Cześć ponownie :)
Mam do Was jeszcze kilka pytań.
Poprawcie meni, jeśli to nie jest dobry dział.
Poznałam już wszystkie szczegóły odnośnie mojej przyszłej działalności. Wiem co mogę wliczyć, a co nie.
Mam tylko problem z uzupełnieniem 3 stron, a właściwie chciałabym abyście wytłumaczyli mi,czy dobrze kombinuję:
A więc:
Na stronie z:
KALKULACJA KOSZTÓW ZWIĄZANYCH Z PODJĘCIEM DZIAŁALNOŚCI
Wliczam wszystkie koszta, zarówno finansowane przez PUP, jak i te ze środów właśnych.
Te z PuP opisuję dość ogólnikowo (przykładowo: sprzęt elektorniczny), zaś rozbicie tej kategorii
nastąpi w
SZCZEGÓŁOWA SPECYFIKACJA I HARMONOGRAM WYDATKÓW W RAMACH WNIOSKOWANYCH ŚRODKÓW
Sprzęt elektroniczny rozbijam na: komputer, telefon (nie abonament), fax, ksero...
Zgadza się ? Tu wliczam wyłączne te koszta z PUP ?
I teraz już ostania strona:
PRZEWIDYWANE EFEKTY EKONOMICZNE PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
PRZEZ OKRES 12 MIESIĘCY
Jeśli wpisałam, że wszystkie koszta finansowane z PUP planuję ponieść w pierwszym miesiącu funkcjonowania firmy, czyli muszę tę sumy rozpisać w kolumnie "I miesiąc" ?
Z tego co się dowiedziałam,to
Składki na ubezpieczenie własne(emerytalne, rentowe, wypadkowe, chorobowe) wynoszą 117,11 miesięcznie
zaś
Składki na ubezpieczenie zdrowotne własne wynoszą 233,32 miesięcznie
Natomiast chciałabym jeszcze wiedzieć, jak oblicza się podatek dochodowy ( z kalkulatora podatowego ?)
Przepraszam, za moje pytania, dla większości z Was są one pewnie łatwe, jednak dla mnie jako nowicjuszki...
Strasznie się stresuję, nie chę błędów popełnić :)
Przy okazji: czy jeśli mam umowę użyczenia lokalu z rodzicami, to czy koszty związane z uzytkowaniem lokalu, też mam rozpisywać na każdy miesiąc ?
Pozdrawiam