|
Przejęcie działalności - jak to wygląda |
Przejęcie działalności - jak to wygląda
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Mój dziadek prowadzi od kilkunastu lat sklep ogólnospożywczy, niedawno stwierdził że ma już dość i chce mi przekazać sklep. Jak to musi wyglądać? I czy można liczyć na dotacje na prowadzenie działalności gospodarczej? Jestem osobą bezrobotną, zarejestrowaną w urzędzie pracy.
Moim zdaniem najlepiej byłoby gdybyś założył własną firme w tedy możesz uzyskać jakieś dotacje na rozpoczęcię działalności i np "wykupienie towarów od dziadka". Nie wiem czy istneje typowe przejęcie firmy, ale na pewno można zrobić to w ten sposób.
A ile czasu musiało by upłynąć od zakończenia działalności przez dziadka by rozpocząć nową?
Nic, możesz nawet działalność założyć wcześniej niż Twój dziadek zamknie swoją
Na pewno istnieje takie typowe przepisanie firmy, ale radzę wstawić to zapytanie w dziale prawnym. Pozdrawiam
Przy jednoosobowej działalności raczej nie można przejąć firmy. Firma jest na stałe związana z człowiekiem.
Jeżeli chcesz dostać dotację, powinniscie zrobić tak:
1. Zgłaszasz w urzędzie pracy chęć podjęcia działalności i we wniosku piszesz, że dotacja jest Ci potrzebna na odkupienie wyposażenia sklepu. 2. Lokal - jeżeli jest wynajmowany - promesa cesji umowy najmu. 3. Dziadzio likwiduje działalność i robi inwentaryzację końcową - dla niego to jest przychód. Jeżeli jest na zasadach ogólnych - zapłaci podatek. Spokojnie !:) 4. Odkupujesz od Dziadzia towar - dla Ciebie to jest koszt. Robisz inwentaryzację początkową. To co „zapłaci” Dziadzio - nie zapłacisz Ty. 5. Lokal - to jest sprawa tylko i wyłącznie między stronami najmu. Koszt najmu - to Twoje koszty, obniżają Ci podstawę opodatkowania. Dla fiskusa nie ma znaczenia relacja rodzinna między stronami, chyba, że Dziadzio chce Ci to podarować - podatek od darowizny. Legalnie i na wprost, bez kombinowania. Możesz zweryfikować moje informacje w US. Dobrze jest „ciągnąć za język” w nie swoim US. W przypadku ryczałtu - Ty nie masz kosztów. To jest raczej nieopłacalne. Pamiętaj: „Urzędnik administracji państwowej ma obowiązek poinformować petenta o najkorzystniejszym dla niego rozwiązaniu” - KPA (pod odpowiedzialnością karną).
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przejęcie działalności - jak to wygląda": - Dotacja na przejęcie działalności - Przejęcię działalności, jak to zrobić prawnie - "Kupno" działalności gospodarczej (przejęcie pizzerii) - Jak to wygląda?? - vat jak to wyglada?
• Strona 1 z 1
|
|