszczeniowa proponowana przez miasto jest nie satysfakcjonujaca. Nastepne spotkanie z miastem bedzie do 2 tygodni od dzis. Dlatego chcialbym juz miec jakies konkretne informacje o prywatnym cmentarzu. Dziekuje za wszelka pomoc
Wszyscy trochę źle szukacie ,a mianowicie przerabiałem kiedyś ten temat ze znajomym ,oczywiście on to mi radził tego typu inwestycje kiedy sam nie miał zamiaru się w to bawić bo nie taka kasą że tak powiem obraca .Pierwsze miejsce w które się udajcie to wasza parafia ,najlepiej do jakiegoś znajomego księdza ,proboszcza on wam powie jak to działa i funkcjonuje .
U nas jest prywatny cmentarz w mieście ,oczywiście jest i "zwykły " (w sensie nie wiem należy do miasta czy coś w tym stylu) który w ciągu ostatnich kilku lat został podtopiony i już chyba mało kto decyduje się na pochówek na nim ,wszystkie pogrzeby na których byłem w ostatnich latach odbywały się na nowym . Ten nowy jest postawiony na górce z piękną panoramą na nasze miasto, sama działka to nie wszystko nie zapomnijcie o: -kaplicy -ogrodzeniu -krzewach ,krzakach ,tujach itp - i oczywiście o betonowych chodnikach ,kostce brukowej czy asfalcie no i z tego co się orientuję musicie mieć dobrą umowę z proboszczem ,z kimś z urzędu aby ruch na waszym cmentarzu nabrał rozpędu :P
mi też kiedyś przez głowę przechodził taki pomysł..
zauważyłem że na polskich cmentarzach panuje jeden wielki bałagan wykorzystuje się każdy metr. Wielkie pomniki budowane aby udowodnić sąsiadom swój status materialny blokują przejście.. Myślałem aby stworzyć w pobliżu dużego miasta cmentarz o takim charakterze: - standardowy pomnik dla wszystkich, kontrakt z jedną firmą produkującą skromny standardowy pomnik ewentualnie 3 rodzaje (1 osobowy, 2 osobowy, rodzinny) - wytyczone alejki dla każdego pomnika.. - dbanie o zieleń, miejsca wolne obsiane trawą i regularne jej koszenie.. W zamian pobierałbym opłatę za miejsce, oraz coroczna symboliczna opłata na "dbanie o zieleń", wywóz śmieci. Dodatkowe korzyści od producenta pomników. Nie wiem czy to by zdało egzamin ale na pewno bo to tylko luźne myśli. Ale gdybym miał jakiś wybór to na pewno wybrałbym dla siebie taki cmentarz.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prywatny cmentarz ? - strona 2": - Wejście na cmentarz - Wirtualny cmentarz - Cmentarz dla zwierząt - wirtualny cmentarz - Wirtualny Cmentarz
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|