Dlaczego raz bank kasuje mnie 3,50gr za jakis przelew ktory robie.
Od czego to zalezy.
Przeciez przy przelewie przez internet nie wybieram zadnej opcji typu "przelew elixir"
|
Przelew Elixir |
Przelew Elixir
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Dlaczego raz bank kasuje mnie 3,50gr za jakis przelew ktory robie.
Od czego to zalezy. Przeciez przy przelewie przez internet nie wybieram zadnej opcji typu "przelew elixir"
Napisz jaki bank i skąd dokąd przelewasz pieniądze i z jakiego konta? Dodatkowo za elixir (wszystkie przelewy idą tym sposobem) nikt nie kasuje, płaci się tylko za przelewy wykonane poprzez sorbnet (usługa raczej dla dużych kwot).
Konto posiadam w BZWBK tam tez wykonuje te operacje. Z konta 87 1090 .... .... .... .... na konto
06 1020 5226 3072 0000 0011 8259 Telefonia DIALOG S.A. (godzina jakos była 14...-15) 2010-02-15 2010-02-15 tyt. operacji: Opłata za przelew ELIXIR-k.el. -3,50 1 237,53 Drukuj Więcej 2010-02-15 2010-02-15 tyt. operacji: Nr klienta: XXXXX / Faktura FVT-105XXXX -94,98 1 241,03 Drukuj Więcej NIE CHCE PLACIC ZA COS CO JEST MI NIEPOTRZEBANE DLA MNIE PRZELEW MOZE ISC NAWET 2 dni (Bo zawsze place przed terminem) Oczywiscie zadko sie to zdaza zeby mi zabierali 3.50gr ale raz na 8 przelewow ... A korzystam z tej formy platnosci bardzo czesto... Ale moje przelewy nie przekraczaja kwoty 300zl Oczywiscie mam 5 przelewow darmowych w miesiacu , przez potwierdzenie smsem, reszte po 20gr Ale nie wiem z tym elixirem o co chodzi Jak ominac ten elixir ? czy przelewy robic po nocach kiedy banki ni emaja mozliwosci przelania tego w ciagu 2,3 godzin? Tu np jest przyklad BPH I sesja ELIXIR – 11:45 – 12:15, - II sesja ELIXIR – 15:45 – 16:15, - III sesja ELIXIR – w następnym dniu roboczym. "Elixir działa tylko w dni robocze. Robiąc przelew w sobotę/niedziele (albo w piątek wieczorem) pieniądze trafią dopiero w poniedziałek i wyjdą pierwszą sesją wychodzącą (czyli np. w mBanku jest to godzina 5:55)." CZYLI JAK PRZELEWAM W SOBOTE RANO TO TO NIE BEDZIE ELIXIR !? I NIKT MI KASY NIE ZABIERZE ZA TO ? BO NIE WYWIAZALI SIE Z USLUGI bo pieniaedze dopiero na konto 2giej osoby trafia za 2 dni ?!
To jest zbiorcza opłata za przelewy.
ricoe,
nie wiem czy masz konto firmowe czy prywatne ale: - dla firm są sztywno ustalone zasady naliczania opłat i jeśli coś ci się nie zgadza atakuj bank - dla osób fizycznych zasadniczo przelewy sa oferowane za darmo. Elixir: To jest system rozliczeń krajowych w walucie złoty polski, obsługiwany przez Krajową Izbę Rozliczeniową (http://www.kir.pl). Systemem rozliczeń kieruje regulamin rozliczeń KIR. Przelewy na I sesję przyjmowane są od banków uczestników rozliczeń do 9.30, na II do 13.30 i na III do 16.00. KIR na rozliczenie danej sesji i dostarczenie wyników do banków ma około 2-2,5 godziny po każdej sesji. Krajowe systemy rozliczeniowe nie działają w nocy więc wysyłanie przelewu w nocy nic nie pomoże. Dla przelewów niskokwotowych nie ma alternatywy poza wpłatą osobistą w okienku instytucji, której masz zapłacić ale to jest zabójstwo :) To ile czasu przelew jest realizowany zależy od banków. Jeśli twój bank np przyjmuje przelewy na dzień dzisiejszy do 11.00 to jeśli dostarczysz go o 12.30 to mimo że jest przed II sesją bank wyśle go następnego dnia. Sprawdź dokładnie jakie godziny dostarczania przelewów masz w swoim banku. do tego dochodzą jeszcze banki, które np nie księgują otrzymanej III sesji w tym samym dniu tylko dzień później i już masz 3 dni.
Czyli nie dosc tego ze place 20 gr od przelwu
To jeszcze ta zbiorcza ;\ A w mBank jak to bedzie wygladac ? mbank . pl/przewodnik/tpio/ekonto.html
Czyli w bzwbk konto >30(klient indywidualny) za kazdy! przelew place 50gr -1zl (za 5 pierwszych bez oplat) + powyzej 5ciu(przelewów) 20gr od kazdej nastepnej operacji +50 gr - czyli za kazdy przelew (po 5tej transakcji) 70gr . jezeli jest tak jak ktos napisal ze ta oplata za elixir jest zbiorcza - bo ma racje sprwadzilem i raz mialem -3.50 , pozniej zrobilem 15 przelwow - w nowym miesiacu (za elixir wyszlo) 6zl - jezeli by byl po 50gr to bylo by 7,50 -1zl za bezplatnych 5 smsow = 6,50 . chyba ze te bezplatne smsy - nie sa rownoznaczne z bezplatnymi transakcjami to by sie nie zgadzalo - bo bezplatny sms nie oznacza bezplatnej transakcji chyba
indywidualni . bzwbk . pl/konta/dla-mlodych/przed-30/oplaty-i-prowizje/konto-30-oplaty-i-prowizje.html Dzieki za pomoc jakos sobie z tym poradze, ale popatzre na inne oferty bankow Bo moim zdaniem 70gr za przelew internetowy to za duzo. 20x70gr = 14zl miesiecznie
Przenieś konto do mBanku lub VW Bank lub TOYOTA Bank lub Alior.
W BZWBK rzeczywiście płacisz 0,50 za każdy przelew + 0,20 za potwierdzenie sms (ale to możesz wyłączyć). Ja mam konto w ING, Citi i Eurobanku i nie płacę nic za przelewy.
Tak zrobie. Ale jak wylaczyc to potwierdzenie smsem _ czasem mi sie udalo wyslac przelew bez potwierdzenia - ale to chyba wtedy gdy mialem zapisanego odbiorce na stale _ a ja za kazdym razem robie przelew na inne konta
Każdy przelew zewnętrzny (do innego banku) wykonywany z konta <30 poprzez usługi bankowości elektronicznej kosztuje 50 gr. Dodatkowo przelewy wymagają potwierdzenia smsKodem lub tokenem (wyjątkiem są przelewy do zdefiniowanych odbiorców, dla których to potwierdzenie zostało wyłączone). Pierwsze 5 smsKodów w miesiącu jest darmowe, każdy kolejny kosztuje 20 gr. Jednocześnie informujemy, że istnieje możliwość przygotowania do dwudziestu zleceń przelewu, dodania ich do koszyka zleceń, a następnie jednorazowego wysłania wszystkich lub niektórych z nich korzystając z jednego zbiorczego potwierdzenia smsKodem.
Opłata zbiorcza za przelewy jest pobierana 15-ego i ostatniego dnia miesiąca, a za smsKody 5-ego każdego miesiąca. Szczegóły dotyczące opłat znajdują się w Taryfie Opłat i Prowizji: indywidualni . bzwbk . pl/_items/bzwbk . pl/doc/taryfa_dla_ciebie.pdf Stan informacji na dzień 17.02.2010 r. Zasady obecności BZ WBK na forach można sprawdzić na: indywidualni . bzwbk . pl/zasady-obecnosci-bz-wbk-na-forach.html Zespół Banku Zachodniego WBK
Tak tylko te przelwey robie w roznych odstepach czasowych.
Juz podpisalem umowe z innym bankiem - w ktorym to bede wykonywal takie operacje zupelnie za darmo. Jak wiemy jest spora ilosc bankow, ktore sa "tansze" od bzwbk - jezeli chodzi (tylko) o obsluge platnosci przez internet
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|