|
Prywatny samochód a Firma - strona 11 |
Prywatny samochód a Firma
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
rozmiem ale ciekawi mnie to czy moge przrobic uzywane auto osobowe na auto z homologacja ciezarowa
Biały:
1. Jeśli chcesz korzystać z prywatnego samochodu, a nie wprowadzać go do EŚT to pozostaje Ci rozliczanie go na podstawie kilometrówki. Albo EŚT albo kilometrówka i tyle. 2. Nie ważne czy mieszkasz z ojcem, czy nie mieszkasz - w końcu nadal jest Twoim ojcem prawda? 3. Sprzedajac samochód wpisany do EŚT masz przychód i do tego musisz zaplacic podatek. Jeśli sprzedajesz go osobie z rodziny (pod warunkiem, że będzie to bliska rodzina) takiego przychodu wtedy nie masz - ale to musialbys jeszcze potwierdzić na 100%.
obecnie jest mały kłopot z takimi samochodami polska przegrała proces i unia europejska zniosła obowiązujące przepisy łącznie z tymi wstecz. Jedyne co obowiązuje to lakoniczna wypowiedź ministra finansów. Najprawdopodobniej w najbliższym czasie spodziewać się można ustawy w tej sprawie. Obecne realia wygądają tak że większość firm wstrzymuje zakup samochodu w oczekiwaniu co wymyślą urzędnicy. Aby bez ryzyka odliczać vat od paliwa proponuję kupić samochód który spełnia tak zwany vat-1 (ostatni obowiązujący u nas przepis) porady można zasięgnąć na stacji diagnostycznej gdyż oni wykonują takie przeglądy. W dowodzie musi być wpisane cięzarowy, jeden rząd siedzeń oddzielony trwałą przegrodą od przestrzeni ładunkowej - łapią się wszystkie pickupy z 2 siedzeniami : partnery, berlingo, vw cady,opel combo, oraz samochodziki z 2 siedzeniami i kratą: seicento van,matiz van, hyunday atos van, fiat panda van i inne
procedura z przeglądem vat-1 wygląda następująco: najpierw stacja diagnostyczna następnie wydziałał komunikacji (wbijają w dowód vat-1) i urząd skarbowy- trzeba zgłosić że taki samochód ma teraz przegląd vat-1 i że będziemy odliczać vat od zakupionego do niego paliwa. A co do innych samochodów ja bym nie ryzykował, rozmawiałem z diagnostą na ten temat powiedział że większość się boi ewentualnych kontroli i kar. Sytuacja prawna jest o tyle skomplikowana że nie obowiązuje teraz nic, ponieważ unia europejska zniosła ostatni nasz przepis który znosił poprzedni przepis. Na jednym z portali wyczytałem wypowiedź prawnika że w zasadzie to można teraz odliczać vat od każdego samochodu, ale proces w razie skożystania z tego prawa pewny. Żyjemy w dziwnym kraju
Witam,
Posiadam samochód prywatny kupiony w styczniu 2007 na kredyt (5 lat). Współwłaścicielem jest bank. Moja DG startuje 15 sierpnia. Planuję dodać ten samochód jako ŚT. 1. Czy bank musi o tym wiedzieć? 2. Czy raty kredytu (a może same odsetki) są osobno wliczane w koszty? 3. Wybiorę amortyzację przyspieszoną (40% - 2.5 roku). Czy wartością początkową samochodu jest dla mnie faktura VAT z dnia zakupu pojazdu (styczeń 2007)? Jeśli jest inaczej jaka wycena jest dla mnie wiążącą przed US? 4. W jaki sposób odliczam VAT od opisanego wyżej ŚT (nie więcej niż 6000tyś)? Pozdrawiam
Witam,
Posiadam samochód prywatny kupiony w styczniu 2007 na kredyt (5 lat). Współwłaścicielem jest bank. Moja DG startuje 15 sierpnia. Planuję dodać ten samochód jako ŚT. 1. Czy bank musi o tym wiedzieć? 2. Czy raty kredytu (a może same odsetki) są osobno wliczane w koszty? 3. Wybiorę amortyzację przyspieszoną (40% - 2.5 roku). Czy wartością początkową samochodu jest dla mnie faktura VAT z dnia zakupu pojazdu (styczeń 2007)? Jeśli jest inaczej jaka wycena jest dla mnie wiążącą przed US? 4. W jaki sposób odliczam VAT od opisanego wyżej ŚT (nie więcej niż 6000tyś)? Pozdrawiam
Witam mam takie pytanie... Czy biorac teraz kredyt w miesiacu sierpniu i kupujac samochod moge to wrzucic w kosztu jesli firme otworze dopiero we wrzesniu? tzn czy bede mogl wrzucic kwote kupna auta jako amortyzacja? Dobrze mowie?:) Czy lepiej poczekac do wrzesnia az firma bedzie funkcjonowac( jednososobowa)...
