Witam wszystkich forumowiczów!!!
Zwracam się do Was z gorącą prośbą.
Mam możliwość odkupienia działalności gospodarczej tj. sklepu. Właściciele rezygnują z biznesu ze względu na stan zdrowia. Znam się na tej branży, ale nigdy nie prowadziałem żadnego biznesu.
Sytuacja przedstawia się w taki oto sposób:
- posiadajacy tą działalność są tylko wlaścicielami budynku (blaszak) i towaru
- działalność prowadzona jest na terenie (gruncie) nie należącym do właścicieli sklepu tj. płacą czynsz za wynajem gruntu pod sklep (ma się nie zmienić po przejeciu biznesu przeze mnie)
- według zapewnień właścicieli firma jest dochodowa - choć zysk sezonowy (jak to sprawdzić???)
- na pewne towary potrzebne są zezwolenia
- przez okres jesienno-zimowy sklep nie przynosi zysków, ale koszty pozostają (4 pracowników, czynsz za wynajem, media)
- właściciele proponują wejście w spółke, a następnie odkupienie sklepu jako już wspołwłaściciel
Moje pytanie brzmi:
1. W jaki sposób najlepiej przejąć ten sklep??
2. Na co zwrocić uwage przy podpisywaniu umowy najmu terenu (pieniądze zapłacone za biznes, kontakty i towar zwrócą się po okolo 3-4 latach, więc umowe chce podpisac przynajmniej na 8 lat)??
3. Czy przejmując sklep jako wspolwłaściciel automatycznie przejmę też zezwolenia po poprzednim właścicelu na sprzedaż artykułów wymagajacych zezwoleń??
4. Czy cena za biznes wyliczona w taki oto sposób
wartość budynku + wartość towaru + 2*uśredniony miesięczny zysk
jest dobrą ceną??
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam