Dzień dobry!
To mój pierwszy post na tym forum, jestem studentką ostatniego roku pedagogiki wczesnoszkolenej, robię również podyplomówkę z zarządzania oświatą.
Marzę o otwarciu prywatnego przedszkola i zastanawiam się, czy to dobry pomysł w mieście ok. 25 tys. mieszkańców? Wydaje mi się iż najlepszym sposobem biorąc pod uwagę wymogi sanitarne, ppoż i inne byłaby budowa takiej placówki od podstaw. Jeśli byłabym pewna, że to się powiedzie, to z pozyskaniem kredytu do ok. 400 tys nie miałabym problemu. Mam upatrzone pewne miejsce pomiędzy dwoma nowymi osiedlami, w których mieszka dużo młodych ludzi. Chciała bym to zrobić w ten sposób,że najpierw powstałby budynek z powiedzmy 4 pomieszczeniami, wiadomo, że na początku nie miała bym pełnej obsady, dlatego byłby on tak skonstruowany, że np. połowę można by wynająć bądź prowadzić tam inna działalność. Mam naprawdę fajne pomysły na rozreklamowanie placówki, chciałabym by akcja promocyjna była związana ze zdrowiem dzieci, ekologią(modne) , zdrowym żywieniem, nauką przez zabawę, a nie kreowaniem dzieci na żywe komputery przygotowane do wyścigu szczurów. Co Państwo o tym myślą? bardzo mi zależy na opiniach ludzi którzy mają swoje mniejsze lub większe biznesy. Osobiście jestem przekonana do takiego interesu, tylko nie wiem, czy powiedzie się to w małym miasteczku?
Aha, czy dobrym pomysłem na rozpoznanie rynku byłoby np. pozostawianie ankiet na temat przedszkola choćby w sklepach z artykułami dla dzieci?
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.