|
Przedszkole |
Przedszkole
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Zastanawiam się nad prywatnym przedszkolem. Może ktoś ma doświadczenie i coś podpowie ??
też kiedyś o tym myślałem i doszedłem do wniosków:
- albo bardziej "elitarne", większe opłaty, ale mniejsze grupy, lepszy sprzęt, nawet nie duży budynek, lekcje angielskiego, wyjścia do teatrów szkolnych itd... - albo odwrotnie taniej a gorzej. ta pierwsza opcja wydaje się logiczniejsza. warto byłoby gdyby budynek przedskola miał dodatkowy własny plac zabaw. wliczyć trzeba masę rzeczy na start: sprzęt na pewno nie tani - zabawki, materace, coś do leżakowania, naczynia, meble, pomoce naukowe i szkolne, sam budynek lub dzierżawa, do tego opłaty miesięczne też nie małe przynajmniej 2 opiekunki + nauczyciel angielskiego lub niemieckiego. należy się zastanowić nad posiłkami - może kucharka a może lepiej dogadać się z pobliskim jakimś punktem gastronomicznym. Dość wiele pytań. A wy co o tym sądzicie drodzy tubylcy? PS. to mój pierszy post swą drogą - witam wsystkich! :P
Chcę otworzyć przedszkole. No i brakuje mi kluczowej przewagi strategicznej - na razie takiego pewniaka nie znalazłem. 'czuję' duży popyt, ale statystyki pokazują niż demograficzny. Prędzej czy później to się odbije. Jak zagwarantować sobie pewność, że to do mnie a nie do konkurencji uderzą ludzie?
Przewaga konkurencyjna to lokalizacja - bo miejsc nadających się na przedszkola w pobliżu blokowisk nie ma zbyt wiele - a więc kto pierwszy ten lepszy. Przewaga konkurencyjna - o ile konkurencja jest słaba - to też może być dobra kadra, dobra jakość usług. Ale STRATEGICZNA przewaga? Taka trwała, która jednoznacznie przyciągnie ludzi do mojego przedszkola? Teraz wszystkie prywatne przedszkola starają się mieć język angielski, dobry program i usługi na jak najwyższym poziomie. Macie pomysł na strategiczną przewagę?
Straegiczna przewaga moze byc cena.ale to niekoniecznie. wysatrczy ze rozreklamuejsz sie tak abrdzo ze ludzie myslac przedzszkole pomysla o twojej firmie.
A co do twoich obaw o niz demograficznych. teraz czeka sie 2 lata na miejsce w przedszkolu dlatego jak nastanie ten kryzys to poporstu zmiejszy sie czas oczekiwania do roku. a twoje przdszkoel ciagle pelne :]
cena to raczej nie jest przewaga strategiczna - dlatego że wszyscy mogą cenę obniżyć - i to nie wyróżni mojego przedszkola. Zresztą tu liczę na małą elastyczność cenową - tzn. że cena będzie wysoka - a ludzie i tak przyjdą. Tylko za tą cenę dostaną coś więcej.
Rzeczywiście jest tak że długo się czeka na przedszkole (w przedszkolu mojego synka w kolejce czeka kilkanaście dzieci) - ale nie chcę się opierać tylko na tym że jest dużo chętnych a za mało przedszkol. Chciałbym czymś fajnym przyciągnąć klientów: czyli rodziców i dzieci :)
Witam,
1. nie chodzi o to, aby obnizac cene (bo przeciez mamy zarabiac jak najwiecej), ale oto, aby dac cos za co bedzie warto zaplacic 2. moja propozycja na przewage: - zainstaluj webcamy i daj mozliwosc rodzicom podgladania via Internet jak bawia sie ich maluchy ;) Pozdrawiam Jerry PS: cos mi swita, ze taki temat byl juz proruszany, poszukaj w archiwum
Przewaga strategiczna - kamery właśnie!
Kilka tygodni temu nawet w wiadomościach mówili o przedszkolu z kamerami i wypowiedzi zadowolonych rodziców, którzy tylko dlatego wybrali TO przedszkole, bo mogą obserwować swoje dzieci przez internet będąc w pracy.
to rzeczywiście mocny atut. zastanawiam się jak na taki pomysł zareagują przeszkolanki :) istny wielki brat :)
dzięki za pomoc :) czy macie jeszcze jakieś pomysły?
