Witam, zastanawiam się nad zakupem auta na swoją firmę, która nie ukrywam jest świeża. Nie znam się na tym, dużo czytałem, pytałem się osób bardziej doświadczonych jednak nadal mam kilka pytań. Od stycznia 2012 roku zmieniają się przepisy i teraz trudniej odpisywać paliwo. Potrzebuje auto do transportu siebie, ewentualnie jescze 3 osób więc duże busy czy też auta typowe z kratką 2 osobowe odpadają. Interesowały by mnie auta najbardziej zbliżone do osobowych, nie duże, które mało palą. Znalazłem kilka takich na allegro i teraz tak. Jeśli ja kupuje auto od innej firmy chcąc odpisywać paliwo albo nawet choćby wrzucić go w koszta to muszę go zarejestrować na swoją działalność i teraz gd chce go zarejestrować na ciezarowy to musi przejść jakieś tam dodatkowe badania tak?
Tutaj też mam prośbę czy ktoś może mi w miare prosto napisać jaki teraz będzie wymóg żeby auto było ciężarowe? Bo czytam te paragrafy i niby wiem ale się gubię :)
Kupując auto od firmy zarejestrowane na ciężarowe przechodzi jescze raz takie badania i teraz nie jest powiedziane, że one znowu będzie zaliczone jako ciężarowe?