|
Przewóz osób busem Polska Niemcy |
Przewóz osób busem Polska Niemcy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszytskich użytkowników forum. Bardzo proszę o poradę. Od jakiegoś czasu zaczęłam pracować na terenie Niemiec. Z uwagi na fakt, iż dość często musiałam kursować do Polski byłam zmuszona szukać "mało kosztownej alternatywy" co do transportu. Oczywiście podróż swoją odbyłam busem (8 miejsc). Koszt podróży wyniósł mnie jakieś 50 Euro w jedną stronę. Bus po drodze zabierał kolejno pasażerów, aż do momentu jego zapełnienia. Takich podróży odbyłam razy kilka, a z uwagi na fakt, że naprawdę niełatwo było znaleźć busa bez pełnego obłożenia zaczęłam się zastanawiać nad pomysłem czy aby nie zainwestować w owy pojazd i na własną rękę nie zająć się takim transportem ludzi PL/DE, DE/PL. Wstępną kalkulację sporządziłam i przy pełnym obłożeniu busa mając na uwadze 2 takie kursy w tygodniu i dwa powroty - wychodzą naprawdę godziwe pieniążki. Proszę o radę wszystkich wtajemniczonych czy jest sens się na to porywać i czy na początek trzeba się zmierzyć z jakimiś dyrektywami, które umożliwiają owy zamiar. Z tego co się zorientowałam wystarczy mieć prawo jazdy kat B, ale co dalej?
OK, ale co w przypadku gdy nie będzie kompletu, i wyjazd nie będzie opłacalny? Odwołasz wyjazd to już te osoby do Ciebie nie wrócą. Na jakiej trasie miał by ten busik jeździć? Na początek ceny musiały by być mniejsze,żeby przywołać ludzi do siebie. Teraz samochód musi mieć klimatyzację, bo w innym razie, ludzie nie będą zadowoleni. Pomysł dobry.
Hm.. No ja robiąc wstępne kalkulacje założyłam, że busik na początku może nie mieć pełnego obłożenia, ale nawet przy tym wariancie na zero się nie wyjdzie. Jeśli chodzi o standard pojazdu oczywiście mam na względzie zakup takiego, który przede wszystkim ma klimatyzację, ładnie się prezentuje - o sprawności nie trzeba mówić :)), chcąc przyciągnąć klientów do siebie myślałam nawet o zamontowaniu małych LCD by podróż była bardziej przyjemna. Trasa jaką miałam na myśli to Niemcy (Monachium) / Polska (Śląsk: głównie wszystko co blisko Katowic, Gliwic - bo tu o dziwo właśnie ciężko mi było znaleźć transport, wszystko jechało w opolskie...
Jestem totalnym laikiem w tym temacie, pomysł narodził się po prostu z potrzeby :)
A gdzie takie firmy się ogłaszają?
z tego co mi wiadomo to trzeba mieć licencje Przewoźnika Międzynarodowego.Certyfikaty takie wydaje minister infrastruktury Instytut Transportu Samochodowego w Warszawie
O taką licencje nie jest łatwo. trzeba przejść kurs( szkolenie) zdać egzamin. Na egzaminie są podobnie zagadnienia związane z Prawem Przewozowym, Prawem Handlowym. kodeksem Cywilnym( reklamacje ubezpieczenia odszkodowania) Do tego kierowca musi posiadać odpowiednie kwalifikacje (świadectwo kwalifikacji na przewóz osób) Te wszystkie informacje co wiem to tylko z tego co przeczytałem w internecie. od niedawna zacząłem sie interesować tym tematem, bo sam myślę o założeniu firmy (przewóz osób) z tym ze narazie tylko w kraju, bo z tego co mi wiadomo to łatwiej o zezwolenia. w razie nowych informacji to Piszcie. Pozdrowionkka
świadectwo kwalifikacji dotyczy kat C, a tutaj rozmawiamy o busie do 9-osób czyli kategoria B.
miałem na mysli kat d
Dziękuję Wam za odzew... Arian? czyli mam rozumieć, że jeśli wystarcza prawo jazdy kat B, to nie muszę się ubiegać o wszelkiego typu licencje lub pozwolenia? Czytam podobne tematy na forum i kurcze... różnie ludzie piszą. Tak czy owak, niebawem się udaję do Urzędu Miasta, tam powinni udzielić podstawowych informacji, jedyne co mnie zastanawia to fakt, że jedni twierdzą iż trzeba pozwolenie, jedni, że nie. Może tyczy się to sposobu zarejestrowania działalności? Tzn... być może istnieje sposób, za pomocą którego można ominąć wszelkie w/w niedogodności dokonując zapisu w odpowiedniej formie.
Na poczatek bedziesz miec ciezko bo ludzie Cie nie znaja. Sam jezdze w okolice Frankfurtu i place ok 50-60 E. Kierowca busa to moj znajomy i mozna z nim pogadac. Ogolnie narzeka na ten interes ale mysle ze nie ma tak zle. Jesli nie ma pelnego skladu np ma 3 osoby a miejsc jest 6 to przekazuje je innym firmom transportowym. Wiesz dlaczego w Twoich okolicach nie ma takowych firm? Bo swoja trase zaczynaja one dalej na wschod kraju (mieszkam w okolicach Brzeska i w odleglosci 10km jest takich firm 4) a w Twoje okolice zbieraja ludzi po drodze. Jesli chcesz to moge Ci dac kontakty do tych firm przewozowych to sobie transport zalatwisz i ewentualnie rozeznasz sie co do Twojego pomyslu. Mysle ze jest on niezly ale poczatki beda ciezkie.
Napisz do mnie na pw to udziele Ci wiecej informacji co do Twojego biznesu, powiem Ci na czym mozna jescze zarobic majac taka firme. Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Przewóz osób busem Polska Niemcy": - Przewoz osób Polska-Niemcy-Belgia - Przewoz osob busem - Lokalny przewóz osób busem - HOL-POL przewóz osób na trasie POLSKA-HOLANDIA-POLSKA - przewóz osób austria ,niemcy
• Strona 1 z 1
|
|