Hanka napisał(a):Bardzo dobrze myślisz i zrób tak jak myślisz
super, w końcu coś pewniej. :)
wielkie dzięki za pomoc.
|
Prywatny samochód a Firma |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
super, w końcu coś pewniej. :) wielkie dzięki za pomoc.
Panowie, sytuacja:
pizzernia zakupiłem skuter do rozwozu wszystko tak samo jak z samochodem osobowym? Tj. rozliczanie kilometrówki na podstawie książeczki. Czy w tym przypadku amortyzacje wyliczamy tak jak w osobowym?
Jeśli wciągniesz skuter jako środek trwały,nie prowadzisz żadnej ewidencji Jako środek trwały możesz amortyzować 20% rocznie jeśli nowy ,40% rocznie jeśli używany
prosze o podpowiedź..... założyłem działalnosc jednoosobową, rozliczam sie na zasadach liniowych, moja dzialalnosc to pośrednictwo ubezpieczeniowe, mam auto prywatne osobowe.... jak moge uwzględniać koszty związane z autem i jaki sposób jest najkorzystniejszy? bo z tego co tu czytałem jest kilka opcji do wyboru? ... moje auto kupiłem w zeszłym roku a wogóle to jest samochód z 2001 roku... z góry dzięki za pomoc..
Wprowadź do ewidencji środków trwałych.Wszystkie wydatki dot.samochodu księgujesz w koszty,amortyzacja 40% rocznie i pamiętaj jeśli nie opłacisz AC to w razie stłuczki z twojej winy,kosztu naprawy nie możesz zaliczyć w koszty.
czyli musze założyc ta książkę eksploatacji pojazdów? czy cos innego?
Zakładasz książkę "ewidencja środków trwałych" Jeśli będziesz miał samochód jako środek trwały nie prowadzisz już żadnych innych ewidencji.Nie rozliczasz gdzie i po co jeździsz.Bierzesz faktury /paliwo,oleje,opony,ubezpieczenia,środki czystości,radio,CB i inne/i księgujesz w koszty
a jak samochód to staruszek za max +- 3 tyś. to do środków trwałych się nie da. to co wówczas, o tym jak go odkupię od rodzica? do spisu nazwy nie pamiętam, gdzie rzeczy są powyżej 1.500?
Przez środki trwałe rozumie się rzeczowe aktywa trwałe i zrównane z nim o przewidywanym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż jeden rok,kompletne,zdatne do użytku i przeznaczone na potrzeby jednostki. Środek trwały to jedno a amortyzacja podatkowa to drugie
Witam
Moje pytanie dotyczy auta będącego środkiem trwałym w firmie jednoosobowej. Samochód jest używany, 15-to letni. Po jakim czasie od momentu wciągnięcia tego auta w środki trwałe, można go sprzedać?
W ten sam dzień.
Super, dziękuję za odpowiedz.
a ja jeszcze w sprawie ewidencji srodka trwałego.... postanowiłem że swój samochód wprowadze jako środek trwały... czy musze załozyc jakąs książke do ewidencji tych srodków? czy to wystarczy na zwykłej kartce napisac wszystkie dane zgodnie ze wzorem.. - gdzies na onecie widziałem co powinno byc ujęte w tej ewidencji. a i jeszcze przy okazji spytam czy KPiR można kupić tylko w us?? bo kiedys chyba można było kupić w zwykłym sklepie papierniczym...?
mam samochód osobowy i chcę go używać jako firmowy po zarejestrowaniu działalności. Ale samochód jest na kredyt. Jak to rozliczać?
Normalnie tak samo jak inne wyżej opisane,nie ma znaczenia ,że w kredycie jest samochód.Zarejestrowany jest na ciebie?
|
|