|
Przelew w Euro na konto w PLN jak księgować ? |
Przelew w Euro na konto w PLN jak księgować ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Takie krótkie pytanie celem upewnienia się. Klient przelewa nam umówiona kwotę w euro (w przybliżonej wartości) bank automatycznie przelicza to na PLN podczas księgowania - czy wystarczy zafakturować dokładnie taką kwotę jaka do nas dotarła czy musi być gdzieś uwzględnione że przelew został nadany w euro ?
Jeśli faktura była wystawiona w Euro to musi Pan zaksięgować po jakim kursie został nadany przelew, ponieważ jeśli towar został wydany w innym dniu niż powstała zapłata to powstaną różnice kursowe na rachunku, które trzeba wykazać w księgach. Jeśli faktura była w złotówkach to według mnie nie ma takiej potrzeby.
Faktury wystawiam tylko w złotówkach i klient o tym wie ale że on nie ma rachunku w złotówkach ani tez możliwości wysłania przelewu w PLN umówiliśmy się że wyśle kwotę lekko zaokrąglona na moja korzyść a ja wystawię fakturę VAT na kwotę dokładnie taką jaką mi bank zaksięguje bo przecież przelew idzie 2 dni z zagranicy a kurs się codziennie zmienia. Chodzi mi o to czy tak się to robi i czy tak można bo przelew w drodze a ja pewny nie jestem.
Moim zdaniem jest to za dużo kombinacji i nie wiem czy ktoś się kiedyś nie doczepi do takiego księgowania. Byłem w podobnej sytuacji i sprawę rozwiązałem odwrotnie. Założyłem firmowe konto w Euro i wystawiam faktury w euro. Tzn cała faktura składa się z różnych elementów/produktów/usług wyliczonych w złotówkach, na końcu jest suma podana w złotówkach a w uwagach przeliczam tą kwotę na euro z obowiązującego dnia kursu ( z dnia wcześniejszego roboczego od dnia wystawienia faktury). Mój kontrahent otrzymuje konkretną kwotę euro którą mi przelewa a księgowa nie ma problemu z księgowaniem faktury bo również ma dokładną kwotę w złotówkach.
Wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam
Ja również dostaje przelewy wyłącznie w euro, przeliczam to na kurs pln i w uwagach pisze ten kurs i datę.
Faktury również wystawiam w euro w dodatku tytułem w jez. angielskim. Od 6 lat tak robie, miałem jedną kontrole w 2008 i wszystko było ok z tym
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przelew w Euro na konto w PLN jak księgować ?": - Jak księgować sprzedaż w euro - Szybki przelew do Niemiec w euro - jak zrobic przelew na konto e-gold???? - Za usługę firmy przelew na konto os. prywatnej - szefa. - Podatek od darowizny - przelew z zagranicy na konto ojca
• Strona 1 z 1
|
|