Witam,
- moze prowadz usluge odbioru dziecka z domu i odwiezienie go do domu na konkretna godzine. Zwykle rodzice to robia lub prosza o to znajomych (po uprzednim ich zgloszeniu w przedszkolu), a Ty mozesz wprowadzic taka usluge ;) - moze zaoferuj, jako dodatek, opieke nad dziecmi w poznych godzinach, jak rodzice beda mieli wyjscie ze znajomymi, na imieniny czy po prostu razem spedzic troszke czasu, to podrzuca malucha do takiego wieczorenego przedszkola, - przewage mozesz wybudowac tez na jakosci jedzenia, jesli mozesz zalatwic jedzenie (lub polprodukty) "ekologiczne" itp. (takie jakie przez rodzicow uwazane sa za najlepsze dla dzieci - sorry ja dzieci nie mam wiec nie bardzo sie na tym znam ;) ), Pozdrawiam Jerry
Witam, prowadzę TO przedszkole z kamerami i wierzcie mi, że dobre NAUCZYCIELKI (doceńmy ich wykształcenie i nie nazywajmy przedszkolankami!) nie mają obiekcji co do pracy w obecności kamer. Pozdrawiam. W razie pytań proszę o kontakt na maila.
Taką przewagą może być rozszerzenie usług przedszkolnych o szkolenie, counselling dla rodziców jak wychować swoje dzieci w wieku 3-5, gdy kształtuje się najbardziej ich psychika, programowo wpisany udzial rodzicow w zajeciach. Uznanie, że wychowanie przedszkolne jest usługą wykraczającą poza wykonanie pewnego programu i przechowanie dzieci od-do, że wiąże się z zapewnieniem bezpieczeństwa w którym dziecko będzie naturalnie rozwijało swoje zdolności.
Oglądam ostatnio często z żoną supernianię. Rodzice klasa średnia "robiący karierę" zupełnie nie znający się na wychowaniu dzieci, robiący sobie i dziecku krzywdę, ... aż ręce opadają. W większości przypadków Niania uczy rodziców jak zorganizować sobie życie, jak byc konsekwentnym, jakich zachowań nieprawidłowych powinni sami rodzice unikać i pewnie niejedną parę uchroniła od rozpadu tylko dlatego, że wprowadziła do życia rodziny harmonogram, nauczyła sztuki rozmowy... uświadomiła jakie są obowiązki każdego z domowników - zupełnych podstaw, jak żyć. Poza tym takie dzieci rodziców robiących kariery są strasznie biedne, łakną atmosfery rodzinnej, bezpieczeństwa, które uczyni je odważnymi ... a nie niekończących się dodatkowych kursów, na które kiedyś przyjdzie czas. Obawiam się że będziemy mieli coraz więcej nerwic i samobójstw coraz młodszych dzieci, które nie zadowoliły oczekiwań swoich rodziców, nie dorównały równieśnikom... A w domu dzieciom zabiera się dzieciństwo, sadza przy telewizorze i jest wygodnie: "dziecko jest wyłączone". ------ Odnośnie kamerek, to mam mieszane uczucia, czy chcecie, żeby dzieci żyły "naturalnie" w ambiencie "uspokajającym", czy w techno-kontrolowanym klaustrofobicznym terrarium. Ja bym wolał dla mojego dziecka park w japońskich klimatach, pelno drzew do lazenia po nich, trawy i piasku, słońca i fresh air, karmników dla sikorek zimą i zabawek zrobionych z kasztanów... Poza tym chciałbym ufać wychowawczyni, chcialbym żeby z żoną czasem zjadła ciasto i kawe i miała czas porozmawiac o naszym dziecku. Wtedy kamerki sa niepotrzebne, wystarczy zdjecie w ladnej ramce przy kompie.
Od dawna chodzi mi po głowie taki pomysł. Myślę o otwarciu przedszkole lecz kompletnie nie wiem od czego zacząć. Jakie warunki trzeba spełniać żeby otworzyć taką działalność? Pewnie trzeba mieć jakieś pozwolenia czy coś w tym rodzaju? Czy bank udzielił by mi kredytu na otwarcie takiego biznesu? Proszę o jakieś info na ten temat. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Witam
Slyszalem ze mozna zakladac przedszkola w domach i placa za jedno dziecko 200 zl na mies. slyszal ktos o tym ? Pozdrawiam
Jeżeli masz skończone studia pedagogiczne to czemu nie-płacą,ale zależy gdzie- w Gdańsku rodzic musi zapłacić 600 zł i w górę za opiekę-niańkę,wyżywienie,zajęcia dodatkowe-taniec,kółka etc.,musisz mieć od sanepidu pozwolenie,odpowiednie papiery i masz prywatne przedszkole...
Witam,
Chciałabym założyc prywatne przedszkole, (podobno ciągle brakuje miejsc), czy jest szansa, na jakąs dotację, ewentualnie jakiś preferencyjny kredyt?Prowadzę już działalnośc gospodarczą, od marca tego roku, więc dotacje na rozwój własnej działalności raczej nie wchodzą w grę?Z góry dziękujęza odpowiedź.Jeżeli był już poruszany taki temat proszę o link.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|