|
Prywatny samochód a Firma - strona 7 |
Prywatny samochód a FirmaBiznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
A co niby nie jest tak chop siu... ?
Jestem początkującym przedsiębiorcą i bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi kilku rzeczy:
jestem współwłaścicielem samochodu osobowego za 10 tys zł , czy mogę go wciągnąć na firmę jako środek trwały będąc współwłaścicielem?? jak to zrobić?? i czy warto ? rozumiem że później będę musiał zapłacić podatek (19%) jak go sprzedam np. po 3 latach), na plus będzie to że dodatkowo amortyzował go będę przez 2,5 roku po 40% rocznie czyli ~333zł miesięcznie będę mógł wpuścić w koszty (odjąć od dochodu) + wszystkie faktury za paliwo (tez tylko od dochodu bo vatu mi nie zwrócą jako ze to osobówka ) a jak z częściami a vatem, czy części tez tylko od dochodu?? inna możliwość to kilometrówka ale jako że samochód jest na 2 osoby to rozumiem ze musze mieć od niego umowę użyczenia tak ?? i posiadając umową automatycznie już mogę odliczać koszty (od dochodu) czy jakieś dokumenty jeszcze potrzebuję??? będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.... PS jestem VATowcem ;)
Rozliczam się na normalnych zasadach, podatkiem progresywnym. Teraz jest chop siup? dobrze to wszystko pojąłem?
Dobrze pojąłeś i prawie dobrze napisałeś. Dodam tylko, że jeżeli jest to samochód uzywany przez ponad pół roku, to można zastosować indywidualną stawkę amortyzacyjną.
Maksymalny możliwy do zastosowania odpis to 40% w skali roku, czyli odpisuje się wartość pojazdu przez 2.5 roku, a nie przez 5.
O, to ciekawe. Czy w takim razie mogę odpisywać auto starsze niż pół roku przez 5 lat po 20%, albo przez 4 po 25%?
albo przez 2.5 roku po 40%, albo przez 3 lata po 33,3%... itp... 40% to najwyższa dopuszczalna do zastosowania stawka amortyzacyjna.
Tylo nie "auto starsze niż pół roku", ale auto użytkowane przez więcej niż pół roku (przez dowolną osobę niekonicznie przez ciebie)
a napiszcie czy ja tez dobrze rozumuje czy nie bardoz ?? i jka z tą umwą uzyczenia skoro jestem wspówłascicielem??
czyli mogę zamortyzować w tym roku 20%, a później przez 2 lata po 40% (samochód kupiony niedawno, tata jest współwłaścicielem, ja jedynym użytkownikiem)? od czego zależy, czy przez 2,5 roku czy przez 3, jak pisał Wielkot? Sama wybieram przez ile lat chcę amortyzować?
dzięki za odpowiedź
Mam pytanie.
Ja nie mam książki ewidencj przebiegu i pojazdu wpisuje to wszystko w zeszyt i wobec tego mam pytanie gdyż paliwo rozliczam kwotą brutto,części i naprawy rozlicza sie kwotą netto a Vat od Vatu tak? a co z ubezpieczeniem samochodu?opłatą za autostradę? Proszę o szybką odpowiedź.
Opłata za autostradę to zwykły koszt, którego nie trzeba wpisywać do ewidencji przebiegu, a koszt ubezpieczenia możesz zaliczyć do kosztów uzyskania w zasadzie tylko wtedy, gdy masz wpisany pojazd do ewidencji ST.
Choc znam przypadki że urzędnicy US "przymykają oko" na zaliczone jako wydatki w ewidencji pojazdów koszty ubezpieczenia.
a czy jako cel wyjazdu samochodu prywatnego moge wpisywac podroz z miejsca zameldowania do miejsca siedziby firmy (miejsce siediziby to kilka pomieszczeń w innym moim domu ) ??
Chciałabym kupić na firmę samochód osobowy od prywatnej osoby na PB, 6-letni.
To moja pierwsza działalność, a samochód wykorzystywany będzie na dojazdy do klientów - niezbędny. Jakie dokumenty muszę wypełnić i jakie koszta poniosę przy zakupie/"wciągnięciu" auta na firmę? Jak i co mogę rozliczać? Chcę tylko wiedzieć czy to prawda, że zakup samochodu na firmę - tak, a kosztów związanych z jego eksploatacją - nie. Pozdrawiam mariqa
Witam prosze o pomoc
Wlasnie rozpoczynam DG w malej gastronomi. Posiadam samochod prywatny od roku i nie zalezy mi ewidencji przebiegu. Chodzi o to ze bede musial przewozic gotowe potrawy z innego punktu gastronomicznego w przenosnych termosach-lodowkach. Da sie to zalatwic bez wciagania auta na firme?? i ew. jak przystosowac auto do takiego transportu z punktu widzenia senepidu?? Mam sedana czyli bagaznik jest odizolowany od czesci pasazerskiej. Prosze o pomoc Dzieki z gory!!
Witam
Przeczytałem wątek i nie znalazłem odwiedzi na następującą rzecz. Rozumiem, że z jednej strony jest kilometrówka z drugiej koszty z faktur i bierze się mniejszą kwotę. Ale jeśli używam samochodu prywatnego do celów firmowych (bez ewidencji w ŚT) to jak przy taknowaniu (całego baku) wezmę fakturę za paliwo, to ona obejmuje moje prywatne jazdy jak i firmowe. Czy wtedy poprawne jest wpisanie kwoty całej faktury do ewidencji pojazdu? Jak coś takiego rozwiązać? Pozdrawiam
Napisać na fakturze (może być długopisem) ile jest na takie a ile na takie cele.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Prywatny samochód a Firma - strona 7": - prywatny samochód - VAT - samochód prywatny w firmie - Samochód prywatny do firmy - Prywatny samochód wykorzystywany do celów służbowych - jak wciągnąć prywatny samochód osobowy na firmę?
|
|