|
Prywatny samochód a Firma |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Jakie "takie użyczenie" ?
na 2 stronie tematu byla rozmowa o uzywaniu w celach firmowych nie swojego pojazdu. aby rozliczac koszty ktos stwierdzil ze nalezy spisac umowe uzyczenia pojazdu. moje pytanie brzmi: czy jesli spisze taka umowe uzyczenia pojazdu np od rodzicow to czy nie bedzie to potraktowane jako przychod? gdzies czytalem ze moze miec znaczenia z ktorej grupy podatkowej jest osoba ktora uzycza pojazdu. jesli jest to od bliskiej rodziny to nie ma przychodu ale jesli ktos spoza grupy (chyba 1 i 2) to moze to byc potraktowane jako przychod i podlega opodatkowaniu. czy moze ktos to zweryfikowac?
Jeżeli uzyczasz od kogoś, z kim zamieszkujesz w ramach wspólnego gospodarstwa rodzinnego, nie będzie to twoim przychodem.
Witam
W przyszlym miesciu planuje rozpoczac swoja wlasna dzialalnosc, wiec jestem puki co totalnie zielony. Chce wciagnac swoj samochod jako srodek transportu, nie chodzi mi o to zeby odliczac vat od paliwa ale o to zeby na poczatku miec troche zapasu jesli chodzi o dochodówke. Co konkretnie musze zrobic? i jakie warunki spelnic. Pozdrawiam
Konkretnie, to musisz... wciągnąć samochód do ewidencji.
A warunki? Najważniejsze, to... samochód musi być twój (przynajmniej w części)
Witam,
Załozyłem 1DG na KPiR 19% DG którą prowadzę jest zwolniona z VAT. POsiadam samochód którego jestem współwłaścicielem ( właścicielem jest mój ojciec ) i chce go wrzucić do ŚT. Czytajac forum myslałem że wystarczy zwykła umowa urzyczenia ale dzisiaj ksiegowa powiedziała mi że najlepiej jakby ojciec podarował mi samochód w formie darowizny i wtedy przepisze go na siebie. Czy to prawda czy musi byc darowizna ? Czy procedura darowizny wyglada tak: - umowa darowizny - Urząd i przezrejestrowanie samochodu - co z US ( samochód wart jest wiecej niż 10 000 PLN ) ? Czy załatwie te wszystkie rzezczy w dwa dni bo tyle jeszcze mój ojciec jest w Polsce ? B
co do uzyczenia
użyczenie jest bezpłatne spisujemy umowę użyczenia 0 PLN gdzie np. ten który użycza pokrywa koszty paliwa, przeglądów, napraw czym tworzy sobie koszty DG. A uzyczający nie płaci nic bo nic nie uzzyskuje. co innego wypożyczenie/wynajem
Czy w przypadku współwłasnosci samochodu osobowego darowizna jest jedyną szansą na wpisanie tego auta do ŚT ?
Pora zmienić księgową. :)) jakie uzyczenie, skoro również jesteś właścicielem Jeżeli jestes współwłaścicielem, to bez żadnego dokumentu (użyczenie darowizna itp) możesz wprowadzić do ewidencji dany pojazd i amortyzować go. Dowodem stanowiącym podstawę do wyceny będzie umowa sprzedaży (zakupu) pojazdu z wymienionym twoim nazwiskiem jako właściciela lub współwłaściciela. I teraz, jeżeli na umowie nie ma określonych procentowych udziałów we współwłasności, to przyjmuje się, że jest to 50/50 i taka wartość może być wprowadzona (50% z umowy) i również amortyzować można do tej samej wartości. Aby móc amortyzować całość wystarczy nie żadna tam umowa użyczenia czy też darowizny, ale zwykłe jednostronne oświadczenie drugiego właściciela, że: "przekazuje do wyłącznego korzystania z takiego a takiego pojazdu współwłąścicielowi takiemu a takiemu, na cele prowadzonej przez niego DG". Koniec kropka. PS. Irytują mnie takie "księgowe", które dla własnej wygody, bojąc się umoczyć własnej du..py, udzielają takich "porad" i "zaleceń".
