Witam
Ojciec chce ma mi zrobić przelew na kwotę jak w 100000 zł na zakup mieszkania. Oczywiście pieniądze są legalne. Czy w związku z tym US może naliczyć mi podatek ?
|
Przelew 100000 pln |
Przelew 100000 pln
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Witam
Ojciec chce ma mi zrobić przelew na kwotę jak w 100000 zł na zakup mieszkania. Oczywiście pieniądze są legalne. Czy w związku z tym US może naliczyć mi podatek ?
Powinieneś zgłosić przelew (darowiznę) do US (już po fakcie przelania) - masz na to z tego co kojarzę pół roku (ale trzeba sprawdzić w ustawie, bo nie jestem pewien tego terminu). Więc zgłaszasz do US i skoro jest to ojciec to nie płacisz podatku (niezależnie od kwoty). http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/spadki.pdf
Tak ale w przypadku darowizny przez 10 lat obowiązują później kwestie spadkowe. A gdybym kwotę podzielił na 2 przelewy po 33 tyś, przelał na dwa różne konta, a pozostałe 34 tyś wpłacił bym na konto w oddziale banku.
jesli otrzymałeś daorwiznę/pożyczkę, której nie zgłosiłeś, to zapałcisz podatek, mimo, ze jest ona pod określonymi warunkami zwolniona z podatku. a rozważajac publicznie metody obejscia prawa, może juz teraz narażasz sie na sankcje. pozdrawiam
"a rozważajac publicznie metody obejscia prawa, może juz teraz narażasz sie na sankcje."
jakie to prawo skoro ojciec synowi nie może legalnie przelać pieniędzy, bo w przypadku ewentualanej śmierci będę się musiał dzielić z innymi
A możesz rozwinąć co dokładnie masz na myśli? Dostajesz darowiznę i że niby po ewentualnej śmierci masz się nią z kimś dzielić? Masz na to jakiś paragraf (z ciekawości, bo nie słyszałem o czymś takim)? A co do przelewu na kilka kont to nic nie da. Być może US tego nie zauważy i będziesz mieć spokój, ale jeśli zauważy...
chodzi mi o to że w przypadku śmierci ojca wszystkie darowizny wlicza się do puli spadkowej i będę musiał oddać część mojej darowizny bratu
pewnie, dziś prawo jest do d... bo zabrania Kalemu kraść korwy, jutro jak Kalemu ukradną prawo będzie ok. ojciec może ci dac kasę, jak najbardziej, czyniąc darowiznę.
może też skorzystać z polisy inwestycyjnej, żeby to zrobić. świadczenie na rzecz uposazonego z polisy nie wchodzi do masy spadkowej. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przelew 100000 pln": - 100000 - kredyt 100000 zł - 100000 PO 100ZL - Mam 100000 PLN na jakis biznes.... - mam 100000 zainwestuje w ciekawy biznes
• Strona 1 z 1
|
|