Moje jest z 1999 roku i jest warte jakieś 17000 zł
Rozumiem że z 17000 biorę 40% i dzielę na 12 miesięcy = wychodzi mi kwota którą odliczam przez 30 miesięcy.
|
Prywatny samochód a Firma |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Moje jest z 1999 roku i jest warte jakieś 17000 zł
Rozumiem że z 17000 biorę 40% i dzielę na 12 miesięcy = wychodzi mi kwota którą odliczam przez 30 miesięcy.
566zł wychodzi w tym przypadku
Lepiej jest rozliczac prywatny samochód osobowy za pomocą Ewidancji Przebiegu Pojazdów.
Lepiej? A to dlaczego?
To na koniec (mam nadzieję) ostatnie pytanie:
jak sporządzić dokumenty przekazania mojego auta na moją firmę? czy mam na kartce napisać: data, miejscowość i oświadczenie: przekazuję auto takie i takie o wartości takiej i takiej na stan firmy takiej i takiej oraz dołączyć ksero np: polisy AC gdzie jest wycena auta ?
Zakładasz kartę ŚT.
prowadzę księgowość na PC - system RAKS i tam wprowadziłem auto.
Ale czy nie muszę wpinać do dokumentów papierowych jakiegoś oświadczenia lub ksero ? w przypadku kontroli jak mnie zapytają o to dlaczego cena była 17000 to co mam powiedzieć ? papier to jednak papier :)
Witam ja mam pytanie mianowicie mam mały problem, bo przepisy się zmieniły i nie można wziość samochodu combi już na firmę tylko kango itd. A czy można prucz typu kango berlingo itd. Wźiąść cos na firmę innego? Jestem Świerzym włascielem firmy gospodarczej i jeszcze nie jestem az tak obyty, ale musze mieć transport tylko ze dużo przeszczeni bagażowej nie poczesuje a cobik by się nadawał ale ponoć nie można wziąść na firme cobika, jak ktoś wie, jakie modele można wziąć na firmę to bardzo prosze o informacje, ale tez często wiedzę taki samochody jak Ford Expedition czy np. Nissan Pathfinder z kratką z tyłu itd. Dzięki za każdą odpowiedzieć bardzo serdecznie pozdrawiam Arhturo
Polecam przyjrzeć się SUV.
Panie Mateuszu a gdzie można takie informacje znaleść przepraszam za niewiedzę dopiero kilka chwil mam firmę i się zaznajamiam ze wszystkim a co to jest to SUV.
SUV to auta prawie jak terenowe :) Turystyczno szosowe, modne ostatnio terenówki.
Witam znów eh a czemu jest tak ze samochód kombi nie można wziąć na firmę kurcze ten Suv mi za drogo by wyszedł nie zarabiam po 5000PLN żeby Se pozwolić na takiego samochód terenowy kurcze to jedynie Kangoo albo Fiat Doblo czy Berlingo peugeoty partery, czemu to tak jest ze te samochody a kombi juz nie dzięki za odpowiedzieć..
Możesz wziąć każdy samochód, od osobówki możesz odliczyć do 60% naliczonego podatku VAT nie więcej jednak niż 6 000zł. Jeśli chcesz odliczać cały VAT od zakupu i paliwa to musi to być ciężarówka (wyznacznikiem jest dopuszczalna masa całkowita 3,5T).
OK
Ja mam tylko jeszcze jedno male pytanko :) Konkretnie jak wyglada procedura "wciągnięcia" pojazdu w firmę. W moim przypadku jest to S.C. - tu domyślam się, że wystarczy jako aneks do umowy, wprowadzić go jako wkład w spółkę. Ale co dalej ?? Musze przerejestrować pojaz i jako właściciela podać firmę, czy może być dalej zarejestrowany na mnie, ale poprzez umowe spółki określony jako samochód firmowy ??
Dalej będzie na Ciebie zarejestrowany.
|
|