|
Prywatny samochód a Firma - strona 10 |
Prywatny samochód a FirmaBiznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
A ja myślalem że to jest jakas prosta sprawa a tu takie skomplikowane rzeczy piszecie...
Witam
Cały ten temat dotyczy osób, które sporo jeżdżą i to raczej autkami powyżej 7-8 KPLN. Ja mam natomiast pytanie czy przy jednoosobowej działalności można skorzystać z ryczałtu kwotowego na określoną ilość kilometrów. Po pierwsze odpadło by mi wciąganie sędziwego rzęcha w środki trwałe, po drugie limit ryczałtowy w miastach do 500 tys mieszk. jest 500 km ( przejeżdżam w granicach 200-300 km ), po trzecie o ile dobrze interpretuję art23.p5.
czyli nie potrzebowałbym prowadzić ewidencji przebiegu pojazdu i po czwarte skoro nie mogę odliczyć VAT`u od paliwa to nie jest mi potrzebna faktura a po piąte pierwsza poważniejsza awaria ( poza zmianą koła ) raczej zmusi mnie do rozejrzenia się za następnym pojazdem niż kombinowanie z amortyzacją i naprawami i z FV z tym związanymi. Tylko czy ( jak ) to zrobić taki ryczałt przy jednoosobowej DG ? Pozdrawiam P.
Przy jednoosobowej DG, używając własnego samochodu na cele tej DG, nie ma mowy o jakimkolwiek ryczałcie.
Przepisy są dość jednoznaczne w tej kwestii (albo kilometrówka, albo ewidencja ŚT). Zostało to dość dokładnie opisane w tym temacie. PS. Nawiasem mówiąc najbardziej opłacalne jest wciąganie do ewidencji ŚT, właśnie "starych rzęchów".
Mam DG. Rok temu kupilem z zona jako osoba prywatna nowe auto z salonu. Po roku chce je wrzucic w srodki trwale. Jak powinna wygladac taka procedura?
-czy pisze umowe uzyczenia, czy przekazania na firme? -czy amortyzowac moge 40% rocznie (auto uzywane rok czasu) czy tylko 20%? -czy kwota środka to kwota z faktury zakupu czy moze wycena (np. czy mozna uzyc wyceny przez ubezpieczyciela)? -jak wyglada wypisanie ze srodka trwalego auta po amortyzacji?
Witam.
W 2007 roku zakupiłem na siebie auto osobowe, benzynowe na: Faktura Vat Marża za cenę ok 16000. Auto ma 10 lat. Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i czy mam rację że: mogę wciągnąć auto do EŚT i obliczyć sobie amortyzację w skali 40% rocznie? Czy wartością początkową auta jest cena z tej faktury (mimo że było to 2 lata temu i auto utraciło przez ten czas sporo na wartości)? A może ktoś ma lepszy pomysł na amortyzację w moim przypadku? Dzięki za wszelkie uwagi i sugestie.
Bardzo dobrze rozumujesz.... I to w każdym opisanym przez ciebie punkcie.
Jest dokładnie tak jak piszesz.
A czy nie muszę pomniejszyć wartości początkowej o podatek VAT?
P.S. Otrzymałem "Fatkturę VAT Marża" na kwotę 16 tyś zł. bez wyszczególnionej kwoty podatku VAT.
Witam wszystkich
Jestem w trakcie zakładania działalności. Mam kilka pytań o wprowadzenie samochodu do ŚT. Ale pierw chciałbym się zapytać czy konieczne jest posiadanie numeru NIP do założenia DG? W skarbówce kazali mi wypisać wniosek o nadanie NIP, dopiero potme danie się do Urzędu miasta i z powrotem do skarbówki z wnioskiem NIP-1, będę również VATowcem, i wniosek VAT-R mam również złożyć ale przed złożeniem wniosku w Urzędzie miasta. Co do ŚT i samochodu to chcę za pomocą umowy użyczenia wprowadzić samochód taty do firmy. Ma starego Fiata Uno wartego 3000-4000zł (wpisałbym poniżej 3,5tys aby nie stosować amortyzacji). Jeżeli nie mieszkam z tatą to taki samochód będzie zaliczony jako przychód?? I jeszcze jedno, jeżeli np. będę chciał kupić sobie nowy samochód już na siebie, to mogę go nie wprowadzać jako ŚT a używać w firmie, a nadal odliczać koszty związane z taty samochodem, który już mu z powrotem oddam? Jeżeli nie, to jak wygląda sprzedaż ŚT? Muszę zapłacić podatek VAT od sprzedaży? Czy mogę go po prostu wypisac z ewidencji nie sprzedając samochodu? A następnie bez problemu wprowadzić już swoje auto do ŚT Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
I naprawdę nie znalazłeś odpowiedzi na te pytania w tym wątku ???
Czy tylko nie chciało ci się czytać??
Przeczytałem wszystkie posty po 2x. Nie należę do osób leniwych. Po prostu na 2 pytania nie ma odpowiedzi.
Wielkot
Nie wiem co mi odpowiesz, ale dzwoniłem do skarbówki i powiedzieli mi, że muszę być właścicielem lub współwłaścicielem pojazdu aby wprowadzić go jako środek trwały do firmy. Żadna umowa użyczeniowa nie wchodzi w grę. Samochód chcę użyczać od ojca. Proszę pomóż mi bo znasz się na tym, a to jest moja pierwsza działalność i nie chcę popełnić jakiejś gafy już na początku.
Zamierzam otworzenie firmy i chcialbym kupic na nia samochod. Juz rozgladam sie na rynku samochodow uzywanych i interesuje mnie to czy moge odliczyc vat od zakupu samochodu uzywanego i czy bede mogl odliczyc vat od paliwa ktore bede na niego kupowal. Słyszalem cos ze samochod musi byc zarejestrowany jako ciezarowy wiec chcialbym wiedziec czy da sie jakims sposobem przerobic uzywany samochod osobowy na rejestracje typu ciezarowy.
Autko musi być ciężarowe.
ale musze kupic auto jako ciezarowe czy da sie je przeksztalcic??
jest mozliwosc przerobienia samochodu uzywanego na auto ciezarowe??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prywatny samochód a Firma - strona 10": - prywatny samochód - VAT - samochód prywatny w firmie - Samochód prywatny do firmy - Prywatny samochód wykorzystywany do celów służbowych - jak wciągnąć prywatny samochód osobowy na firmę?
|
|