Wielkot wielkie dzieki za te odpowiedz.
Jako że samochód był kupiony nowy sprawdziłem i na FV zakupu jestem wymieniony jako współwłaściciciel zreszta tak samo jest w dowodzie. Mam jeszcze pytanie poniewaz zastanawiam sie co mi sie bardziej opłaca czy ŚT czy "kilometrówka". Z tego co sie zorientowałem to róznica jest chyba taka że w ŚT moge amortyzować samochód a w "kilometrówce" nie gdyz pozostałe koszta są praktycznie takie same i zarówno w jednym jak i w drugim przypadku mozna je wrzucac w koszta. Wiem że aby mozna mówic o amortyzacji ŚT auto w moim przypadku musi byc na stanie ponad rok i własnie tu sie waham poniewaz zastanawiam sie czy nie sprzedam wczesniej tego samochodu i nie kupie na firme innego. Pozostaje jeszcze kwestia podatku jaki bede musiał zapłacic w przypadku sprzedazy auta w ŚT. Mozecie cos doradzić czy wrzucać w ŚT bo i tak sie opłaca, czy rzeczywiscie poczekać ( choć jest cały rok jeszcze bo i tak nie kupie wczesniej jak w listopadzie ) i przemeczyc sie na "kilometrówce". Dodam jeszcze że sporo jebede jezdził. B
A skąd to wiesz? Też pd "księgowej"?? Amortyzację zaczyna się naliczać od następnego miesiąca po miesiącu, w którym sie wprowadziło pojazd do ewidencji. Jedyne ograniczenie to takie, iż jeżeli w momencie wprowadzania do ewidencji pojazd był użytkowany przez okres powyżej 6 miesięcy to można stosować indywidualną stawkę amortyzacji dla samochodów używanych wynoszącą do 40%. rocznie. Jeżeli samochód jest nowy (do 6 miesięcy), stosujemy stawkę zwykłą czyli 20% rocznie. W "kilometrówce" koszty masz limitowane ilością przejechanych kilometrów, w przypadku ST limitu nie ma. Dodatkowo przy kilometrówce, nie można wrzucać w koszty innych kosztów poza paliwem i wydatkami na remont. Czyli np. ubezpieczeń OC,AC itp. Możesz odliczyć podatek VAT od wprowadzonego samochodu osobowego (60% nie więcej jak 6000), jeżeli faktura VAT jest wystawiona nie wcześniej niż 2 miesiące wstecz. Jeżeli faktura jest starsza, to wprowadza się według wartości brutto. Jeżeli nie odliczyłeś VAT-u przy zakupie, to sprzedajesz również bez VAT. Podatek dochodowy. Jeżeli sprzedasz samochód będący w ewidencji ST, to przychód jest przychodem z DG i wpisuje się go do KPiR. Ten przychód ze sprzedaży pomniejsza się o dotychczas niezamortyzowaną wartość pojazdu. Jeżeli najpierw wyprowadzisz samochód ze ŚT a później sprzedasz, to o ile sprzedaż ta nastąpi w ciągu 6 lat od daty wyprowadzenia z DG, to kwota uzyskana ze sprzedaży jest twoim przychodem osobistym i wykazujesz ją w zeznaniu rocznym PIT. Również w tym przypadku po,mniejsza się ten przychód o niezamortyzowaną wartość pojazdu w DG. Tak czy inaczej - praktycznie zawsze opłaca się pojazd do ewidencji ST wprowadzić... Samochody bowiem z upływem lat tanieją a nie drożeją i kwota uzyskana ze sprzedaży jest zawsze mniejsza niż wartość zakupu i związane z tymi koszty amortyzacji.
Aha.
Samochodu nie rejestruje się "na firmę" tylko na ciebie (bo "firma" to ty). Po zarejestrowaniu jedyne co robisz, to wprowadzasz go do ewicencji.
Bardzo dziekuje za te wyczerpujace odpowiedzi !
A co ksiegowych to posłuchałem Ciebie jak i swojej intuicji i jutro ide na spotkanie do innego biura moze ono bedzie bardziej marytoryczne. Pozdrawiam serdecznie B
|
|