|
Przewlaszczenie samochodu |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
w 2003 kupilam samochód nie rejestrowalam go . W IV 2005 poszłam go zarejestrować a okazalo się ze w XI 2004 komornik zrobil wpis o zajeciu ( defacto tego nie zrobil) malo tego okazalo sie bo skierowalam sprawę do sadu że samochód jest od 2000 r przewlaszczony na bank .TYLKO bank przez zaniedbanie nie zamieścil tego w dowodzie rejesracyjnym ani w urzedzie komunikacji. :shock: :?: teraz wnosze kolejną sprawę o ustanowienie kto jest wlascicielem pojazdu ja czy bank czy ktoś się spotkal z taka sprawa . jakie sa moje szanse na wygranie
Nie udzieliłaś tutaj podstawowej informacji. Czy w dowodzie rejestracyjnym pojazdu widnieje adnotacja o przewłaszczeniu przedmiotu na rzecz banku?
Wyjaśnij co oznacza powyższe zdanie.
Moim zdaniem złożyłaś niewłaściwy wniosek (postępowanie nieprocesowe). Uważam, że należało złożyć wniosek o stwierdzenie zasiedzenia pojazdu. Upłynęło 3 lata od momentu gdy stałaś się tzw. samoistnym posiadaczem w dobrej wierze. Istnieją zatem przesłanki aby móc się owego zasiedzenia domagać.
w dowodzie rejestracyjnym oczywiście nie bylo adnotacji o przrewłaszczeniu na bank dlatego teraz sie ciagam po sadach. Jeśli chodzi o zasiedzenie to nie da się tego przeprowadzić bo samochód nabyłam w 07.04.2003 a piersza sprawa poszła 22.04.2005 r do sądu czyli nie mineło 3 lata.. o tym ze samochod jest przewłaszczony od 2000 r dowiedziałam się z akt kiedy wnioslam skarge na czynności komornicze - którą przegrałam . potem wniosłam powództwo przeciwegzekucyjne wiedziałam ze je przegram ale chodzilo mi o to zeby sąd napisał w uzasadnieniu ze samochód nie byl zajęty i myślałam ze na tej podstawie go zarejestruję, niestety wydzial komunikacji powiedział ze w uzasadnieniu sadu jest mowa o pzrewlaszczeniu na bank zatem odmawia mi rejestracji. na domiar tego bank zlozyl doniesienie do prokuratury o popelnieniu przestępstwa ŻE NIE CHCĘ WYDAĆ SAMOCHODU.
1. Prawa osób trzecich na rzeczach oznaczonych co to tożsamości muszą być zaznaczone pod rygorem nieważności. W przypadku samochodu musi być wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
2. Należy złożyć wniosek o zasiedzenie pojazdu w sutuacji upływu trzyletniego okresu samoistnego posiadania w dobrej wierze. 3. W razie zaistnienia okliczności uniemożliwiających uzyskanie tytułu własności pojazdu należy złożyć pozew przeciw zbywcy pojazdu o naprawienie szkody bądź oświadczenie o odstąpieniu od umowy i dodatkowo pozew o bezpodstawne wzbogacenie. P.S. Bank nie dopełnił obowiązku wpisu do dowodu rejestracyjnego dlatego jesteście samoistnymi posiadaczami w dobrej wierze i macie szanse na zasiedzenie.
Facet od którego kupiliśmy nic nie ma na siebie (jedne rzeczy mu zabrano inne przepisał) . jeśli chodzi o tzryletni okres to chyba niemozliwe ?bo skoro kupiliśmy 07.04,2003 a w kwietniu 2005 r. dowiedzieliśmu się o tym ze jest wpis w urzedzie komunikacji o zajęciu przez komornika -1pozew do sądu poszedł w IV 2005 -- no to przecież nie minąt okres 3 lat , owszem jesli bu policzyc od dzisiaj to i owszem ale ten okres liczy się chyba od tego dnia w którym dowiedziałam się że samochod jest przewłaszcony. a dowiedzialam sie w sądzie w IV 2005. Jesli jest zły mój tok myślenia to proszę o sprostowanie.
najgorsze w tym wszystkim jest fakt ze nie zarejestrowalam saMOCHODU OD razy , bo bank na tej podstawie będzie próbował udowadniać ze umowę spisalismy teraz że kredytobiorca chce uciec z majatkiem. owszem od dnia zakupu dysponuję fakturami napraw ,przegladow mandatami i zdjeciami z tym samochodem ale czy to bedzie miało jakiekolwiek znaczenie . umowę sprzedazy nie mam przcież ani zatejetrowanej w urzedzie w tamtym czasie ani nie podsteplowalam jej u notariusza zeby miec tzw. date pewną. owszem bank nie dopelnil formalności ale nigdzie nie jest zapisane ze musi taki wpis umieścic. zobligowal do tego kredytobiorcę a on tego nie zrobił. i co z tego ze wisi bankowi 1mln.600 tys zl dostał tylko 1 rok w zawieszeniu na 3 lata. samochody przewlaszczone na bank posprzedawal pieniadze wziąl kredytu nie spłacil i dostał smieszny wyrok , a ludziom samochody pozabierał bank przynajmniej tak pisal w dokumentach przesłanych do sadu
|
|