witam
jak jest w przypadku leasingu(nowe auto)? w koszt amortyzacji wrzucamy w kwotę miesiecznych rat?
P.s. może to głupie pytanie ale dopiero "raczkuje".:)
|
Prywatny samochód a Firma - strona 3 |
Prywatny samochód a Firma
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam
jak jest w przypadku leasingu(nowe auto)? w koszt amortyzacji wrzucamy w kwotę miesiecznych rat? P.s. może to głupie pytanie ale dopiero "raczkuje".:)
Tak.
Tak jest potwierdzam mozna wrzucic. :)
Mam jeszcze pytanka: planuję kupić auto fiat ducato z 2001r z możliwością odliczenie Vatu całego. DG też będę zakładał. Forma opodatkowania to ryczałt ewidencjonowany.
Czy samochód mam kupić na siebie czy już jak założ DG.? Czy taki samochód trzeba wrzucać w ŚT i czy konieczna jest wtedy jego amortyzacja (czy niekonieczna)?
Witam jezeli moge ja tez mam jedno pytanko. Startuje z jednoosobowa firma na podatku liniowym 19 % mam samochod kupiony na wspolwlasnosc z moim ojcem chcialbym jakos odliczyc koszty paliwa bo wiadomo bede jezdzi. Da sie to zrobic? I JAK TO ZROBIĆ ??
Normalnie, 3 strony tematu są o tym.
Przeczytalem caly watek i nic nie pisze w sprawie aut na WSPÓŁWŁASOŚĆ a firma ma być jednoosobowa. Czyli auto nie jest w 100 % moja własnością wedle prawa i nie wiem jak odliczać koszty działania autka?? I czy to jest możliwe jakoś
Auto może nie być Twoje a możesz odliczać koszty na podstawie ewidencji przebiegu.
I nie musze miec jakiegos upowaznienia ze ojciec przekazuje mi pojazd dla celow firmowych albo jeszcze jakies inne?
Musisz mieć.
Witam a czy tresc takiego oswiadczenia jest jakos z gory ustalona? Mozesz napisac mniejwiecej jak to ma wygladac??
Umowa użyczenia.
Witam,
Tak czytam i wszystko mniej-wiecej łapie, ale jeszcze nie mogę złapać tych Plusów lub minusów wciagnięcia samochodu jako środek trwały. Czy ta książka ewidencji i te porównanie kwot za miesiąc sierpień to pokazuje ? Bo jesli tak, to moim zyskiem pomniejszego podatku jest ta nizsza kwota za sierpień i te np 566 zł amortyzacji. Czy dobrze to rozumię ??? pozdr
Jak masz samochód jako ŚT nie prowadzisz ewidencji, to ten plus.
Ok, Dzieki i ostatnie pytanie. Jak w tym przykładzie po 2,5 roku ( 30 m-cy ) będę miał tą amortyzację 566 zł - czyli spłace 17000 zł. to co w np 32 miesiącu? Samochód sprzedaje i żadnego juz podatku nie płacę ? . Jak mam udukomentować wyjście samochodu z firmy ? pozdr i Szczęśliwego Nowego Roku życzę.
Sprawdź również podobne tematy:
- Prywatny samochód - VAT
- Samochód prywatny w firmie - Samochód prywatny do firmy - Prywatny samochód wykorzystywany do celów służbowych - Jak wciągnąć prywatny samochód osobowy na firmę? - Prywatne oprogrowamowanie i prywatny komputer a firma - Firma a samochód - problem. - Proszę o pomoc firma a samochód pow. 3,5 t - Kredyt, samochod, firma poza granicami kraju.... Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|