Witam
Auto jest zarejestrowane na zonę (nie mamy rozdzielności majątkowej)
Czy mogę je wciągnąć na ŚT lub prowadzić dla niego Kartę Przebiegu?
Czy wystarczy jak będę współwłaścicielem ?
Przy Karcie Przebiegu takie auto zgłasza się jakoś w US ?
|
Prywatny samochód a Firma |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam
Auto jest zarejestrowane na zonę (nie mamy rozdzielności majątkowej) Czy mogę je wciągnąć na ŚT lub prowadzić dla niego Kartę Przebiegu? Czy wystarczy jak będę współwłaścicielem ? Przy Karcie Przebiegu takie auto zgłasza się jakoś w US ?
Tak. Czyli tak jak wcześniej opisano. Dziękuję bardzo.
Ok, przeczytałem te watki ale nie znajduję odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, mianowicie:
Firma jednoosobowa - KPR + VAT. Dwa auta obu jestem współwłaścicielem (drugim jest żona)- nie chcę ich wciągać w ewidencję ST. Pytania; 1. Chcę prowadzić dwie ewidencje dla tych samochodów (ponieważ jeden jest na PB drugi ON) - w celu wliczania w koszty tankowań - czy mogę używać dwóch samochodów jako firma jednoosobowa zakładając że oba te auta są osobowe i oczywiście z książki nie będzie wynikać, że tego samego dnia jeździłem dwoma autami :-). 2. Miejsce zgłoszenia działalności jest to samo co zamieszkania, czy w związku z tym mogę wliczać w koszty miesięczny abonament za parking strzeżony (pod domem) dla tych dwóch samochodów? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanko, czy jeśli kupiłem radio do samochodu firmowego to mogę to podciągnąć pod koszty? Czy mam to wpisać do Ewidencji przebiegu cz też do KKPiR?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Witam,
czy jako członek zarządu sp. z o.o. i jednocześnie jej etatowy pracownik mogę wliczać w koszty paliwo prywatnego samochodu używanego w celach firmowych? Pozdrawiam, Paweł
Witam. Założyłem firmę w której będę używał auta dostawczego oraz pewnie własnego prywatnego. Auto dostawcze będzie w leasingu a z prywatnym co byście radzili zrobić?? W firmę wciągnąć czy jak?? Bo czytam i czytam i mam coraz większy mętlik w głowie... Nie wiem już co się opłaca bardziej a co mniej. JAkie są korzyści z wciągnięcia auta w firmę??I jak to jest z tym VATem?? bo nie jestem vatowcem póki co. Ale myślę czy nie być. Czy jak biorę auto w leasing to dostane zwrot VATu czy leasingodawca?? Na czym to polega?? jak kupię auto za 50tys. to mi oddadzą 9tys??
proszę o pomoc i sorry za niewiedzę...;]
witam
rowniez mam pytanie odnosnie samochodu prywatnego i firmy: Posiadam samochod prywatny, ktory chce wrzucic jako srodek trwaly do firmy. Samochod nie jest nowy, wartosc okolo 25 tys, czyli miesiecznie moge wrzucic w koszty jakies 833 zl ((25*0,4)/12), zgadza sie? Czy poza tym moge tez odliczac koszty paliwa, ubezpieczenia, remontow bez jakiejkolwiek ewidencji (rozumiem ze tylko faktura)? czy moge w jakis sposob wykreslic ze srodkow trwalych samochod i pozniej go sprzedac nie placac podatku? pozdrawiam mathorn
Sluchajcie to jak to jest, kupuje sobie np. jakiegoś suva w leasing, to jak sie odlicza vat, bo od wynajmu samochodu masz pelen odpis, a przecież to na podobnych warunkach.
poczytałam cały temat i mam pytania, na które nie znalazłam odpowiedzi:
chcę sobie kupić samochód około 10-letni. nie mam zniżek, bo to mój pierwszy samochód, więc zrobię darowiznę tacie, załóżmy 10% i będzie tata współwłaścicielem, a ja będę miała zniżki. I teraz moje pytanie: w tym przypadku chyba nie mogę wciągnąć samochodu jako środek trwały, pozostanie mi tylko ewidencja przebiegu? Czy jak tata napisze, że ja jestem jedynym użytkownikiem to już mogę? a może lepiej kupić samochód na nazwę firmy (mam jednoosobową DG, ale niestety nazwę mam inną niż imię i nazwisko) i firma niech tacie użyczy? najprościej było by olać zniżkę taty i zarejestrować tylko na siebie... dzięki z góry za odpowiedź
Na umowie kupna sprzedaży piszesz dwóch właścicieli. Rejestrujesz na dwóch właścicieli i tak samo ubezpieczasz. Praktycznie zaraz po zakupie piszesz oświadczenie, że tato autem nie będzie jeździł, wiec ty jesteś jedynym użytkownikiem. Amortyzujesz całość auta i wliczasz wszystkie koszty.
Podsumowując, żebym nic nie pomieszał. Prowadzę jednoosobowa firmę, nie jestem vatowcem. Samochód osobowy kupiony niecałe pół roku temu, zarejestrowany na żonę i mnie (w tej kolejności). Wpisuje go do rejestru środków trwałych i odliczam 20% aktualnej wartości samochodu rocznie przez 5 lat + przeglądy + naprawy + ubezpieczenie + paliwo. O wpisaniu auta do rejestru nie muszę nikogo informować a auto jest zarejestrowane jak dotychczas. Wszystko sie zgadza?
A moze najpierw napisz w jakiej formie podatkowej sie rozliczasz,bo widze ze tak prosto se to wyobrazasz a to nie jest tak chop siu...
A co niby nie jest tak chop siu... ?
Jestem początkującym przedsiębiorcą i bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi kilku rzeczy:
jestem współwłaścicielem samochodu osobowego za 10 tys zł , czy mogę go wciągnąć na firmę jako środek trwały będąc współwłaścicielem?? jak to zrobić?? i czy warto ? rozumiem że później będę musiał zapłacić podatek (19%) jak go sprzedam np. po 3 latach), na plus będzie to że dodatkowo amortyzował go będę przez 2,5 roku po 40% rocznie czyli ~333zł miesięcznie będę mógł wpuścić w koszty (odjąć od dochodu) + wszystkie faktury za paliwo (tez tylko od dochodu bo vatu mi nie zwrócą jako ze to osobówka ) a jak z częściami a vatem, czy części tez tylko od dochodu?? inna możliwość to kilometrówka ale jako że samochód jest na 2 osoby to rozumiem ze musze mieć od niego umowę użyczenia tak ?? i posiadając umową automatycznie już mogę odliczać koszty (od dochodu) czy jakieś dokumenty jeszcze potrzebuję??? będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.... PS jestem VATowcem ;)
Rozliczam się na normalnych zasadach, podatkiem progresywnym. Teraz jest chop siup? dobrze to wszystko pojąłem?
|
|