|
Przejecie parku maszynowego, istniejacego biznesu |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Mam problem, przeczytalem ze srodki z funduszu pracy z UP nie daja na rozkrecenie biznesu ktory ma byc przejety. Dziwne osoba ktora to likwiduje, likwiduja tym samym miejsce pracy. Ja chce stworzyc nowe o profilu takim podobny ale rozszerzonym o pare innych. Dlaczego chcac odkupic park maszynowy i pracowac na wlasny rachunek, tepia taki sposob i nie daja dotacji z funduszu pracy :( ??? Gdzie mozna uzyskac jakies inne srodki na ten typ pierwszej dzialnosci ?
A po co wpisywać we wniosku, że przejmujesz? Wystarczy kupić używane :-)
Powaznie ?? Nie wiem na ile powazne sa ich stwierdzenia,ze sprawdzaja jednostki i dokonuja kontroli? Znajomy chce odstapic chce punkt w hali wielkopowierzchniowej i chce kontynuowac ten biznes i nie wiem czy w razie czego nie przyczepia sie do tego ze nie tworze miejsca pracy a przejmuje. Ale skoro on rezygnuje to znaczy ze on jest potencjalnym bezrobotnym a ja rozpoczynam niby nowa dzialalnosc. Przejdzie taki "myk" jak napisales ze jest uzywane ?
Twoją firmę sprawdzą - to masz jak w banku.
Nie widzę jednak problemu z odkupieniem używanych rzeczy - znajomy likwiduje działalność a Ty otwierasz nową. Ja w ogóle bym we wniosku przemilczał fakt, że taką działalność prowadził znajomy. A używane rzeczy także można kupić. Sprawdź tylko w regulaminie jakich dodatkowych papierów będą chcieli (czy tylko ofertę na nowe rzeczy o takiej samej funkcjonalności czy może wycenę rzeczoznawcy).
Wlasnie, z obsluga w moim starostwie to jest jakas totalna mowiac "porazka", siedza dwie mlode nie powiem brzydko...i widac petenta rozmawiaja w tak lekcewazacy sposob zeby tylko sie pozbyc. Umowie sie chyba na rozmowe z z-ca starosty ale z kierownikiem tejze komorki i pogadam co tam potrzebuja bo na pomoc tych "panienek" nie mam co liczyc. To bylo dobrze, on rezygnuje a ja na drugi dzien zakladam swoja DG. odkupujac park maszynowy co oczywiscie mi wszystko "pofakturuje" odpowiednio. Naczytalem sie tych ustaw, rozporzadzen MGiP oraz inne wynazlki i nigdzie nie znalazlem ze nie moze to byc kontynuacja biznesu. Na innych stronach UP nie ma takiej wzmianki a u nas jest. Serdecznie dzieki za rade :)
daj znać jak poszło.
Poki co UP dalem sobie spokoj, bo dopiero bedzie wiadomo czy beda mieli kase na dotacje, wiadomo bedzie po 15 wrzesnia. Miedzy czasie okazalo sie ze w moim regionie dziala jeszcze program ZPORR 2.5 Promocja przedsiebiorczosci i mozliwe ze zalapie sie na ostatnia ture szkolenia. Dzis wlasnie wrocilem z rozmowy tzw. kwalifikacyjnej. Ponoc bardzo zadko zdarzaja sie odrzucenia wnioskow, z regolu agencje staraja sie ponoc pomoc beneficjentom aby glupich bledow nie narobic. Gorzej z wyplata kasy, przeciaga sie to do 3-4 m-cy :(( Teraz mam zgryz bo nie wiem jaka dotacje ugryzc. Chcialem od stycznia rozpoczac a Ty troche niewiadomych sie narobilo.
|
|