Witam mam takie pytanie... Czy biorac teraz kredyt w miesiacu sierpniu i kupujac samochod moge to wrzucic w kosztu jesli firme otworze dopiero we wrzesniu? tzn czy bede mogl wrzucic kwote kupna auta jako amortyzacja? Dobrze mowie?:) Czy lepiej poczekac do wrzesnia az firma bedzie funkcjonowac( jednososobowa)...
mąż kupił od osoby prywatnej samochód osobowy na siebie (umowa kupna-sprzedaży), ale we wrześniu chciałby przenieść ten samochód na firmę. prowadzi KPiR i nie jest podatnikiem vat. jak przenieść ten samochód, czy wystarczy jakieś oświadczenie, czy protokół? czy musi wtedy wciągać go do ewidencji środków trwałych, a może korzystniej byłoby trzymać ten samochód jako prywatny i rozliczać wyjazdy służbowe poprzez ewidencję przebiegu pojazdów i kosztów eksploatacji? na umowie kupna-sprzedaży wartość samochodu wyceniono na 3400zł, czy przenosząc go na firmę może w KPiR wpisać całą tę kwotę jednorazowo?
z góry dziękuję za odpowiedź
Jak bedzie wygladalo to w moim przypadku:
W przyszlym miesiacu zakladam DG, vatowiec, kupuje samochod osobowy od komisu, wiec wiem ze moge rozliczyc 60% vatu z faktury. Jednoczesnie chcialbym aby ze wzgledu na brak znizek wlascicelem samochodu zostal moj ojciec, a ja wspolwlascicielem. Samochod ma 3 lata wiec rozumiem ze moge skorzystac z amortyzacji 40% / rok. Jakie dokumenty musi spisac moj ojciec, czy bede mogl ów vat rozliczyc, jak wprowadzic pojazd nie bedacy w pelni moja wartoscia do ŚT?
Wielkot
piszesz "najbardziej opłacalne jest wciąganie do ewidencji ŚT, właśnie "starych rzęchów"." Dlaczego? Możesz to troszeczkę rozwinąć?
nie kupuje sie zdaje się?
Dlatego iż samochód (w przeciwieństwie do np nieruchomości) z upływem lat traci na wartości. I tak np. wprowadzając do EST starego rzęcha którego kupiliśmy dajmy na to 5 lat temu za powiedzmy 30 000, to wprowadzamy go po cenie z umowy (mimo że teraz jest warty powiedzmy 15 000). Po czym amortyzujemy stawką indywidualną 40% (czyli 2.5 roku). W ten sposób "wrzucamy w koszty" amortyzacje o wartości 30 000 zł za coś co jest warte 2 razy mniej. Jest to dość popularny i całkowicie legalny sposób na tzw. "robienie kosztów".
NIE
Kosztem są same odsetki + amortyzacja
Amortyzację indywidualną (do 40%) można zastosować jeżeli TY byłeś właścicielem lub współwłaścicielem danego pojazdu przez okres co najmniej 6 miesięcy przed data wprowadzenia go do EST
W taki sam sposób jak odlicza sie VAT od innych zakupów (z tym że wartości zakupionych ST wpisuje sie w inną rubrykę deklaraqcji VAT-7. Nalezy zaznaczyć że VAT możesz odliczyć tylko w miesiącu w którym dana rzecz była kupiona, lub w dwóch kolejnych miesiącach. Jeżeli samochód był kupiony wcześniej wówczas wprowadzamy go po wartości brutto i nie odliczamy VAT.
Słuchajcie zastanawiam się czy mnie księgowa nie wprowadza w błąd. Od tego miesiąca posiadam samochód w firmie na podstawie użyczenia. Faktury za paliwo biorę na osobę fizyczną. Prowadzę książkę ewidencji przebiegu pojazdu. I teraz jak się rozliczałem okazało się, że książka ewidencji przebiegu pojazdu służy do wpisywania jazdy po mieście (tzn. ul. X - ul. Y - ul. X), a wyjazdy służbowe (za miasto) wpisuje się do czegoś co się zwie mniej więcej "Delegacja podróży służbowej.
O co chodzi?
Yuby - tak własnie jest. Poza miastem liczy się kilometówka, która nie ma zastosowania w mieście.
Udanego dnia Bartłomiej Juszczyk -- http://adweb.pl - strategie komunikacji w sieci, budowanie wizerunku, e-commerce, tworzenie witryn www, pozycjonowanie, zaawansowane aplikacje dedykowane czytaj o nas na http://adnews.pl
Sprawdź również podobne tematy:
- Prywatny samochód - VAT
- Samochód prywatny w firmie - Samochód prywatny do firmy - Prywatny samochód wykorzystywany do celów służbowych - Jak wciągnąć prywatny samochód osobowy na firmę? - Prywatne oprogrowamowanie i prywatny komputer a firma - Firma a samochód - problem. - Proszę o pomoc firma a samochód pow. 3,5 t - Kredyt, samochod, firma poza granicami kraju.... Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|